Artikel

Zo beperkt u de gevolgen van ziekteverzuim voor uw organisatie

24 juni 2024
Leestijd 3 min

Een zieke werknemer betekent extra administratie, kosten en vooral veel geregel. Taken moeten overgenomen worden of u moet op zoek naar een vervanger. Door bewust om te gaan met zieke werknemers, kunt u verzuim en de gevolgen ervan beperken. Wij bieden u de belangrijkste handvatten. Ook bieden wij dit najaar onze nieuwe training Verzuim en re-integratie aan.

Ga in gesprek

Vanaf de eerste ziekmelding bent u wettelijk verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding van uw werknemer. Het is belangrijk om hier dan ook daadwerkelijk mee te starten. Want, hoe langer een zieke werknemer uit de roulatie is, hoe lastiger het wordt om hem of haar weer te laten terugkeren in het arbeidsproces. Ga daarom in gesprek met uw werknemer. Kunt u iets voor hem of haar betekenen? Is er ondersteuning nodig van de bedrijfsarts? Bedenk ook dat terugkerend kort verzuim een voorbode kan zijn van langdurig verzuim. Ga ook hierover het gesprek aan met uw werknemer.

Volg de regels

Wanneer een werknemer ziek is, krijgt u al snel te maken met complexe wet- en regelgeving, met name de Wet verbetering poortwachter. Volgens deze wet zijn werkgever en werknemer samen verantwoordelijk voor een snelle terugkeer naar het werk. Ze moeten in het re-integratiedossier hun inspanningen nauwkeurig bijhouden. Gebeurt dat niet, dan kan dat van invloed zijn op de loondoorbetaling en uitkering. Als werkgever loopt u het risico op sancties van UWV.

Training Verzuim en re-integratie

Wilt u met meer kennis aan de slag met het beperken van ziekteverzuim en de gevolgen ervan voor uw organisatie? Volg dan dit najaar onze training Verzuim en re-integratie. De training bestaat uit een online gedeelte over wet- en regelgeving, de te volgen standaard­procedures en wat u allemaal moet vastleggen. In een bijeenkomst op locatie brengt u de theorie in praktijk. Hierbij is er voldoende ruimte voor de inbreng van een eigen casus.

Bent u geïnteresseerd in de training? Stuur ons dan een e-mail en wij houden u op de hoogte.

Stuur een e-mail

Vormen van verzuim

Verzuim ontstaat wanneer een werknemer niet op zijn werk verschijnt. Is ziekte de reden voor de afwezigheid dan noemen we het ziekteverzuim. We kennen vier vormen van verzuim:

  • Kortdurend ziekteverzuim
  • Frequent kortdurend verzuim
  • Langdurend ziekteverzuim
  • Ongeoorloofd verzuim

Kortdurend ziekteverzuim

Bijna elke werknemer is af en toe ziek. Kortdurend verzuim ontstaat meestal door bijvoorbeeld een griepje, een verkoudheid of een ander fysiek ongemak van korte duur. De verzuimperiode kan variëren van enkele dagen tot vier weken. Kortdurend ziekteverzuim is (meestal) een ingecalculeerd ondernemingsrisico. Toch kan het een flinke verstoring van uw praktijk betekenen.

Frequent kortdurend verzuim

Wanneer een werknemer zich regelmatig ziekmeldt of met (grote) regelmaat niet op het werk verschijnt, noemen we dat frequent kortdurend verzuim. Frequent verzuim heeft vaak een andere oorzaak dan regulier (ziekte)verzuim. Denk aan privéproblemen, hoge werkdruk, conflicten en spanningen op het werk of zelfs pesten. Frequent kortdurend verzuim is een belangrijk signaal om tijdig in te grijpen.

Langdurend ziekteverzuim

Als een werknemer langer dan vier weken achter elkaar ziek is, is er sprake van langdurend ziekteverzuim. Vanaf zes weken verzuim gelden de regels van de Wet verbetering poortwachter. De werknemer is dan zodanig ziek dat er een re-integratietraject moet worden opgestart. Zo’n traject vindt in eerste instantie binnen de organisatie plaats. Dit heet het eerste spoor. Als er bij de eigen werkgever geen mogelijkheid tot re-integratie is, kan dit ook elders plaatsvinden. Dit heet het tweede spoor.

Ongeoorloofd (ziekte)verzuim

Er is sprake van ongeoorloofd verzuim, wanneer een werknemer zonder afmelding niet op het werk verschijnt. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor een werknemer niet komt opdagen. Denk aan het missen van een vlucht, maar ook aan een werknemer die in hechtenis is genomen. Omdat de oorzaken van ongeoorloofd verzuim zo divers zijn, is het goed om elke situatie afzonderlijk te beoordelen. Het is belangrijk om afspraken te maken over het gedrag van uw werknemer. Bij ongeoorloofd verzuim geldt in principe de regel ‘geen arbeid, geen loon’. Maar ook hier is het goed om dit per geval te beoordelen.

 

Over de auteur

Mr. Sule Karagan

Jurist arbeidsrecht

sule.karagan@vvaa.nl

Werkgeverszaken

  • Personeelsadvies
  • Juridisch advies
    (arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht)
  • Advies salarisadministratie en verloning

Meer lezen?

Begeleiding en ondersteuning van een zieke werknemer tijdens verzuim en re-integratie
6 januari 2025
Leestijd 3 min

Al een verplicht verzuim­protocol in uw prak­tijk?

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben.

Verloskundige en zzp'er geeft uitleg aan toekomstige ouders
24 december 2024
Leestijd 4 min

Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte

Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.

Xander van Es
23 december 2024
Leestijd 4 min

Hoe bereidt student farmacie Xander van Es zich voor op het vak?

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

Werkdruk en mondige patiënten in de zorg
9 december 2024
Leestijd 7 min

Toekomst van de zorg: stevige hervorming noodzakelijk

De toekomst van onze gezondheidszorg: personeelstekorten, stijgende kosten, toenemende werkdruk, vergrijzing, meer complexiteit. Stevige hervorming is nodig.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen