Al een verplicht verzuimprotocol in uw praktijk?
Elke werkgever moet een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben. Dat is een wettelijke verplichting in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Aandacht voor de gezondheid en veiligheid van uw werknemers heeft een positieve impact op ziekteverzuim in uw praktijk. Wat staat er allemaal in een verzuimprotocol?
Verzuimkosten beperken
Verzuimbeleid is onderdeel van het personeelsbeleid en moet passen bij de aard, cultuur en omvang van de organisatie. Hoe uw organisatie omgaat met zieke werknemers kan grote invloed hebben op de sfeer binnen uw organisatie. Met duidelijke regels en verwachtingen van uw organisatie beperkt u als werkgever de verzuimkosten en voorkomt u praktische problemen.
Wat neemt u op in uw verzuimbeleid?
In het verzuimbeleid staat beschreven hoe de organisatie omgaat met verzuim van een werknemer. Van de ziekmelding en begeleiding van de zieke werknemer tot re-integratie en het voorkomen van verzuim.
Het verzuimbeleid is dus vooral gericht op 4 doelen:
- Voorkomen en beperken van ziekteverzuim.
- Goed begeleiden en re-integreren van zieke werknemers.
- Volgen van de wettelijke richtlijnen rondom verzuim.
- Waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers.
Waarom is een verzuimprotocol nodig?
De praktische vertaling van het verzuimbeleid staat in het verzuimprotocol of verzuimreglement. In dit document staan de verantwoordelijkheden en afspraken van zowel de werkgever als de werknemer rondom verzuim. Dat geeft duidelijkheid aan alle betrokkenen over hun rechten en plichten. Zo waarborgt u dat iedereen gelijk behandeld wordt. Het is dus belangrijk dat iedereen in uw organisatie op de hoogte is van het verzuimprotocol, weet waar het te vinden is en er ook naar handelt.
Wat te doen bij …
Het verzuimprotocol kent dus een praktische insteek. Het moet als het ware lezen als een handleiding. Wat moet ik doen bij …
-
Ziekmelding en herstelmelding
Bij wie meldt de werknemer zich ziek (of beter)? Op welke manier en voor welk tijdstip moet de melding worden doorgegeven? In de praktijk zien we vaak dat de werknemer zich telefonisch ziek of beter moeten melden bij zijn leidinggevende, voorafgaand aan de start van zijn werkdag. -
Ziekte tijdens vakantie
Als de werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantie (buitenland) moet hij of zij dit zo snel mogelijk bij de werkgever melden. Advies is om in het verzuimprotocol op te nemen dat een lokale arts een medische verklaring opstelt. -
Verzuimcontrole (bereikbaarheid)
Bij de leidinggevende moet bekend zijn waar en hoe de zieke werknemer bereikbaar is tijdens zijn ziekteperiode. De werknemer moet beschikbaar zijn voor zijn begeleiding en controle.
De werknemer geeft het volgende door:
- Verblijfadres en telefoonnummer.
- Vermoedelijke datum van werkhervatting.
- Zaken die geregeld moeten worden op het werk.
- Of het (ziekte)verzuim eventueel verband houdt met een bedrijfsongeval.
- Of het (ziekte)verzuim eventueel is veroorzaakt door een derde.
-
Verzuimbegeleiding
Op welke manier vindt begeleiding en ondersteuning van een zieke werknemer tijdens verzuim en re-integratie plaats? Belangrijk is dat de acties gericht zijn op het zo snel mogelijk weer gezond worden en kunnen (blijven) werken. -
Re-integratie stappenplan
Het verzuimprotocol volgt de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Dat vergroot niet alleen de kans op een goede re-integratie, het is een vereiste voor het toekennen van een uitkering op de langere termijn. Wordt de Wvp niet gevolgd, dan loopt de werkgever het risico op een loonsanctie van het UWV voor een periode van maximaal 52 weken. -
Loondoorbetaling bij ziekte
Wettelijk ligt vast dat een werknemer in het 1e ziektejaar minstens 70% van zijn loon ontvangt (minimaal het minimumloon). In het verzuimprotocol ligt vast hoeveel de werknemer eventueel meer doorbetaald krijgt. In het 2e ziektejaar betaalt de werkgever de werknemer minimaal 70% van zijn loon. Aanvullen tot het minimumloon is niet meer verplicht, tenzij in de cao anders is bepaald.
Aan de slag met uw verzuimbeleid en -protocol
Het is dus zaak dat uw organisatie over een verzuimbeleid en verzuimprotocol beschikt. Niet alleen om aan de wettelijke verplichting te voldoen, maar ook om ziekteverzuim te beperken.
Optimaliseer uw verzuimaanpak
Pak verzuim professioneel en doelgericht aan. Met de trainingen Verzuim: Het goede gesprek en Verzuim en re-integratie volgt u de juiste route bij verzuimgesprekken, re-integratietrajecten en verzuimprocedures.
Vragen?
Wij helpen u graag met uw verzuimbeleid of verzuimprotocol. Neem daarvoor contact op met onze ervaren professionals van de HR Servicedesk.
- HR Servicedesk
- Website
- HR Servicedesk
- hrservicedesk@vvaa.nl
Meer lezen?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.
Welke keuzes heeft u in het nieuwe pensioen?
Pensioenfondsen hebben bekendgemaakt hoe de nieuwe pensioenregeling er in grote lijnen uit komt te zien.
Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Zorg voor je praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?
Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.