Volgens de meldcode mag een arts de gegevens die in het dossier van een (vermeend) slachtoffer staan over (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld alleen vernietigen als de volgende drie punten gelden:
- Het (vermeende) slachtoffer vraagt hier zelf om.
- Het (vermeende) slachtoffer is 16 jaar of ouder.
- Het (vermeende) slachtoffer kan in staat worden geacht om zijn belangen op dit gebied redelijkerwijs te beoordelen.
Vrijwillig
De arts moet er zeker van zijn dat het verzoek om vernietiging vrijwillig wordt gedaan. Belangen van anderen, waaronder de arts zelf, kunnen reden zijn om niet tot vernietiging op verzoek van het (vermeende) slachtoffer over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een tuchtklacht die tegen de arts is ingediend, of dat daarmee wordt gedreigd.
Verzoekt een (vermeend) pleger om vernietiging van gegevens over (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld in zijn eigen dossier? Dan kan de arts dat weigeren vanwege het gerechtvaardigd belang van het slachtoffer om deze gegevens te bewaren.
Uitkomst praktijkvoorbeeld
In bovenstaande casus hoeft de arts niet aan het vernietigingsverzoek van de ouder en de 15-jarige patiënt te voldoen. Het kind zou dit verzoek wel nogmaals kunnen indienen als hij 16 jaar is geworden. Of er dan sprake is van druk door de vader, is op dat moment een aandachtspunt.
Verschillende VvAA-deskundigen houden zich in het kader van de VvAA-beroepsaansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering in brede zin bezig met het omgaan met, en het voorkomen van, klachten en claims in de zorg. Dit artikel is geschreven door Shirin Slabbers, senior jurist gezondheidsrecht bij VvAA.
Meer informatie