Blog

Cv-building in de zorg

  • 13 september 2019
  • Leestijd 3 min

Het schrijven van een CV is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Je zet al je werkervaring en je behaalde diploma’s op een rij. Vervolgens ben je nog een uur aan het klooien met de lay-out in Word, daarna is het klaar om met alle komende sollicitaties meegestuurd te worden. Zonde, want een met aandacht geschreven CV kan een veel beter beeld van jou geven en zo je kansen vergroten bij potentiële werkgevers. Lees hieronder hoe je een CV maakt waarmee je een zo compleet mogelijk beeld van jezelf geeft.

Twee young professionals zitten aan tafel achter een laptop en kijken naar een cv.

Stem af op de vacature

Veel mensen hebben maar één versie van hun CV en sturen deze vervolgens zonder aanpassingen mee met hun sollicitatie. Een gemiste kans: door goed aan te sluiten bij de vacature kun je de potentiële werkgever snel duidelijk maken of je binnen het gezochte profiel past en wat jouw toegevoegde waarde is. Lees de vacature goed door. Pas daar vervolgens je CV op aan. Om tijd te besparen kun je een uitgebreid ‘basis-CV’ schrijven en dit vervolgens aanpassen op de vacature.

Wat is relevant?

Als je op een functie binnen de zorg solliciteert, wil dat niet zeggen dat alle werk- of stage-ervaring die je buiten de zorg hebt opgedaan niet relevant is. Als je hierbij kwaliteiten of vaardigheden hebt ontwikkeld die belangrijk zijn voor de functie waar je op solliciteert, is het goed om deze ervaringen wel te noemen. Geef daarom altijd een toelichting bij een functie op je CV, zodat duidelijk is wat je hebt gedaan en welke vaardigheden je hier ontwikkeld hebt.

Niet alle ervaring die je in de zorg hebt opgedaan is relevant. Zo is het overbodig om alle coschappen op je CV te noemen als je geneeskunde hebt gestudeerd. Iedereen die de studie heeft gevolgd heeft immers deze coschappen gedaan. Keuzecoschappen en je oudste coschap zijn daar een uitzondering op. Die weerspiegelen waar jouw interesses liggen en kun je wel noemen. Relevante competenties ontwikkel je niet alleen tijdens je opleiding of werk, maar ook met je hobby’s of nevenactiviteiten. Kijk goed in de vacature of er misschien vaardigheden tussen staan die je tijdens het uitoefenen van hobby’s of nevenactiviteiten hebt ontwikkeld en vermeld deze dan ook.

Cv-check

Wil je graag persoonlijk advies? Als lid van VvAA kan je gratis een cv-check laten doen.

Naar de cv-check

Schrijf slim

Helaas wordt je CV niet altijd volledig gelezen, soms wordt het slechts enkele seconden bekeken. Je kunt hier rekening mee houden door een simpele en overzichtelijke lay-out te gebruiken. De lay-out kan je helpen de aandacht te vestigen op de belangrijkste onderdelen. Bij het scannen van een tekst worden vooral de eerste en laatste delen gelezen. Het is dus handig de belangrijkste informatie in de eerste en laatste zin te zetten. Let er wel op dat de tekst logisch leest. Als je, bijvoorbeeld bij een functieomschrijving, maar één zin gebruikt is het slim om met het eerste woord van de zin zoveel mogelijk informatie te geven. Probeer zinnen zo kort en bondig mogelijk te houden. Zo is: ‘Digitaliseren van patiëntendossiers.’ een stuk efficiënter dan: ‘Mijn functie was het digitaliseren van papieren patiëntendossiers.’.

Persoonlijk

Je CV moet laten zien wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je kwaliteiten zijn. Als je potentieel toekomstige werkgever je CV leest, moet hij een goed beeld van je krijgen. Maak het daarom ook persoonlijk. Dat betekent niet dat je verplicht een pasfoto of een stuk over je hobby’s moet toevoegen, maar dat je je CV zo moet maken dat het bij jou past. Dat maakt het een stuk makkelijker om op het sollicitatiegesprek een goed verhaal te vertellen.

Tips

  • neem de tijd

  • wees niet te bescheiden

  • maximaal twee A4'tjes

  • laat het controleren

Vraag hulp

Je sterke punten zie je vaak als vanzelfsprekend. Het kan daarom lastig zijn zelf al je kwaliteiten en competenties op een rij te zetten. Familie, vrienden en collega’s hebben vaak een goed beeld van je kwaliteiten. Je CV samen met iemand schrijven kan dus erg nuttig zijn. Vraag ook eens iemand die je niet kent je CV te lezen. Wat voor beeld heeft deze persoon nu bij jou? Wat denkt hij of zij dat jouw competenties zijn? Zo krijg je objectieve feedback en kun je toetsen of je CV ook het juiste beeld van jou overbrengt.

Reflectie

Het schrijven van een CV hoeft niet alleen een noodzakelijk kwaad te zijn. Het kan ook een mooi moment zijn om te reflecteren op wat je tot nu toe hebt gedaan. Nadat je al je ervaringen op een rij hebt gezet, mag je ook best even de tijd nemen om trots te zijn op jezelf! En wie weet, met een goed CV is die droombaan misschien wel minder ver weg dan je denkt.

Over de auteur

Evangeline Warmerdam

Arts-onderzoeker

Expertise

Evangeline Warmerdam (1991) rondde in 2017 haar master geneeskunde af en werkt sindsdien als arts-onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Haar onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de bloedstroming bij patiënten met een aangeboren hartafwijking door middel van nieuwe imagingtechnieken. Al sinds de middelbare school heeft Evangeline een passie voor taal en journalistiek. Daarnaast kookt ze graag en probeert ze fit te blijven door regelmatig op de racefiets te stappen.

Meer lezen?

Bram Kamerling, directeur Advies & Diensten VvAA en Astraia Rühl, directeur KNMG, ondertekenen het verlengings- en uitbreidingscontract van de samenwerkingPersoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling
24 november 2022
  • 24 november 2022
  • Leestijd 1 min

VvAA en KNMG verlengen samenwerking op trainingsaanbod

VvAA en KNMG verlengen hun samenwerkingsverband op het gebied van trainingen met drie jaar. Ook wordt het bestaande aanbod uitgebreid met nieuwe trainingen.