Inloggen

3 sollicitatietips: zo toon je je een collega (in spé)

Geplaatst: 28-06-2019

Ga je binnenkort solliciteren? Zo stel je je op als een collega (in spé). Trainer Mascha de Ridder geeft je drie tips die je meteen kunt toepassen tijdens je gesprek.


Tip 1: hang je assistentenjas aan de wilgen

Wil je een plek in een vakgroep bemachtigen, hang dan je assistentenjas aan de wilgen. Straks ben je een collega. Iemand waar mensen goed mee door één deur willen kunnen, maar ook: iemand die kritisch is, feedback geeft en zelf met ideeën komt. Stel je dus op als een gesprekspartner. Durf door te vragen, toon interesse in de manier waarop anderen dingen aanpakken. Laat zien dat je een visie hebt: weet wat je wilt en kunt. En ook wat je niet kunt.

Tip 2: Ken jezelf

Jij bent straks onderwerp van gesprek tijdens sollicitaties. Gelukkig is er niemand die zoveel van jou weet als jijzelf. Maar kun jij ook op een objectieve manier naar jezelf kijken? Een test die echt een aanvulling kan zijn, is de SPA-analyse (Student Profiel Analyse): deze geeft zicht op je werkgedrag en de manier waarop je omgaat met stressvolle situaties. Dit leidt tot gespreksstof en geeft blijk van een enorme zelfkennis: toch een van de belangrijkste kwaliteiten die je als mens kunt hebben.

Tip 3: Weet wat er speelt

Laat zien dat je tijdens je opleidingen geen oogkleppen droeg. Weet wat er speelt en wat belangrijk is. Neem bijvoorbeeld een (gratis) abonnement op Skipr.nl om de ontwikkelingen in de zorg te volgen. Weet wat er in je vak gebeurt, wat de risico’s zijn op korte en lange termijn en ken de uitdagingen. Wat zijn jouw gedachten over 1,5-lijns zorg? Hoe ga jij straks om met een spreekuur via moderne communicatiekanalen? Hoe zie jij de mogelijke samenwerkingen tussen specialismen, verwijzers?
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Mascha de Ridder
Mascha de Ridder


Ik heb een achtergrond in de zakelijke dienstverlening, onder meer als leidinggevende en als trainer. Sinds 2006 geef ik trainingen voor VvAA opleidingen & teamcoaching. Ik begrijp als geen ander waar cursisten in zorgorganisaties tegen aanlopen en op welke manier zij kunnen worden uitgedaagd.