Veelgestelde vragen
Verzuimverzekering
Over uw polis
Een verandering in de samenstelling van de maatschap, een rechtsvormwijziging of het overdragen van een praktijk zijn allemaal situaties die van invloed zijn op de gegevens van uw verzuimverzekering en/of WGA Hiaat verzekering. Wij passen uw verzekeringen graag aan, zodat de dekking gewaarborgd blijft. U kunt de wijzigingen doorgeven op verzuimadvies@vvaa.nl of telefonisch via 030 247 49 10.
Van de meeste documenten die betrekking hebben op verzekeringen die via VvAA lopen, hebben wij kopieën die we met u kunnen delen.
Heeft u een document nodig in verband met een (toekomstige) wijziging in uw situatie? Dan helpen we u graag. Neem contact op via verzuimadvies@vvaa.nl of telefonisch via 030 247 49 10.
Wilt u de betaaltermijn van uw verzuimverzekering aanpassen naar een maand of een kwartaalbetaling? Bij een kortere betalingstermijn betaalt u een opslag oplopend tot 6%. Ook vragen wij u om een machtiging voor automatische incasso af te geven. Wilt u de betalingstermijn aanpassen, mail dan verzuimadvies@vvaa.nl.
De verzekeringspremie is gebaseerd op een voorschotpremie met naverrekening. Achteraf doet u jaarlijks eenmaal een opgave van het loon en aantal medewerkers in loondienst, inclusief oproepkrachten. Daarmee wordt de definitieve premie van het afgelopen jaar én de voorschotpremie voor het komende jaar berekend. Medewerkers die tijdens het jaar in dienst komen zijn automatisch meeverzekerd. Uw laatste polisblad geeft dus niet altijd de actuele situatie weer. Of uw polis op basis van naverrekening is afgesloten, vindt u terug in de polisvoorwaarden.
Draagt u uw praktijk over aan een opvolger, dan heeft deze de mogelijkheid om uw polis over te nemen. Zet u uw praktijk voort zonder personeel, dan kan uw polis worden beëindigd. Hiervoor ontvangen wij graag een document waaruit blijkt dat er geen personeel meer in dienst is.
Dit kan zijn:
- Een verklaring van uw accountant.
- Een kopie van de bevestiging van de Belastingdienst dat u geen werkgever meer bent en dus geen sociale lasten meer afdraagt voor het personeel. Dit heet een ‘Melding Loonheffingen Afmelding werkgever’.
- Een kopie van de uitschrijving uit het register van de Kamer van Koophandel.
- Een verzamelloonstaat waaruit blijkt dat het personeel uit dienst is (deze is eenvoudig bij uw salarisadministratie op te vragen na de laatste verloning).
Eén van de bovengenoemde stukken kan gemaild worden naar verzuimadvies@vvaa.nl. Heeft u behoefte aan meer informatie of advies, dan kunt u mailen of bellen naar 030 247 49 10.
Afhankelijk van wat er onjuist is aan uw polisblad en waar u verzekerd bent, moet er actie worden ondernomen op wijzigingen of fouten.
Is het adres of de tenaamstelling onjuist? Neem dan contact op met de afdeling Verzuimadvies via onderstaande contactgegevens. Wij zorgen dan dat het wordt gecorrigeerd.
Klopt het aantal medewerkers of de loonsom niet? Het hangt af van de verzekering die u heeft of wijzigingen van uw werknemersbestand moeten worden aangepast.
De verzekeringen van Nationale Nederlanden en VvAA werken op basis van naverrekening. U geeft dan één keer per jaar de juiste gegevens en de volledige loonstaat van het voorgaande jaar door. Op basis daarvan krijgt u een eindafrekening en een nieuw voorschot.
Er zijn een aantal verzekeraars waarbij u wijzigingen wél direct moet doorgeven, bijvoorbeeld bij Interpolis en a.s.r.
Mocht u meer vragen hebben of hulp nodig hebben bij het doorgeven van de wijziging, dan helpen onze adviseurs u graag. Neem daarvoor contact op per mail via verzuimadvies@vvaa.nl of telefonisch via 030 247 49 10.
Over uw dekking
U kunt een aantal dekkingen van de verzuimverzekering wijzigen, bijvoorbeeld het dekkingspercentage, de eigen risicotermijn of het meeverzekeren van werkgeverslasten. Afhankelijk van uw contract kan dit tussentijds worden aangepast of jaarlijks op 1 januari.
Onze adviseurs helpen u graag met het doorgeven van de wijzigingen. Stuur daarvoor een mail naar verzuimadvies@vvaa.nl of bel ons op 030 247 49 10.
De kosten voor loondoorbetaling zijn hoger dan het loon alleen. Voor uw medewerkers betaalt u ook via de Belastingdienst afdrachten voor de sociale- en werknemersverzekeringen. Ook kan er sprake zijn van afdrachten voor een pensioenpremie. U kunt de uitkering verhogen met deze werkgeverslasten: variërend tussen 5% en 25%.
Onze adviseurs helpen u graag met het maken van deze keuzes, neem daarvoor contact op per mail via verzuimadvies@vvaa.nl of telefonisch via 030 247 49 10.
Bij een verzuimverzekering is er altijd sprake van een eigen risicotermijn. Pas na deze wachttermijn gaat de verzuimverzekering over tot uitkeren. Hoe langer de eigen risicotermijn, hoe hoger de kosten die u zelf draagt. Voor uw eigen risicotermijn kunt u bijvoorbeeld kiezen uit 10, 20 en 30 en zelfs 65 werkdagen. Heeft u een fysiotherapiepraktijk, dan kunt u ook kiezen voor een korte eigen risicotermijn van 2 of 5 werkdagen.
Onze adviseurs helpen u graag met het maken van deze keuzes, neem daarvoor contact op per mail via verzuimadvies@vvaa.nl of telefonisch via 030 247 49 10.
De wettelijke loondoorbetalingsverplichting bij ziekte is in het eerste en tweede jaar 70% van het laatstverdiende loon (waarvan het eerste jaar minimaal 70% van het wettelijke minimumloon). Valt u onder een cao waardoor er andere verplichtingen zijn? Of hebt u afwijkende afspraken in de arbeidsvoorwaardenregeling staan? Dan is uw verplichting bij ziekte waarschijnlijk hoger. Bijvoorbeeld 100% loondoorbetaling in het eerste jaar. Wij passen de dekking verzuimverzekering zo goed mogelijk aan op uw verplichtingen. De meeste recente cao’s vindt u onderaan deze pagina.
Over uw zieke werknemer
Na de eigen risicotermijn wordt maandelijks achteraf de uitkering betaald. Soms worden er loonstroken opgevraagd om de juiste uitkering te bepalen.
Vragen?
Wij helpen u graag. Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 8.30 en 17.30 uur. U kunt ons ook een e-mail sturen.
- Verzuimadvies
- 030 247 49 10
- Verzuimadvies
- verzuimadvies@vvaa.nl