Nieuwsbericht

Reiskostenvergoeding: coulanceregeling verlengd

  • 8 april 2021
  • Leestijd 1 min

De fiscale coulanceregeling voor reiskostenvergoedingen is verlengd tot 1 juli 2021. Werkt de medewerker (deels) thuis, dan mag de oorspronkelijke reiskostenvergoeding van vóór 13 maart 2020 door blijven lopen.

Met de coulanceregeling mogen werkgevers een vaste reiskostenvergoeding doorbetalen, ondanks het feit dat er geen of slechts gedeeltelijk woon-werkverkeer is. Dit heeft dan fiscaal geen gevolgen. Eerder verlengde het kabinet de regeling al tot 1 april, dat wordt nu nu dus 1 juli 2021.

De regeling van de Belastingdienst geldt voor medewerkers die al vóór 13 maart 2020 een vaste reiskostenvergoeding ontvingen. Kwam een werknemer na maart 2020 in dienst, dan geldt de coulanceregeling dus niet. Natuurlijk kan de werkgever wel de reiskostenvergoeding stopzetten, omdat er (deels) geen kosten gemaakt worden. Check hiervoor ook de Cao of individuele arbeidsovereenkomst.

Waarom verlengen?

Werkgevers hebben altijd de mogelijkheid om daadwerkelijk gemaakte reiskosten (woon-werkverkeer en andere zakelijk reizen) onbelast te vergoeden (de echte OV-kosten, dan wel € 0,19 per woon-werkkilometer). Zonder reiskosten ligt het voor de hand dat werkgevers niet langer een onbelaste vaste reiskostenvergoeding verstrekken. Toch zijn er werknemers die kosten maken die te maken hebben met het reizen voor hun werk. Denk aan vaste kosten van de eigen auto, of private lease, die zij eerder gebruikten voor woon-werkverkeer. Of werknemers die hun OV-abonnement verlengen. Sommige werkgevers gebruiken de reiskostenvergoeding ook als een vergoeding voor thuiswerkkosten.

Vragen?

Neem voor meer informatie over werkgevers- en personeelszaken contact met ons op.
VvAA
Werkgevers- en personeelszaken
Bekijk website

Meer lezen?

Gouden koets op Prinsjesdag 2022Financieel
Financieel
22 september 2022
  • 22 september 2022
  • Leestijd 6 min

Prinsjesdag 2022

Wat zijn de gevolgen van de kabinetsplannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd? Fiscalist Ferdy de Wijs heeft de fiscale wijzigingen voor u geselecteerd.