Emel Yumusak nam een huisartspraktijk over

Praktijk overnemen

Haar ervaringen

Er komt zoveel op je af, dat kun je niet alleen

Emel Yumusak is sinds twee maanden de trotse eigenaar van huisartsenpraktijk Plein 40-45 in Amsterdam. "Ik wist altijd al dat ik een eigen praktijk wilde’, vertelt ze. ‘Maar het vinden en opzetten ervan bleek best lastig. Met hulp van VvAA is het toch gelukt."

Een praktijk dat past bij mij

"Na mijn studie wilde ik eerst rondkijken hoe andere huisartsen de praktijkvoering aanpakken. Daarom heb ik eerst zeven jaar als waarnemer op verschillende plekken gewerkt. Bijvoorbeeld bij een groot gezondheidscentrum. Dat vond ik minder persoonlijk omdat patiënten met wisselende huisartsen te maken krijgen. Ik heb ook bij een huisartsenechtpaar gewerkt; dat vond ik, als derde, niet zo prettig. Verder heb ik ondervonden dat ik niet in mijn eigen woongebied wil werken. Ik houd werk en privé liever gescheiden. Ik heb natuurlijk ook ontdekt wat wél bij mij past: een niet te grote solopraktijk in Amsterdam of Noord-Holland."

Praktijk gevonden dankzij tip

"Toen ik eenmaal echt op zoek ging naar een praktijk, wist ik niet eens waar ik moest beginnen", vertelt Emel. "Bij wie ik moest zijn? Ik kreeg allerlei verschillende adviezen, variërend van ‘Vraag eens bij de HAP’ tot ‘Ga op verschillende plekken werken en vraag rond’. Uiteindelijk ontdekte ik het LHV-platform dat praktijkzoekers en praktijkverkopers samenbrengt. Maar daar werd vrijwel niets aangeboden in de regio waarin ik zocht. Ik had geen idee hoe ik het dan moest aanpakken – totdat ik mijn probleem bij VvAA ter sprake bracht. ‘Ik weet er wel een paar’, reageerde mijn toenmalige VvAA adviseur. Zo is het balletje uiteindelijk toch gaan rollen."

Hulp en overzicht bij alles

Emel ging in onderhandeling met de verkopende partij. "Ik vond het niet zo fijn dat VvAA ook de verkoper adviseerde – alhoewel die uiteraard een andere VvAA adviseur had dan ik. Ik had eigenlijk liever gehad dat de verkoper door een andere organisatie werd bijgestaan. Ook vond ik het jammer dat mijn adviseur een andere baan kreeg en mijn dossier overdroeg aan haar collega-adviseur. Wel was die overdracht heel zorgvuldig, mijn nieuwe VvAA adviseur was goed op de hoogte van mijn hele situatie. Dat is ook echt nodig. Er komt zoveel op je af. Zelf kun je hoofd- en bijzaken niet goed scheiden. VvAA heeft mij bij alles geholpen: lening bij de bank, budget bepalen, verzekeringen, alles. Soms vond ik het lastig dat ik algemene adviezen kreeg, in plaats van toegespitste antwoorden. Natuurlijk moet je zelf de keuze maken. Maar ik vind het toch fijn als iemand meedenkt wat voor míj het beste is, want kiezen vond ik heel lastig. Gelukkig gebeurde dat ook als ik erom vroeg. Verder was ik blij met de checklist van VvAA. Daarin stond precies wat ik moest doen en waarop ik moest letten."

Tijdig starten met verzekeringen

"Voor belangrijke dingen hebben we om de tafel gezeten, met alle stukken erbij. Eenvoudiger zaken regelden we per mail en telefoon", gaat Emel verder. "De hele overname heeft iets meer dan een half jaar geduurd. Ik ben er heel tevreden over. Mijn adviseur hielp bij alles en verwees mij zo nodig door naar specialisten binnen VvAA. Alleen het regelen van de verzekeringen ging iets minder soepel. Mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog steeds niet rond, omdat extra uitzoekwerk nodig is vanwege bepaalde gezondheidsklachten die ik heb. Dat werkt vertragend."

Blij met mijn praktijk

"Maar verder is alles nu geregeld hoor’, lacht Emel. "Ook privé heb ik veel bij VvAA ondergebracht." Ze is inmiddels aan de slag in haar eigen solopraktijk. Samen met haar – overgenomen – team bedient ze 3.500 patiënten. Zelf werkt ze fulltime. Daarnaast heeft ze een vaste waarnemer voor drie dagen per week. Haar praktijkmanager verzorgt veel regelwerk, zoals declaraties, personeelszaken en de accreditatie. Emel beëindigt haar spreekuur elke dag om 16 uur, zodat ze kan afronden met het afhandelen van de post en dergelijke. "En als ik met vakantie ga, werken mijn assistenten door zodat de praktijk toch open kan blijven."

Emel Yumusak, huisarts
Mijn nieuwe VvAA-adviseur was goed op de hoogte van mijn hele situatie. Dat is ook echt nodig. Er komt zoveel op je af. Zelf kun je hoofd- en bijzaken niet goed scheiden. VvAA heeft mij bij alles geholpen: lening bij de bank, budget bepalen, verzekeringen, alles.

Vestigingsadvies van VvAA

Wilt u toetreden tot een maatschap, een praktijk overnemen of er zelf een starten? Of wellicht bent u zich nog aan het oriënteren op een eigen praktijk? VvAA biedt u advies en begeleiding op maar zodat uw vestiging soepel verloopt.

Naar Overnemen praktijk

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen