Het preventief spreekuur bij dreigend ziekteverzuim

VvAA Verzuimadvies

Signalen

“Ik heb een medewerker waaraan ik kan zien dat het niet goed met haar gaat. Ze blijft zo goed en zo kwaad als het kan doorwerken en meldt zich niet ziek. Ze wil er ook niet over praten, maar ik ben bang dat ik straks verder van huis ben. Ik voel me machteloos als werkgever.” Herkent u deze situatie?

Belangrijk is om deze signalen op tijd op te pikken en daar ook naar te handelen. Het preventief spreekuur kan hierbij uitkomst bieden.

Voorkomen is beter dan genezen

Medewerkers hebben het recht om een afspraak te maken voor een preventief spreekuur. Tijdens het spreekuur adviseert de bedrijfsarts medewerkers over hoe je omgaat met bepaalde gezondheids- en werkgerelateerde situaties. Dit advies is vertrouwelijk. Vaak helpen praktisch toepasbare adviezen de medewerker al op weg en voorkomt of verlaagt u daarmee de kans op ziekteverzuim.

Maak uw medewerkers hier dus attent op. En als u constateert dat een medewerker dreigt uit te vallen door bijvoorbeeld spanningen op de werkvloer of problemen in de privésfeer, verwijs deze dan preventief door naar de bedrijfsarts. Een afspraak maakt uw medewerker via de casemanager of direct bij de arbodienst. Houd er rekening mee dat u hier als werkgever geen terugkoppeling van krijgt.

Voor uw medewerker is een preventief spreekuur kosteloos. Voor u als werkgever is het preventief spreekuur vaak een onderdeel van het arbopakket, dat u heeft afgesloten bij uw verzuimverzekering.

Raadpleeg uw arbodienst

Wilt u als werkgever meer informatie over het preventief spreekuur? Neem dan contact op met (de casemanager van) uw arbodienst, of kijk op de website van uw arbodienst.

Vragen?

Wij helpen graag. Bel of chat met één van onze medewerkers. Op werkdagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 8.00 en 17.30. Voor onze chat is dat tussen 10.00 en 16.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen.

Verzuimadvies
030 247 49 10
Bel ons
Verzuimadvies
verzuimadvies@vvaa.nl
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen