Willeke Renes nam een huisartspraktijk over

Praktijk overnemen

Haar ervaringen

In 2 maanden geregeld

Willeke Renes werkte na haar studie zo’n 4 jaar als waarnemend huisarts. Toen hoorde ze dat er een praktijk te koop was in haar geboortedorp. "Ik heb meteen VvAA gebeld! Daarna ging het snel."

Samen sterker dan alleen

Willeke vertelt: "Door ziekte had de praktijkhouder snel opvolging nodig. Ik wilde altijd al een eigen praktijk – maar niet alleen. Als waarnemer heb ik in een solopraktijk gewerkt en ervaren dat ik dat te zwaar zou vinden. De patiëntenzorg, alle praktijk- en personeelszaken daaromheen, de diensten: je komt al gauw uit op 70, 80 uur per week. Dat vind ik te veel, ik heb ook nog een gezin. Ik wilde de verantwoordelijkheid liever met iemand delen. Daarom heb ik mijn dorps- en studiegenoot Marcia Wouterson benaderd. Dankzij VvAA was huisartsenpraktijk Renes en Wouterson toen snel een feit!"

Alles onder één dak: snel en makkelijk

"Als student en als waarnemer zat ik al bij VvAA", vervolgt ze. "Daardoor kende ik huisartsenadviseur Peter de Leeuw van VvAA. Toen ik hem belde over de overname gaf hij me meteen aan de telefoon al advies: waar ik op moest letten, hoe ik het gesprek met de praktijkhouder het best kon ingaan. Ook heeft hij alle vervolglijnen direct uitgezet, bijvoorbeeld voor de koop- en maatschapsovereenkomst, personeelsadministratie, verzuimverzekering en het belasting- en accountancywerk. Bij alle stappen heeft hij geholpen, tot en met de lopende praktijk nu. We hebben elkaar twee keer in levende lijve gesproken, verder konden we alles regelen via telefoon en soms mail. Ik vond de begeleiding heel betrokken en laagdrempelig. Zo fijn, het gemak van alles onder één dak met hele korte lijntjes."

Soepel samenspel, snelle overname

Willeke wilde ook zelf goed geïnformeerd zijn. "Tijdens de studie leer je nauwelijks iets over het runnen van een eigen praktijk, behalve in een college van VvAA hierover. Ik heb me hier dus zelf in verdiept, bijvoorbeeld via de scholing Praktijkstart van de LHV. Tijdens het overnametraject had ik wel mijn eigen to-do-list om overzicht te behouden, maar ik vond het erg fijn dat alles wat ik bij VvAA neerlegde meteen geregeld werd. En ook: dat ik maar met één partij te maken had. Ik heb ervaren dat de vakspecialisten binnen VvAA alles snel oppakten en onderling goed afstemden, ik hoefde daar niet tussen te zitten. Hierdoor was alles binnen twee maanden geregeld!", vertelt Willeke trots.

Ook ondersteuning ná de start

"De VvAA belastingadviseur is al langs geweest op de praktijk, dat was prettig. Ook begeleidt VvAA ons bij de praktijkverhuizing. We moeten verhuizen omdat de huidige praktijk vast zit aan het huis van de vorige eigenaar. VvAA heeft met ons meegedacht over zaken als het huurcontract, de verbouwing en het selecteren van de geldverstrekker. Nu onze eigen praktijk draait, gaat de ondersteuning dus vloeiend door. Ik wil VvAA graag blijven inschakelen, bijvoorbeeld voor het financiële stuk. Dat is nu zo veel groter dan toen ik waarnemer was, daar heb ik echt hulp bij nodig. Hetzelfde geldt voor personeelszaken, zoals mensen aannemen en arbeidscontracten opstellen. Ik vind het fijn dat we onze vragen kunnen neerleggen bij mensen met verstand van zaken."

Ik wil continuïteit bieden en autonomie hebben

Huisartsenpraktijk Renes en Wouterson heeft 2700 patiënten. De 2 doktersassistentes en de praktijkverpleegkundige zijn overgenomen door Willeke en haar maat. Willeke heeft bewust de stap naar een eigen praktijk gemaakt: "Ik heb gekozen voor het huisartsenvak omdat ik in alle levensfasen betrokken wil zijn bij patiënten. Dat is wat dit werk mooi maakt – maar wat ik miste als waarnemer. Als praktijkhouder kan ik deze continuïteit wel bieden. Ook heb ik nu autonomie. Bijvoorbeeld om onze spreekuren zo te verdelen dat er genoeg tijd voor de patiënten is, maar ook voor onszelf. En om zelf te bepalen hoe we met elkaar samenwerken: niet alleen als collega, maar ook als mens." Willeke is blij met de stap die ze heeft gezet. En met de manier waarop die gerealiseerd is.

Willeke Renes, huisarts
Bij de praktijkovername heeft VvAA ons bij alle stappen geholpen. Ik vond de begeleiding heel betrokken en laagdrempelig. Zo fijn, het gemak van alles onder één dak met hele korte lijntjes.

Vestigingsadvies van VvAA

Wilt u toetreden tot een maatschap, een praktijk overnemen of er zelf een starten? Of wellicht bent u zich nog aan het oriënteren op een eigen praktijk? VvAA biedt u advies en begeleiding op maar zodat uw vestiging soepel verloopt.

Naar Overnemen praktijk

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen