Blog

Cv-building

13 maart 2023
Leestijd 7 min

Een veelbesproken onderwerp als ANIOS of arts-onderzoeker is je vervolgopleiding. Vaak zijn er meer kandidaten dan opleidingsplekken en je collega's worden ook nog eens je concurrent. Is cv-building dé oplossing? Vier opleiders vertellen waar zij naar op zoek zijn.

Young professional zit aan tafel en schrijft een motivatiebrief en doet aan cv-building

CV-building

Als ANIOS of arts-onderzoeker heb je het goed voor elkaar: je bent afgestudeerd en je krijgt eindelijk betaald voor alle uren die je in het ziekenhuis rondloopt. Daarbij werk je nu ook bij een specialisme dat je zelf gekozen hebt. Toch is er één ding dat op de achtergrond speelt. Iets dat vaak ter sprake komt met collega’s en waar je altijd een beetje onrustig van wordt: de vervolgopleiding.

Motivatiebrief opleiding

Vaak zijn er veel meer kandidaten dan dat er opleidingsplekken zijn. Al je leuke, slimme en gezellige collega’s zijn dus ook concurrenten. Je vindt zelf dat je je werk goed doet, maar jij bent niet degene met het paper in The Lancet of de topsportcarrière. Wordt het dan tijd voor cv-building? Wat kan je nog aan je cv toevoegen om op te vallen? Je kunt zelf of met collega’s blijven filosoferen over wat belangrijk is om in opleiding te komen, maar uiteindelijk bepaalt de opleidingscommissie dat.

Opleiders aan het woord

Vier opleiders van verschillende specialismen vertellen waar zij naar zoeken bij kandidaten en wat ze belangrijk vinden in een cv en motivatiebrief.

Els Nieveen van Dijkum

Opleider chirurgie in het Amsterdam UMC, locatie AMC

"Bij de heelkunde wordt de sollicitatieprocedure landelijk georganiseerd en kunnen kandidaten bij twee verschillende regio’s solliciteren. De opleidingscommissies krijgen alle motivatiebrieven en cv’s van kandidaten voor hun regio en bepalen vervolgens wie er op gesprek mag komen.

Als je bij ons solliciteert is het goed je motivatiebrief beknopt te houden; de gemiddelde chirurg zit niet te wachten op een motivatiebrief van twee kantjes. Wees ook kritisch over wat je opneemt in je cv. Zorg dat er alleen relevante dingen in staan en wees je ervan bewust dat je overal vragen over kunt krijgen. Zo vinden we het altijd erg leuk als kandidaten hobby’s of interesses op hun cv zetten. Maar als je bergbeklimmen als hobby noemt, moet je wel weten welke toppen je hebt beklommen en als je zegt wijnkenner te zijn, moet je me wel kunnen adviseren wat ik bij mijn avondeten eten moet drinken. Het is een mythe dat alleen mensen die gepromoveerd zijn in opleiding komen bij de heelkunde.

Wij nemen ook mensen aan die niet gepromoveerd zijn, dat houdt de groep divers. Wel is het zo dat kandidaten die niet gepromoveerd zijn moeten kunnen aantonen dat zij over dezelfde vaardigheden beschikken als mensen die een promotietraject hebben afgerond. Tijdens het promoveren ontwikkel je niet alleen wetenschappelijke vaardigheden, maar leer je ook doorzetten, samenwerken en plannen. Uiteindelijk zijn wij vooral op zoek naar een peer: iemand die goed in de groep ligt en waarvan we denken dat hij of zij een goede chirurg kan worden.”

  • Houd je motivatiebrief beknopt

  • Wees kritisch en relevant

  • Deel ook je hobby's en interesses

Roger Damoiseaux

Opleider huisartsgeneeskunde Universitair Medisch Centrum Utrecht

“Bij de huisartsgeneeskunde hebben we een landelijke selectieprocedure. Er zijn elk jaar zo’n 1.000 sollicitanten, waarvan we er ongeveer 750 aannemen. Wij kunnen mensen niet, zoals de ziekenhuisspecialismen, gedurende langere tijd observeren als ANIOS.

We hebben daarom een competentiegerichte selectieprocedure. Hierbij moeten sollicitanten aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laten zien dat ze de vereiste competenties beheersen. Het cv en de motivatiebrief zijn dus niet leidend voor de selectie. Je cv is wel belangrijk als ondersteuning voor het gesprek; je moet voldoende relevante ervaring hebben opgedaan.

Ik ben niet zo van cv-building. Je wordt ergens pas goed als je het vanuit eigen motivatie doet. Bij de huisartsgeneeskunde worden mensen aangenomen op basis van hun competenties en niet op basis van alle (neven)activiteiten op het cv.

Wij zijn op zoek naar artsen met een brede belangstelling, die kunnen omgaan met de onzekerheid van het vak, een teamspeler zijn en nieuwsgierig zijn naar het verhaal achter de klacht. Het is dus helemaal niet nuttig om je cv op te leuken. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je hart ligt, dan komt er vanzelf een mooi cv.”

  • Toon je competenties met praktijkvoorbeelden

  • Doe wat je leuk vindt/waar je hart ligt

  • Ondersteun je motivatiebrief met een cv

Gratis cv-check

Wil je graag persoonlijk advies over jouw curriculum vitae? Als lid van VvAA kan je gratis een cv-check laten doen.

Vraag cv-check aan

Arie van Dijk

Opleider Cardiologie in het Radboud Universitair Medisch Centrum

“Hier bij de cardiologie solliciteren vrijwel alleen maar mensen die we al kennen. Ze hebben bij ons gewerkt als ANIOS of arts-onderzoeker of hebben hier een coschap gedaan. Van de meeste sollicitanten hebben we daarom al een indruk. Wij selecteren op verschillende eigenschappen, waaronder leerbaarheid, motivatie en of je in de groep past.

Tijdens het sollicitatiegesprek toetsen we hoe gemotiveerd je bent en lopen we alle competenties na. Vervolgens moet je als ANIOS laten zien dat je daadwerkelijk over die competenties beschikt en dat je leerbaar bent.

Persoonlijk vind ik ervaring in de wetenschap niet zo belangrijk. De competenties die je tijdens het werk als arts-onderzoeker opdoet zijn zeker belangrijk voor het latere werk als cardioloog, maar ik geloof dat je die ook op andere manieren kunt verkrijgen.

CV-building, daar houd ik niet van. Ik krijg het idee dat men steeds jonger begint met ervaringen verzamelen die op het cv gezet kunnen worden en dat vind ik geen goede ontwikkeling. Ga jezelf eerst ontwikkelen in je studententijd en bedenk gaandeweg wat voor dokter je wilt worden.

Als je iets bijzonders hebt gedaan moet je dat natuurlijk wel op je cv zetten en het ook benoemen tijdens je sollicitatiegesprek. Dat hoeft helemaal niet in het vak te zijn. Als je een hobby met passie kan doen, geloof ik dat je ook je werk met passie kan doen, dat zit dan in je karakter. Het cv is voor het selectieproces dus zeker niet het belangrijkste, het gaat vooral om wie je bent en wat voor dokter je bent.”

  • Competenties zijn belangrijker dan je ervaring in de weterschap

  • Ontwikkel jezelf

  • Ga na wat voor soort arts je bent

Joost Frenkel

Opleider kindergeneeskunde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

“Kindergeneeskunde is een populair vak. Voor de regio Utrecht zijn er elk jaar zo’n 200 kandidaten, terwijl we maar 8 opleidingsplekken hebben. Wij gebruiken voor de vacature geen profielschets; we willen namelijk een divers team creëren en geen eenheidsworst. Er zijn niet alleen dokters nodig die onderzoek doen, maar ook die hard met de verzekeraar onderhandelen of briljant onderwijs geven.

Wij selecteren kandidaten daarom op wie ze zijn en wat ze kunnen worden.Je hoeft nog niet over alle vaardigheden van een kinderarts te beschikken op het moment dat je solliciteert, die leer je tijdens de opleiding wel. Het belangrijkste is dat je in de praktijk hebt laten zien dat je een hele goede dokter kan worden.

Tijdens de selectie gebruiken we het cv vooral om te kijken of je bijzondere dingen hebt gedaan, zoals promotieonderzoek, humanitaire hulp, politiek of topsport. Daarin zijn we vooral op zoek naar mensen die wat ze doen met passie doen. Dat is lastig over te brengen met een cv, maar dat merk je in een gesprek meteen.

Als je je werk met passie doet is de kans dat je de opleiding succesvol afrondt groter. Bij ons is het cv dus niet het belangrijkste in de selectieprocedure, maar je kunt het goed gebruiken om te laten zien waar je in excelleert en waar je hart ligt.”

  • Laat in de praktijk zien dat je een goede dokter kan worden

  • Blijf jezelf en laat zien wie je bent

  • Doe wat je leuk vindt met passie

Tips voor cv-building en motivatiebrief vervolgopleiding

Ondanks dat zowel de specialismen als de procedures verschillen, lijken de opleiders dezelfde boodschap uit te dragen: doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Doe dat met passie en laat die passie ook zien in je motivatiebrief en sollicitatiegesprek. Niemand wordt er blij van als je dingen gaat doen puur om op je cv te zetten. Vooral jij niet. Wil je daarom jouw opleidingen en werkervaring zo duidelijk in je cv zetten, dat jouw cv zichzelf verkoopt? Lees onze tips over cv-building in de zorg.

Individuele sollicitatietraining

Ga je binnenkort solliciteren en wil je zeker weten dat je optimaal voorbereid bent? Dan is een sollicitatietraining iets voor jou.

Over de auteur

Evangeline Warmerdam

AIOS Cardiologie

Expertise

Evangeline Warmerdam (1991) rondde in 2017 haar master geneeskunde af en werkt sindsdien als AIOS Cardiologie in OLVG.

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

Winst van goed vergaderen
7 februari 2024
Leestijd 3 min

De winst van goed vergaderen: betere besluiten, minder frustratie en een geaccrediteerde methode

Hoe bevalt de vergadercultuur in uw zorgorganisatie? De incompany training Effectief vergaderen (met accreditatie) helpt: betere besluiten, minder frustratie..

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Een vrouw met een wit pak staat met een arm in haar zij in een gang
10 maart 2023
Leestijd 3 min

Werken in de zorg: loondienst en zzp

Begin je als zorgprofessional in loondienst of start je als zelfstandige? Lees de voor- en nadelen van een carrière in loondienst of als zzp'er.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen