Hoe Amref Flying Doctors de Afrikaanse gezondheidszorg transformeert
Onlangs heeft VvAA collega Sigrid Stevens een bijzondere reis naar Kenia gemaakt om meer te leren over de Amref programma’s die we daar steunen. Ze neemt ons mee terug naar de oorsprong van Amref Flying Doctors en vertelt hoe de organisatie zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Als social enterprise vergroten ze hun positieve impact op de gezondheidszorg in Afrika, terwijl ze tegelijkertijd trouw blijven aan hun oorspronkelijke missie.
Het begin
“In 1957 wordt Amref Flying Doctors opgericht als een initiatief genaamd Flying Doctors of East Africa. De oprichters zijn drie artsen die dan in Afrika werken: Michael Wood, Archibald McIndoe en Tom Rees. Zij zien dat mensen in afgelegen gebieden vaak geen gebruik kunnen maken van gezondheidszorg en vinden dat onacceptabel. Ze besluiten met vliegtuigen naar afgelegen plekken te reizen om daar ook medische zorg te kunnen verlenen.”
Ontwikkeling tot social enterprise
“Wat begint als een vliegende medische dienst groeit uit tot de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Naast medische evacuaties richt Amref zich inmiddels ook op het opleiden van zorgprofessionals, het trainen van lokale zorgverleners en het verbeteren van toegang tot schoon drinkwater. Alles met als doel om de gezondheid van Afrikaanse gemeenschappen te verbeteren. Het onderdeel Flying Doctors heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een social enterprise. Het is inmiddels een zelfstandig organisatieonderdeel waarvan Amref aandeelhouder is. Hierdoor komen de successen van de Flying Doctors ten goede aan Amref als geheel.”
Innovatie en toekomstgericht denken
“En die successen zijn aanzienlijk: de Flying Doctors vliegen nog steeds vanaf Wilson Airport in Nairobi naar moeilijk bereikbare gebieden in heel Afrika. Stephen Gitau en zijn gedreven team hebben bovendien echt het talent om buiten de gebaande paden te denken en kansen te grijpen. De mensen, kennis, vliegtuigen en apparatuur om snel en veilig in heel Afrika patiënten te kunnen evacueren, hadden ze al. Hier hebben ze nieuwe businessmodellen aan toegevoegd, zodat ze via BCD Travel en andere internationale verzekeraars nu bijvoorbeeld ook verzekerde medische diensten aanbieden. Ook zijn ze strategische samenwerkingen aangegaan met organisaties die als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden evacuatie van hun medewerkers aanbieden.”
Toewijding en bewustzijn
“Naar mijn mening ligt de sleutel tot dit succes in het vermogen om out-of-the-box te denken, kansen te grijpen en innovatie te omarmen. In de geavanceerde 'cockpit' op Wilson Airport kunnen medewerkers de vliegtuigen in realtime volgen, vluchtplannen opstellen en nieuwe opdrachten aannemen - vrijwel alles gebeurt digitaal en met behulp van technologie. Dit wordt gecombineerd met een uitstekend team, vaak met een lange staat van dienst, onder leiding van een zeer gedreven CEO. Het plezier en de toewijding van Gitau’s team zijn voelbaar, terwijl er tegelijkertijd een diep bewustzijn heerst van de belangrijke taak die ze elke dag vervullen.”
Over de auteur
Sigrid Stevens
Advocaat VvAA
Inzamelingsacties
In de afgelopen jaren hebben Amref en VvAA gezamenlijk gestreden voor meer en beter opgeleide zorgverleners in Afrika, met betere gezondheid en welzijn voor de lokale bevolking tot gevolg. Met een kerstactie hebben we eind vorig jaar € 66.647,29 opgehaald, waarbij VvAA de donaties nog eens met 25% heeft verhoogd. Volgende maand nemen collega's van VvAA deel aan de Africa Classic. Tijdens deze 8-daagse fietstocht van Rwanda naar Oeganda zamelen ze ook geld in voor Amref Flying Doctors.
Meer lezen?
2025: samenwerken aan de zorg van morgen
2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.
Handhaving wet DBA en toekomst huisartsenzorg
Huisarts Isabel van Hövell-Ullman over de aangescherpte handhaving wet DBA
Ook online écht verbinden
De ontroerende Netflix-documentaire The Remarkable Life of Ibelin is een inspiratie voor VvAA.
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens op komst
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS): wat betekent dit voor zorgverleners en hoe bereid je je voor?