Artikel

Zo haalt u meer voordeel uit uw belasting­aangifte 2024

28 februari 2025
Leestijd 2 min

Vanaf 1 maart kunt u uw belastingaangifte 2024 indienen. Hiervoor heeft u tot 1 mei de tijd. Bij het invullen van de aangifte kunt u ervoor zorgen dat u niet meer belasting betaalt dan nodig is. Met deze tips houdt u uw inkomstenbelasting 2024 zo laag als mogelijk.

Een VvAA-adviseur geeft een ondernemer in de zorg fiscaal advies over inkomstenbelasting.

Controleer de Belastingdienst 

De Belastingdienst vult uw aangifte alvast voor u in. Dat gebeurt op basis van de gegevens die de Belastingdienst wettelijk ontvangt van uw werkgever, uw bank en andere instanties. Vaak kloppen die gegevens, maar er kunnen ook fouten instaan. Vergelijk de vooraf ingevulde aangifte daarom goed met uw salarisstroken, jaaropgaven en andere relevante documenten.

Loop uw zorgkosten na

Heeft u vorig jaar zorgkosten gehad? Zorgkosten die niet door uw zorgverzekeraar vergoed zijn, kunt u in sommige gevallen van uw belastbaar inkomen aftrekken. Bijvoorbeeld bij ziekte, een beperking of invaliditeit. Dit geldt niet voor zorgkosten die voor de zorgverzekering onder uw eigen risico vallen.

Deel inkomsten en kosten met uw partner

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, is uw partner voor de Belastingdienst ook uw fiscale partner. Dat biedt voordelen, want dan kunt u de inkomsten en aftrekposten in uw aangifte op een gunstige manier verdelen. Dat doet u met het ‘verdeelscherm’ in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Zo krijgt u automatisch de voordeligste verdeling voor u en uw partner.

Vergelijk het rendement op uw vermogen

Heeft u meer dan € 57.000 vermogen of samen met uw fiscale partner meer dan € 114.000 vermogen? Dan betaalt u over het rendement een vermogensbelasting. Voor dat rendement hanteert de Belastingdienst een vast rentepercentage. Als u in werkelijkheid minder rendement behaalt dan dit percentage, kunt u bezwaar indienen en zo de aangifte verlagen.

Trek ook uw pensioenuitgaven af

Als u in 2024 minder pensioen heeft opgebouwd dan van de Belastingdienst mocht, kon u een extra bedrag opzijzetten voor uw pensioen en dit bedrag aftrekken van uw inkomen. Dat scheelt inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft een rekenhulp waarmee u kunt zien hoeveel u vorig jaar kon opbouwen. Let op: de premies moeten wel in 2024 betaald zijn.

Betaal niet meer dan nodig is

Met deze tips kunt u uw belastingaangifte voor 2024 slimmer invullen en zorgen dat u niet meer betaalt dan nodig is. Door uw gegevens zorgvuldig te controleren, gebruik te maken van aftrekposten zoals zorgkosten en pensioensparen, en inkomsten strategisch te verdelen met uw partner, haalt u maximaal voordeel uit uw aangifte. Vergeet niet om uiterlijk 1 mei uw aangifte in te dienen, zodat u niet alleen op tijd bent, maar ook optimaal kunt profiteren van de belastingvoordelen die voor u gelden.

Hulp bij de belasting­aangifte

Onze belastingadviseurs helpen u graag. Zo krijgt u een correcte en tijdige belastingaangifte, betaalt u niet meer belasting dan noodzakelijk is en krijgt u de mogelijkheid om gebruik te maken van onze uitstelregeling.

Meer lezen

Meer lezen?

Digitalisering in de zorg: wat zijn de bedrijfsrisico's?
24 februari 2025
Leestijd 2 min

Personeelstekort en digitalisering: welke risico’s loopt uw organisatie?

Inzicht in de bedrijfsrisico’s van personeelstekort en digitalisering is onmisbaar voor uw zorgorganisatie.

Vrouw staat met groene map met salarisadministratie in een kantoor.
27 november 2024
Leestijd 3 min

De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg

Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2024 op haar computer.
12 november 2024
Leestijd 6 min

Fiscale eindejaarstips 2024

Van welk fiscaal voordeel kunt u nog profiteren, zowel zakelijk als privé? Bekijk de 14 belastingtips.

Scheiden? Vermijd deze financiële valkuilen
21 augustus 2024
Leestijd 3 min

Scheiden? Vermijd deze financiële valkuilen

Een scheiding is emotioneel, praktisch en financieel complex. Goede begeleiding is dan ook heel belangrijk.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen