Veelgestelde vragen
Speciaal voor startende huisartsen
Q&A Webinar 18 maart 2025
Was het maar zo eenvoudig! Maar de Belastingdienst hanteert geen vaste grens in uren, dagen of opdrachtgevers als ze beoordeelt of er sprake is van (schijn)zelfstandigheid.
De dienst kijkt op een holistische manier naar alle relevante feiten, omstandigheden en hun onderlinge verbanden. Oftewel de 9 elementen uit het Deliveroo-arrest. Het is niet van tevoren bekend welk gewicht aan een element wordt toegekend.
Met het Deliveroo-schema kun je je eigen situatie inschatten.
Goedgekeurde modelovereenkomsten die geldig waren op 6 september 2024, kun je gebruiken tot en met 31 december 2029.
Het is belangrijk om als opdrachtgever en opdrachtnemer te werken met een passende en actuele modelovereenkomst. Én om in de praktijk ook te werken zoals beschreven in die modelovereenkomst. Alleen dan heeft de overeenkomst waarde voor het werken buiten dienstbetrekking.
Let op: het is niet altijd eenvoudig/mogelijk daadwerkelijk conform alle relevante bepalingen van de modelovereenkomst te werken.
Ja, dat kan. De kans is dan waarschijnlijk wel kleiner dat de Belastingdienst je als zelfstandige ziet.
En let op: ben je hoofdzakelijk in loondienst en voldoe je niet meer aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan kun je geen aanspraak meer maken op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Dit jaar is dat respectievelijk € 2.470 en € 2.123.
Ook bij de HAP wordt gewerkt met een modelovereenkomst: de aansluitovereenkomst. Over de diensten en deze aansluitovereenkomst is nog overleg met VWS, SZW en de Belastingdienst.
De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van diverse variabelen, zoals de hoogte van het verzekerde bedrag, gekozen eigen risico, de eindleeftijd van de verzekering en je leeftijd. De premie van de verzekering is dan gerelateerd aan de leeftijd bij het starten van de verzekering en stijgt met de leeftijd. Sluit je de verzekering af bij overstap van loondienst naar praktijkhouder dan is de leeftijd op dat moment bepalend en de hoogte van het dan benodigde verzekerde bedrag en overige uitgangspunten. De premie kan dan ook weer verder stijgen met de leeftijd.
Voor de zelfstandige werkzaamheden dien je een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid af te sluiten. Het advies is om ook een beroepsrechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig is, is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, de hoogte van het totale (gezins)inkomen en de maandelijkse lasten. Bij loondienst is sprake van loondoorbetaling in de eerste 2 jaar van ziekte. Is het aandeel van het zelfstandige inkomen in relatie tot het totale inkomen en lasten gering, dan is het niet altijd nodig om deze af te sluiten. Persoonlijk advies kan gewenst om de juiste afwegingen te maken.
Dit is afhankelijk van het land van emigratie of het pensioenfonds ter plaatse waardeoverdracht mogelijk maakt. Het verzoek dient te worden gedaan bij het betreffende pensioenfonds in dat land. Die vragen de gegevens op bij SPH. Een traject van internationale waardeoverdracht neemt in de regel wel extra tijd met zicht mee. Voor praktische vragen is het ook altijd goed om contact op te nemen met SPH of informatie in te winnen via de site: Huisarts & Pensioen
Dit is niet nodig. Als hidha is je aansluiting geregeld via de klachtenregeling en de geschilleninstantie waarbij de praktijk is aangesloten. Doe je naast je hidha-schap nog zelfstandig activiteiten dan is het wel nodig om jezelf aan te melden.
Ja, je vraagt een WW-uitkering aan, die dan wordt omgezet in de startersregeling.
Voor meer informatie over deze regeling zie de site van het UWV.
De startersregeling kan alleen worden aangevraagd vanuit de WW. Is er naast WW sprake van inkomen (uit loondienst) en wil je gebruik maken van de starterregeling dan zal het UWV dit beoordelen en daarvoor toestemming moeten verlenen. Neem voor dergelijke situaties altijd contact op met het UWV.
Voor nadere informatie over de startersregeling zie de site van het UWV.
Vragen?
Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur.
- Ledenservice (speciaal voor zzp-vragen)
- 030 247 47 97