Inloggen
                                                                                                                                 
                                                 

Reizen en risico's

Een coschap of stage in het buitenland is op dit moment lastig, vanwege COVID-19. Ben je bewust van de risico’s en lees meer over de reisadviezen op nederlandwereldwijd.nl.

Vol overgave coschap of stage lopen in het buitenland

Het is nogal een stap. Tijdens je studie coschap of stage lopen in het buitenland om daar nóg meer te leren over het vak. Een tijdje rondreizen is daarbij natuurlijk mooi meegenomen. Beter worden in je expertise, leren van het onbekende en genieten van al het mooie dat de wereld te bieden heeft. Kortom, een avontuur waar je je vol overgave in moet kunnen storten. Maar hoe pak je dat aan? Laat je inspireren door twee ervaringsverhalen, en lees alles wat je moet weten over een goede voorbereiding en het afsluiten van de juiste verzekeringen.
 

Frederieke (tandheelkundestudent)

Tandheelkundestudente Frederieke reisde voor een (onderzoeks)stage af naar het Kaapverdische eiland Sal. Samen met twee studiegenootjes deed zij drie maanden lang onderzoek naar de mondgezondheid van schoolkinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Daarnaast hielp ze in de praktijk van een Kaapverdische tandarts lokale patiënten af van hun kiespijn. ‘Al na een week meldden mensen zich spontaan bij ons: via mond-tot-mondreclame was bekend geworden dat men bij ons terecht kon met hun klachten.’ Wat heeft Frederieke van haar stage opgestoken: ‘Ik heb niet alleen onderzoekservaring opgedaan, maar ook hoe het is om zonder directe begeleiding in een praktijk te werken. En ik weet nu dat ik extracties uitvoeren erg leuk vind.’ (uit Arts en Auto, maart 2019)
 

Noud (geneeskundestudent)

De onlangs afgestudeerde geneeskundestudent Noud ging zelfs twee keer naar het buitenland. In 2015 bracht hij twee maanden door in Australië voor zijn coschap gynaecologie en in 2017 vertrok hij voor twee weken naar Nicaragua voor een coschap sociale geneeskunde. ‘Australië was een gave ervaring,’ vertelt Noud. ‘In Nicaragua kon ik via een Spaanse student mee naar huisartsen in afgelegen gebieden. Daar zag ik hoe basaal eerstelijnsgezondheidszorg kan zijn.’ Tip van Noud: ‘Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de plek waar je naartoe gaat. Praat met mensen die er zijn geweest en achterhaal de impact van jouw aanwezigheid.’ (uit ‘Je weet niet wat je ziet’, Arts in spe, nov. 2018)

 

Goed voorbereid op reis

Dat klinkt natuurlijk allemaal onwijs gaaf. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid vertrekt?

Tip: Het International Office (IO) van jouw onderwijsinstelling kan je helpen. Ieder IO legt hun eigen accent dus check de informatie van jóuw opleiding altijd goed.

Wij zetten de belangrijkste dingen hier voor jou op een rijtje:
(Ruim) voordat je gaat:
  • Lees ervaringsverslagen van medestudenten en vraag naar hun ervaringen: wat is ze goed bevallen, wat juist niet en welke tips kunnen ze jou geven?
  •  Check of je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt in het land van jouw keuze.
  •  Zorg voor de nodige vaccinaties.
Financiën
  • Regel de zakelijke kant van jouw stage: je stagecontract, stagevergoeding en loonbelasting
  • Check of je in aanmerking komt voor een studiebeurs of dat er een fonds is dat jou financieel kan ondersteunen
  • Vraag na bij DUO hoe het zit met jouw stufi en zorg ervoor dat je over geld beschikt in het buitenland: heeft jouw bankpas werelddekking of heb je een creditcard nodig?
Taal en wonen
  • Verdiep je in de taal en cultuur van jouw bestemming.
  • Regel jouw woonruimte in het buitenland.
  • Geef het (mail)adres en telefoonnummer van jouw stageadres door aan de ‘achterblijvers’.

Check voordat je vertrekt ook de uitgebreide voorbereidingslijst met tips and tricks.


Work the World

Ben jij (nog) op zoek naar een extra-curriculaire stage in het buitenland? Neem dan eens een kijkje op de website van Work the World. Deze organisatie is gespecialiseerd in (para)medische stages en vrijwilligerswerk in het buitenland. Jij kiest de bestemming en afdelingen van jouw interesse, zij geven samen met hun partnerziekenhuizen jóuw (para)medische stage vorm.

Goed verzekerd op reis

Kies jij ervoor om jouw (para)medische stage via Work the World te organiseren? Sluit dan direct het VvAA verzekeringspakket voor studenten af: een aansprakelijkheids-, inboedel- én ongevallenverzekering in één. Benieuwd waarvoor jij precies verzekerd bent met dit pakket? Lees dan onze blog Verzekeren. Bovendien heeft VvAA speciaal voor Work the World de clausule ‘medische aansprakelijkheid’ toegevoegd aan de aansprakelijkheidsverzekering. Dat betekent dat je goed verzekerd bent als een patiënt jou aanklaagt na medische handelingen die jij hebt uitgevoerd – want op stage in het buitenland mag je vaak nét wat meer uitvoeren in de praktijk dan in Nederland.
 
Samen met Work the World bezorgt VvAA jou een onvergetelijke buitenlandervaring door ons aanbod van de juiste verzekeringen – zonder gedoe. Meer weten over het verzekeringspakket voor studenten of onze reisverzekering voor studenten? Op onze website vind je alle informatie die je nodig hebt. 
 
Meer informatie over verzekeringen