Persoonlijke Financiële Adviesservice

Verdiepende verhalen van adviseurs

Aun Lo

Geen lidnummer maar mens

“Het is de mens achter het lidmaatschapsnummer die mijn werk als persoonlijk financieel adviseur zo mooi maakt. Bij velen mag ik even over de schouder meekijken en met andere relaties mag ik al jaren meereizen. Vaak zijn het mooie momenten die aanleiding geven om met elkaar in gesprek te gaan. Maar het leven kent ook minder leuke situaties. Dan is het belangrijk om de zaken goed voor elkaar te hebben.”

Uit de praktijk

Ooit werd ik gebeld door een medisch specialist. Hij had weinig tijd en maar één vraag: “Moet ik de dekking van mijn overlijdensrisicoverzekering niet fors ophogen? Ik wil absoluut niet dat mijn vrouw en kinderen onverhoopt moeten verhuizen.” Tijdens de aankoop van de woning had hij de overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Het idee was toen om de woning te verkopen bij zijn overlijden. Zijn vrouw en kinderen zouden een woning betrekken met lagere woonlasten, zodat er voldoende geld uit de verzekering over zou zijn om de studie van de kinderen te bekostigen.

Gelukkig kon ik hem snel geruststellen dat hij zijn dekking niet extreem hoefde te verhogen. Er was ondertussen voldoende vermogen opgebouwd voor de studie van de kinderen. Wij hebben in een vervolggesprek zijn persoonlijke situatie en wensen in kaart gebracht. Hij heeft een nieuwe verzekering met een iets hoger totaalbedrag dan oorspronkelijk afgesloten. De premies van een overlijdensrisicoverzekering zijn na 2012 zijn scherper geworden. Hierdoor heeft hij meer dekking voor bijna dezelfde maandpremie.

Aun Lo
Het is de mens achter het lidmaatschapsnummer die mijn werk als persoonlijk financieel adviseur zo mooi maakt.

Herman Bruurmijn

Alles goed geregeld

"In mijn werk krijg ik energie als ik de ogen van mensen kan openen. Tegenwoordig staan, gelukkig, steeds meer mensen stil bij hun financiële situatie in geval van arbeidsongeschiktheid. Ook vragen veel mensen zich af of de hypotheeklasten naar beneden kunnen. Een stuk minder mensen staan stil bij de vraag hoe zij na hun pensioen nog zo kunnen blijven leven als nu. Ook de gevolgen voor het financiële plaatje in het geval van overlijden van henzelf of hun partner is iets wat vaak meer aandacht verdient. Ik ben blij dat ik daar een belangrijke rol in mag vervullen door ervoor te zorgen dat voor mijn klanten alles goed is geregeld."

Uit de praktijk

"Een paar maanden geleden sprak ik een praktijkhouder. Zij was thuis de kostwinner en haar partner nam de zorg voor hun jonge kinderen op zich. Ze had al nagedacht over hun financiële situatie als een van hen zou komen te overlijden. Omdat haar man geen inkomen had, ging ze ervanuit dat een overlijdensrisicoverzekering die de lasten voor het huis dekt, voldoende zou zijn. Zij stond er echter niet bij stil dat er opvang voor de kinderen geregeld zou moeten worden als haar partner weg zou vallen. Deze kosten kunnen ook aardig oplopen, dus dan is het fijn als deze worden meegenomen in de dekking. Natuurlijk kijken we elk jaar opnieuw naar de situatie op dat moment en hoe het er in de nabije toekomst uit zal zien, inclusief eventuele nieuwe wensen en dromen. Daar pas ik het advies en de bijbehorende producten altijd op aan."

Herman Bruurmijn, adviseur
In mijn werk krijg ik energie als ik de ogen van mensen kan openen.

Irene D’hous-Verstraeten

Opbouwen van een relatie

"Het bijzondere aan mijn vak vind ik dat ik met mijn klanten een relatie opbouw voor langere tijd. Jaar in, jaar uit bespreken we hoe alles ervoor staat en hoor ik welke veranderingen er in hun levens hebben plaatsgevonden. Naast het feit dat dit leuk is om te horen, heeft het ook een groot voordeel. Ik weet exact waarom zaken op een bepaalde manier geregeld zijn en met welke dingen ik rekening moet houden in een volgend gesprek. Zo hoorde ik in een gesprek een tandarts vertellen over zijn droom voor een vakantiewoning in de toekomst. Op dat moment was dat nog niet aan de orde, maar in een volgend gesprek kon ik daar wel op terugkomen en hebben we daar de eerste voorbereidingen voor getroffen."

Uit de praktijk

"Soms sta je er niet eens bij stil, maar er verandert zoveel in één jaar. Laatst voerde ik een gesprek met iemand die blij was dat de kinderen naar school gingen en de kosten voor het kinderdagverblijf wegvielen. Echter hadden hij en zijn partner wel de wens om de studie te financieren van beide kinderen. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe kleiner de impact op dat moment. Het was prettig om hierover te kunnen meedenken en dit voor hen te regelen.

Een vast onderdeel dat ik met mensen bespreek, is hun pensioen. Hoe zien ze het voor zich en hebben ze inzicht in hoeveel hun inkomsten dalen als zij niks regelen? Dit gaat namelijk vaak niet over honderden, maar eerder over duizenden euro’s per jaar. Als je je daar geen voorstelling van kunt maken, ben je blij als iemand je daarover adviseert, toch? En dat is dan ook precies waar ik zo blij van word."

Irene D’hous-Verstraeten, adviseur
Het bijzondere aan mijn vak vind ik dat ik met mijn klanten een relatie opbouw voor langere tijd.
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen