Blog

Bezieling in het veld: "De manier van behandelen gevonden waar ik zó enthousiast over ben"

9 augustus 2023
Leestijd 2 min

Passie, toewijding én zingeving, dat zijn woorden die vaak voorbijkomen als zorgprofessionals gelukmakende factoren noemen in hun werk. Maar er zijn nog steeds genoeg zaken die deze bevlogenheid onder druk zetten. Hoe gaan andere zorgverleners hiermee om? En hoe omschrijven zij de mooie kanten van het vak?

Huisarts geeft uitleg aan patiënt

Fysiotherapeut en coach Eveline Bosselaar interviewde verschillende zorgprofessionals over bezieling, een belangrijk thema bij VvAA. We lichten een aantal van deze portretten uit met de vraag: wat betekent bezieling voor jou?

Manier van behandelen

Voor Janneke de Jong-de Vries (40 jaar), fysiotherapeut en praktijkhouder, betekent bezieling dat ze blij, enthousiast en energiek wordt van wat ze doet. "Ik wil iedereen zo goed mogelijk vooruit helpen, ongeacht of ik diegene zelf behandel of doorverwijs naar iemand anders. Ik wil kijken naar de gehele persoon die voor mij zit of buiten naast mij loopt. Door de zoektocht van afgelopen jaren heb ik nu een manier van behandelen gevonden waar ik zó enthousiast over ben dat het een enorm gevoel van bezieling oplevert."

'Anderen leren wat ik geleerd heb'

Ingrid Goes (51), mammacare-verpleegkundige in Het Diakonessenhuis in Utrecht, vindt het belangrijk dat ze alles wat ze weet kan overdragen aan anderen. Van nieuwe collega’s en leerling verpleegkundige tot collega’s die de vervolgopleiding voor oncologie of mammacare-verpleegkundige volgen. "Ik wil hen graag leren wat ik geleerd heb, zodat alle patiënten kunnen ervaren wat mijn patiënten hebben ervaren. Zorg verlenen zoals je die zelf zou willen ontvangen. Dat is voor mij bezieling."

Zorg verlenen zoals je die zelf zou willen ontvangen. Dat is voor mij bezieling.

Waardering en eerlijkheid

Voor fysiotherapeut Atilla Kaya (27 jaar), werkzaam bij Science For Rehab, weerspiegelt bezieling zich als enthousiasme en gedrevenheid ervaart wanneer hij een patiënt kan helpen met een klacht. "Dit wordt in mijn ogen voornamelijk opgewekt door de waardering die ik ontvang van een patiënt zoals: 'Eindelijk een fysio die luistert en niet alleen oefeningetjes meegeeft' of 'Tof, hier heb ik iets aan! Ik ga het proberen en hou je op de hoogte via de app'."

Kaya wordt niet alleen geënthousiasmeerd van daadwerkelijk iets doen zijn eigen kunnen als therapeut, maar ook het doorverwijzen naar andere professionals die de patiënt verder kunnen helpen en patiënten die zijn eerlijkheid waarderen. "Dit zorgt ook voor een extra gevoel van aanmoediging voor hetgeen dat ik doe."

Initiatieven VvAA

VvAA houdt op verschillende manieren de vinger aan de pols bij de bezieling van zorgprofessionals. Zo onderzoeken we tweejaarlijks hoe het zit met de bezieling van zorgprofessionals en de zaken die hier invloed op hebben. U kunt het volledige resultaat van de Bezielingsscan 2022 hier lezen.

Met de beweging 'Zin in Zorg' maken we ons daarnaast sterk voor het behoud van werkplezier in de zorg en mentale fitheid. Bevlogenheid en een fijne werkcultuur zijn cruciale aspecten voor een goede en veilige zorg. Verder monitoren wij halfjaarlijks de voortgang van de Nationale [Ont]Regelmonitor. VvAA blijft zich inzetten voor een toekomstbestendige zorg waarin er meer ruimte is voor werkplezier, meer tijd voor de patiënt en meer aandacht voor de mentale fitheid van zorgprofessionals.

Meer lezen?

jurgen fleish in nairobi
15 april 2024
Leestijd 4 min

In Nairobi vliegt de tijd voorbij: ervaring­en bij Amref Flying Doctors

Jürgen Fleisch, anesthesioloog-pijnspecialist bij het LUMC, werkt een maand als vrijwilliger voor Amref Flying Doctors in Kenia.

21 maart 2024
Leestijd 3 min

De elementen­vierhoek

In deze bezielingsbooster geven we inzicht in hoe je vanuit je vuur kan blijven werken en hoe de elementenvierhoek hierbij kan helpen.

man en vrouw kijken in camera
19 maart 2024
Leestijd 3 min

Een stabiele relatie in werk én privé

Tom, een 42-jarige tandarts, runt een gezamenlijke praktijk met zijn vrouw Edith, een huisarts.

Karin Derks
20 februari 2024
Leestijd 3 min

Logopedie in een holistisch perspectief

Karin Derks is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen