Blog

Arbeidscontract eenzijdig wijzigen, mag dat?

 • 13 december 2023
 • Leestijd 2 min

Een arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, dat mag. De werkgever moet dan wel een eenzijdig wijzigingsbeding opnemen in het contract. In dit artikel leggen we uit wat dit inhoudt en aan welke voorwaarden de werkgever moet voldoen.

Werkgever en werknemer lezen contract

Wat is een eenzijdig wijzigingsbeding?

Een eenzijdig wijzigingsbeding geeft een werkgever de mogelijkheid om een arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen, dus zonder instemming van de werknemer. Maar er moeten wel zwaarwegende belangen zijn. Ook moet de werkgever aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hij kan dus niet zomaar een wijziging doorvoeren.

Niet verplicht, wel verstandig

Het is niet verplicht om een eenzijdig wijzigingsbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, maar het is wel verstandig. Als de omstandigheden ingrijpend veranderen, kan een bedrijf zich beroepen op het beding. Denk bijvoorbeeld aan een teruglopende omzet.

Voorwaarden

 • U moet een eenzijdig wijzigingsbeding schriftelijk overeenkomen. Dit kan bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, maar ook tijdens het dienstverband of in aanvullende regeling op de cao. Het beding geldt dan alleen voor die regeling. Bij de meeste collectieve regelingen heeft medezeggenschap ook invloed.
 • Er is een zwaarwegend belang (bijvoorbeeld financiële noodzaak, wetswijziging, organisatorische redenen of technologische ontwikkelingen). De rechter kan een onredelijke wijziging terugdraaien.
 • De werkgever moet de werknemer compenseren voor eventuele nadelige gevolgen.

Geen eenzijdig wijzigingsbeding, maar toch iets wijzigen?

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is, hoeft een werknemer in principe niet akkoord te gaan met het voorstel. De werkgever moet dan wel aantonen dat de wijziging noodzakelijk is door veranderde omstandigheden. Ook moet de werkgever een redelijk voorstel doen. De laatste redelijkheidstoets vindt plaats bij de vraag of de werknemer dit moet accepteren.

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is én als de werkgever niet voldoet aan de eerdergenoemde voorwaarden, is een wijziging alleen mogelijk als het handhaven van de bestaande situatie onaanvaardbaar is. Dit is een zeer strenge norm waar rechters bijna nooit van afwijken.

We helpen u graag

Heeft u als werkgever of HR-professional een vraag over arbeidsrecht of personeelszaken voor uw organisatie? Neem dan contact op met VvAA Personeelsadvies.

Bekijk VvAA Personeelsadvies

Over de auteur

Mr. Sule Karagan

Jurist arbeidsrecht

sule.karagan@vvaa.nl

Werkgeverszaken

 • Personeelsadvies
 • Juridisch advies
  (arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht)
 • Advies salarisadministratie en verloning

Meer lezen?

Dokters in gesprek met elkaar met behulp van AI
20 februari 2024
 • 20 februari 2024
 • Leestijd 2 min

Juridische aspecten van AI-gebruik in de zorg

Artificial Intelligence (AI) zetten we vaker in als hulpmiddel in de gezondheidszorg. Lees meer over deze ontwikkeling en de aandachtspunten voor zorgverleners.

Omgevingswet 2024: wat u moet weten
9 februari 2024
 • 9 februari 2024
 • Leestijd 3 min

Omgevings­wet 2024: wat u moet weten

Naast het stroomlijnen van procedures en het versnellen van beslissingen, introduceert de Omgevingswet een digitaal stelsel (DSO).

Hoever reikt de informatieplicht over de eigen bijdrage. Patiënt bij de huisarts
24 januari 2024
 • 24 januari 2024
 • Leestijd 2 min

Aansprakelijk gesteld: mag u medische informatie verstrekken?

Wat als een patiënt geen toestemming geeft om informatie aan derden te verstrekken bij een aansprakelijkstelling?

Zorgverlener in zijn praktijk bekijkt de administratie en declaraties op een laptop
10 januari 2024
 • 10 januari 2024
 • Leestijd 13 min

Tuchtrechter toetst ook onjuist declareren

Uw praktijkadministratie moet altijd op orde zijn. Dat bewijst o.a. een voorbeeld van een huisarts die door onjuist declareren uit het register is geschrapt.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen