Blog

Arbeidscontract eenzijdig wijzigen, mag dat?

13 december 2023
Leestijd 2 min

Een arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, dat mag. De werkgever moet dan wel een eenzijdig wijzigingsbeding opnemen in het contract. In dit artikel leggen we uit wat dit inhoudt en aan welke voorwaarden de werkgever moet voldoen.

Werkgever en werknemer lezen contract

Wat is een eenzijdig wijzigingsbeding?

Een eenzijdig wijzigingsbeding geeft een werkgever de mogelijkheid om een arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen, dus zonder instemming van de werknemer. Maar er moeten wel zwaarwegende belangen zijn. Ook moet de werkgever aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hij kan dus niet zomaar een wijziging doorvoeren.

Niet verplicht, wel verstandig

Het is niet verplicht om een eenzijdig wijzigingsbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, maar het is wel verstandig. Als de omstandigheden ingrijpend veranderen, kan een bedrijf zich beroepen op het beding. Denk bijvoorbeeld aan een teruglopende omzet.

Voorwaarden

  • U moet een eenzijdig wijzigingsbeding schriftelijk overeenkomen. Dit kan bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, maar ook tijdens het dienstverband of in aanvullende regeling op de cao. Het beding geldt dan alleen voor die regeling. Bij de meeste collectieve regelingen heeft medezeggenschap ook invloed.
  • Er is een zwaarwegend belang (bijvoorbeeld financiële noodzaak, wetswijziging, organisatorische redenen of technologische ontwikkelingen). De rechter kan een onredelijke wijziging terugdraaien.
  • De werkgever moet de werknemer compenseren voor eventuele nadelige gevolgen.

Geen eenzijdig wijzigingsbeding, maar toch iets wijzigen?

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is, hoeft een werknemer in principe niet akkoord te gaan met het voorstel. De werkgever moet dan wel aantonen dat de wijziging noodzakelijk is door veranderde omstandigheden. Ook moet de werkgever een redelijk voorstel doen. De laatste redelijkheidstoets vindt plaats bij de vraag of de werknemer dit moet accepteren.

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is én als de werkgever niet voldoet aan de eerdergenoemde voorwaarden, is een wijziging alleen mogelijk als het handhaven van de bestaande situatie onaanvaardbaar is. Dit is een zeer strenge norm waar rechters bijna nooit van afwijken.

We helpen u graag

Heeft u als werkgever of HR-professional een vraag over arbeidsrecht of personeelszaken voor uw organisatie? Neem dan contact op met VvAA Personeelsadvies.

Bekijk VvAA Personeelsadvies

Over de auteur

Mr. Sule Karagan

Jurist arbeidsrecht

sule.karagan@vvaa.nl

Werkgeverszaken

  • Personeelsadvies
  • Juridisch advies
    (arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht)
  • Advies salarisadministratie en verloning

Meer lezen?

Cover Gids Tuchtrecht in de zorg
16 januari 2025
Leestijd 1 min

Gids Tuchtrecht in de zorg geeft professionals houvast

De gids Tuchtrecht in de zorg legt in infographics en bondige teksten uit hoe het tuchtrecht in de zorg werkt.

Een man zit achter zijn Imac met een koptelefoon en lacht naar een vrouw die naast hem staat in een blauwe jas
12 december 2024
Leestijd 5 min

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens op komst

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS): wat betekent dit voor zorgverleners en hoe bereid je je voor?

Zorgverleners in gesprek in een zorginstelling beroepsaansprakelijkheid
25 november 2024
Leestijd 4 min

Smartengeld: wat is het en hoe wordt de hoogte bepaald?

Bij aansprakelijkheid wordt vaak gesproken over smartengeld. Maar wat is smartengeld en hoe wordt de hoogte ervan bepaald?

Juridische dag van Waarde
25 november 2024
Leestijd 1 min

Juridische dag van Waarde over verzuim en inzet­baar­heid

Op 24 oktober 2024 organiseerden we de 2e Juridische dag van Waarde op kasteel Waardenburg, over duurzame inzetbaarheid, verzuim, disfunctioneren en agressie.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen