Zzp'ers in uw praktijk

Ondersteuning bij beoordeling arbeidsrelatie

Een werkgever en een zzp'er overleggen in een zorgpraktijk over een modelovereenkomst in het kader van de Wet DBA die vanaf 2025 wordt gehandhaafd.

Werkt u met zzp’ers in uw praktijk of instelling? Let dan extra op of u aan de regels voldoet. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belasting­dienst weer hand­haven op schijn­zelfstandig­heid met risico's op naheffingen. Wat betekent dat voor u?

Advies aanvragen

Schijn­zelfstandig­heid voor­komen

Als opdrachtgever bent u samen met de zzp'er verantwoordelijk om de arbeids­relatie goed in te schatten, zowel arbeids­rechtelijk als fiscaal. Met als doel om een gezags­verhouding en daarmee schijn­zelfstandigheid te voorkomen.

Opheffing handhavings­moratorium

De Belastingdienst kan oordelen dat er sprake is van een dienst­betrekking. In dat geval is de zzp’er werknemer en u bent de werkgever. In die relatie had u loonheffingen en premies werknemers­verzekeringen moeten afdragen.

Als u dat niet heeft gedaan en uitging van zelfstandigheid, kan de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer naheffingen opleggen. Vermeerderd met belastingrente en boetes. Vanaf die datum wordt het zogeheten handhavings­moratorium opgeheven dat sinds de inwerking­treding van de Wet DBA in 2016 van kracht is.

Folkert Idsinga, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst
Hoewel veel bedrijven en zzp’ers zich druk aan het voorbereiden zijn op de handhaving vanaf 1 januari 2025, ben ik mij er ook van bewust dat de aanpassingen veel van hen vragen.

Model­overeenkomst

De juridische toetsing van schijn­zelfstandig­heid is altijd achteraf, dus kan voor onzekerheid zorgen. Een op de beroepsgroep en situatie afgestemde model­overeenkomst geeft dan richting aan beide partijen. Daarin staat concreet hoe de arbeidsrelatie is ingevuld.

Vooraf geen zekerheid

Werken met en volgens een model­overeenkomst betekent werken buiten dienst­betrekking. Volledige zekerheid vooraf krijgt u dus nooit. Bij een controle oordeelt de Belasting­dienst of er volgens de overeenkomst is gewerkt. Oftewel, het hangt af van de feiten en omstandigheden waarop de arbeidsrelatie met de zzp’er is ingevuld.

Meer over verschillende modelovereenkomsten

Goede voorbereiding

Bereid u goed voor als opdrachtgever op de handhaving van schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025. Van uitstel is nu geen sprake meer. Weet u wat u moet doen om er klaar voor te zijn? Onze ­adviseurs helpen u graag.

 

Advies aanvragen

Erik van Dam, senior adviseur Kennismanagement en Netwerken
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 daadwerkelijk handhaven op schijnzelfstandigheid. Zorg daarom dat uw samenwerking voor die tijd toekomstbestendig is.

Meer zzp-informatie

Trends en ontwikkelingen

Werken met of als zelfstandige(n) in de zorg

Meer informatie

Advies en diensten

Overzicht van onze dienstverlening

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Advies zakelijk
030 247 40 50
Bel ons
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen