Blog

Voorbeeld cv voor een functie in de zorg

8 maart 2023
Leestijd 4 min

Het schrijven van een curriculum vitae is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Toch kun je met onze tips een perfect cv maken waarmee je een zo compleet mogelijk beeld van jezelf geeft.

Twee jonge zorgprofessionals kijken naar een voorbeeld cv zorg

Ga je solliciteren voor een functie in de zorgsector? Dan ga aan de slag met je cv en zet al je werkervaring en je behaalde diploma’s op een rij. Vervolgens ben je nog een tijd bezig met de lay-out in Word en is je cv klaar om verstuurd te worden. Met aandacht geschreven cv kan een veel beter beeld van jou geven en zo je kansen vergroten bij potentiële werkgevers. Wij geven je tips.

Persoonlijk profiel 

Veel mensen hebben maar één versie van hun cv en sturen deze vervolgens zonder aanpassingen mee met hun sollicitatie. Een gemiste kans: door goed aan te sluiten bij de vacature kun je de potentiële werkgever snel duidelijk maken of je binnen het gezochte profiel past en wat jouw toegevoegde waarde is. Om tijd te besparen kun je een uitgebreid ‘basis-cv’ schrijven en dit vervolgens aanpassen op de vacature.

Lees de vacature goed door en pas je cv daarop aan.

Voorbeeld cv zorg

Als je op een functie binnen de zorg solliciteert, wil dat niet zeggen dat alle werk- of stage-ervaring die je buiten de zorg hebt opgedaan niet relevant is. Als je hierbij kwaliteiten of vaardigheden hebt ontwikkeld die belangrijk zijn voor de functie waar je op solliciteert, is het goed om deze ervaringen wel te noemen. Geef daarom altijd een toelichting bij een functie op je cv, zodat duidelijk is wat je hebt gedaan en welke vaardigheden je hier ontwikkeld hebt.

Coschappen en interesses

Het is overbodig om alle coschappen op je cv te noemen als je geneeskunde hebt gestudeerd. Iedereen die de studie heeft gevolgd heeft immers deze coschappen gedaan. Keuzecoschappen en je oudste coschap zijn daar een uitzondering op. Die weerspiegelen waar jouw interesses liggen en kun je wel noemen.

Competenties en vaardigheden

Relevante competenties ontwikkel je niet alleen tijdens je opleiding of werk, maar ook met je hobby’s of nevenactiviteiten. Kijk goed in de vacature of er misschien vaardigheden tussen staan die je tijdens het uitoefenen van hobby’s of nevenactiviteiten hebt ontwikkeld en vermeld deze dan ook.

5 tips cv zorg

  • neem de tijd

  • wees niet te bescheiden

  • spreek je ambities uit

  • maximaal twee A4'tjes

  • laat het controleren

Motivatiebrief zorg

Helaas wordt je cv niet altijd volledig gelezen, soms wordt het slechts enkele seconden bekeken. Je kunt hier rekening mee houden door een simpele en overzichtelijke lay-out te gebruiken. De lay-out kan je helpen de aandacht te vestigen op de belangrijkste onderdelen.

Belangrijke informatie eerst

Bij het scannen van een tekst worden vooral de eerste en laatste delen gelezen. Het is dus handig de belangrijkste informatie in de eerste en laatste zin te zetten. Let er wel op dat de tekst logisch leest. Als je, bijvoorbeeld bij een functieomschrijving, maar één zin gebruikt is het slim om met het eerste woord van de zin zoveel mogelijk informatie te geven. Probeer zinnen zo kort en bondig mogelijk te houden. Zo is: ‘Digitaliseren van patiëntendossiers.’ een stuk efficiënter dan: ‘Mijn functie was het digitaliseren van papieren patiëntendossiers.’.

Laat zien wie je bent

Je cv moet laten zien wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je kwaliteiten zijn. Als je potentieel toekomstige werkgever je cv leest, moet hij een goed beeld van je krijgen. Maak het daarom ook persoonlijk. Dat betekent niet dat je verplicht een pasfoto of een stuk over je hobby’s moet toevoegen, maar dat je je cv zo maakt dat het bij jou past. Dat is een stuk makkelijker om op het sollicitatiegesprek een goed verhaal te vertellen.

Gratis cv-check

Wil je graag persoonlijk advies over jouw curriculum vitae? Als lid van VvAA kan je gratis een cv-check laten doen.

Vraag cv-check aan

Laat je cv controleren

Je sterke punten zie je vaak als vanzelfsprekend. Het kan daarom lastig zijn zelf al je kwaliteiten en competenties op een rij te zetten. Familie, vrienden en collega’s hebben vaak een goed beeld van je kwaliteiten. Je cv samen met iemand schrijven kan dus erg nuttig zijn. Vraag ook eens iemand die je niet kent je cv te lezen. Wat voor beeld heeft deze persoon nu bij jou? Wat denkt hij of zij dat jouw competenties zijn? Zo krijg je objectieve feedback en kun je toetsen of je cv ook het juiste beeld van jou overbrengt.

Droombaan in de zorg

Het schrijven van een cv hoeft niet alleen een noodzakelijk kwaad te zijn. Het kan ook een mooi moment zijn om te reflecteren op wat je tot nu toe hebt gedaan. Nadat je al je ervaringen op een rij hebt gezet, mag je ook best even de tijd nemen om trots te zijn op jezelf! En wie weet is met een goed cv die droombaan misschien wel minder ver weg dan je denkt.

Over de auteur

Evangeline Warmerdam

AIOS Cardiologie

Expertise

Evangeline Warmerdam (1991) rondde in 2017 haar master geneeskunde af en werkt sindsdien als AIOS Cardiologie in OLVG.

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

Winst van goed vergaderen
7 februari 2024
Leestijd 3 min

De winst van goed vergaderen: betere besluiten, minder frustratie en een geaccrediteerde methode

Hoe bevalt de vergadercultuur in uw zorgorganisatie? De incompany training Effectief vergaderen (met accreditatie) helpt: betere besluiten, minder frustratie..

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Young professional zit aan tafel en schrijft een motivatiebrief en doet aan cv-building
13 maart 2023
Leestijd 7 min

Cv-building

Hoe schrijf je een cv en motivatiebrief voor je vervolgopleiding zodat jij je nét wat beter onderscheidt dan je collega’s? Vier opleiders vertellen hierover.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen