Wat zijn de belangrijkste beroepsverzekeringen voor een medisch specialist?
De rechtsbijstandverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn de belangrijkste beroepsmatige verzekeringen voor medisch specialisten. Ze worden regelmatig door elkaar gehaald. Of het is niet duidelijk waarom een rechtsbijstandverzekering nodig is naast de aansprakelijkheidsverzekering. We leggen u uit wat ze inhouden en wat het belang van beide verzekeringen is.
Beroepsrechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridische bijstand als u te maken krijgt met een geschil of een conflict. Bijvoorbeeld wanneer er een tuchtklacht tegen u wordt ingediend en u zich moet verantwoorden bij het tuchtcollege. Of als u een geschil heeft met een derde partij, bijvoorbeeld een leverancier.
Op het moment dat er een gerechtelijke procedure voor u moet worden gevoerd, dan zullen wij een advocaat voor u inschakelen. Een advocaat van VvAA of een externe advocaat, met de expertise die u op dat moment nodig heeft.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering dekt de financiële schade van een patiënt die voortkomt uit een beroepsfout waarvoor de patiënt u aansprakelijk stelt.
Een patiënt dient een schadeclaim tegen u in, de verzekeraar beoordeelt vervolgens aan de hand van vaste criteria of u aansprakelijk bent voor de schade van de patiënt. Dat is meestal letselschade en vaak ook vermogensschade. Of u wel of niet aansprakelijk bent, wordt door de aansprakelijkheidsverzekeraar vastgesteld. Is aan de criteria voldaan, dan wordt de hoogte van de financiële schade vastgesteld en krijgt de patiënt de schade uitgekeerd.
Komt de verzekeraar er niet uit met uw patiënt? Dan volgt er mogelijk een procedure bij de civiele rechter of bij de Wkkgz-geschilleninstantie als de (vermeende) schade niet hoger is dan € 25.000.
Wat betekent dit voor u als medisch specialist?
Bent u voldoende verzekerd voor aansprakelijkheid en rechtsbijstand? En is dit afdoende wanneer u te maken krijgt met een financiële claim (aansprakelijkheid) of een klacht of , tuchtzaak (rechtsbijstand)- of strafzaak? Deze kennis is van belang als u niet persoonlijk in uw portemonnee wilt worden geraakt. Het maakt uit of u in het ziekenhuis in loondienst werkt, als vrijgevestigd medisch specialist via een MSB of als zzp’er. En of u bijvoorbeeld (ook) samenwerkt met de eerstelijnszorg.
Om de complexiteit te vereenvoudigen brengen we hieronder de verschillende situaties en de bijbehorende verzekeringen in kaart die per situatie raadzaam en noodzakelijk zijn.
-
Vrijgevestigd medisch specialist
Als medisch specialist of medicus werkzaam in een ziekenhuis, bent u verzekerd via de centrale beroepsaansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis of van de zorginstelling. Een eventuele claim zal via het ziekenhuis of de zorginstelling afgehandeld worden. Dit noemen we de centrale beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Daarnaast kunt u een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Als aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis. Deze keert (pas) uit als de ziekenhuisverzekering in enig verzekeringsjaar ‘op’, dus wanneer de maximale verzekerde som is bereikt.
Check of u verzekerd bent voor hulp bij klacht- en tuchtzaken via het ziekenhuis. Is dat niet zo? Sluit dan zelf een beroepsrechtsbijstandverzekering af. Deze helpt u ook bij andere beroepsgerelateerde problemen of geschillen juridische bijstand. En kan worden uitgebreid met hulp bij onderlinge geschillen met collega’s.
Wanneer u als medisch specialist ook in een privékliniek of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) werkt, heeft u daar een andere aansprakelijkheidsverzekering voor nodig. Vraag aan hen of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben die u meeverzekert. Controleer altijd of dat zo is.
-
Medisch specialist in loondienst
In dat geval bent u verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid via uw werkgever. Een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering (via uw werkgever) is ook voor u raadzaam. Check of u verzekerd bent voor hulp bij klacht- en tuchtzaken via het ziekenhuis. Is dat niet zo? Sluit dan zelf de VvAA Particuliere rechtsbijstandverzekering af. Daarmee bent u zelf verzekerd van rechtshulp bij klachten, tucht- en strafzaken. -
Zzp'er
Bespreek met uw opdrachtgevers of en hoe u meeverzekerd bent. Bent u niet (volledig) meeverzekerd? Zorg dan zelf voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor de werkzaamheden die niet vallen onder de (centrale) aansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis of de instelling waar u werkt.Controleer ook of u bent verzekerd voor hulp bij klachten en tuchtzaken via het ziekenhuis of de instelling waar u werkt. Dit is meestal niet het geval waardoor u bij een klacht of een tuchtzaak uw eigen beroepsrechtsbijstandverzekering nodig heeft. Daarmee bent u verzekerd op elke locatie waar u werkt.
-
Samenwerking met eerstelijnszorg
Wordt de geleverde zorg niet georganiseerd of gecoördineerd vanuit het ziekenhuis of de zorginstelling? Dan valt deze zorg waarschijnlijk niet onder de dekking van de centrale beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit valt meestal ook niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering van de eerstelijnszorgverlener. Sluit in dat geval een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor die werkzaamheden af.Met uw eigen beroepsrechtsbijstandverzekering bent u goed verzekerd van rechtsbijstand wanneer u ook in de eerstelijnszorg werkt.
Disclaimer
De informatie op deze pagina hebben we met zorg voor u samengesteld om u op hoofdlijnen te informeren over onze beroepsverzekeringen. Verzekeringsdekking heeft u alleen als dat blijkt uit de verzekeringsvoorwaarden. Vraag uw adviseur naar de voorwaarden voor een volledig overzicht van de dekkingen en uitsluitingen.
Over de auteur
Corien Hofstra
Zij werkt sinds 2009 bij VvAA en heeft vanaf dat moment de aansprakelijkheidsverzekeringen en rechtsbijstandverzekeringen voor medici en paramedici onder haar hoede als productmanager. Corien is van huis uit jurist, maar in haar rol als productmanager kijkt zij vooral naar de mogelijkheden goede beroepsverzekeringen te bieden, passend bij de belangen en wensen van onze leden.
Vragen?
Bel ons voor meer informatie over tuchtzaken. Onze juridische servicedesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.
- Juridische servicedesk
- 030 247 49 99
- VvAA Legal
- Website
Meer lezen?
Aansprakelijkheid huisarts bij inschakelen zzp’er
Een zzp-assistent maakt een medische fout en krijgt een claim. Wie is dan aansprakelijk, de huisarts of de zzp’er? Lees de casus Het beschadigde trommelvlies.
Een ontevreden patiënt, wat nu?
Wat doet u wanneer u te maken krijgt met een klacht of claim van een ontevreden patiënt? En hoe kunt u hier het beste mee omgaan?
Taakdelegatie en uw dekking bij medische aansprakelijkheid
Als zelfstandig bevoegd zorgprofessional kunt u taken delegeren aan (gespecialiseerde) zorgverleners. Lees de regels en aandachtspunten bij taakdelegatie.
Informed consent: waarom het zo belangrijk is
Een jonge vrouw krijgt na een behandeling aan haar nek door een manueel therapeut een herseninfarct.