Blog

Koos jij de juiste studie in de zorg?

1 januari 0001
Leestijd 5 min

De afgelopen weken heeft VvAA Student via Instagram een aantal vragen en dilemma’s aan studenten in de zorg voorgelegd. Wij waren ontzettend benieuwd hoe jij hebt voorbereid op het maken van je studiekeuze, welke verwachtingen jij had en of je tevreden bent over jouw studie. Kloppen jouw verwachtingen met de werkelijkheid? Lees hier de uitkomsten.

Mannelijke student staat buiten en lacht

De zorg van jongs af aan

Van de 474 respondenten wist bijna de helft, zo’n 45%, al van jongs af aan dat zij voor hun huidige studie zouden gaan kiezen. Een van die studenten is Darrin (22). Hij kreeg op 10-jarige leeftijd te horen dat hij een hersentumor had en was daardoor als kind al vaak in het ziekenhuis te vinden. Het traject van de diagnose tot aan het succesvol verwijderen van de tumor heeft Darrin veel aan het denken gezet. Hij wilde eigenlijk hetzelfde voor andere mensen kunnen betekenen: het zo goed mogelijk helpen van patiënten. Inmiddels is hij vierdejaars Geneeskundestudent in Nijmegen en loopt hij zijn coschap neurologie.

Hoe bereidden jullie je voor op je studiekeuze?

Maar een studiekeuze is natuurlijk niet voor iedereen even makkelijk. Vaak wordt aangeraden om een open dag of meeloopdag te bezoeken. En het merendeel van jullie deed dat ook. In totaal is 82% van de 341 respondenten op een open dag of meeloopdag geweest. Maar geeft zo’n open dag nou een duidelijk beeld van de studie? Sinthujah (23), student Geneeskunde aan de VU, denkt van niet. “Ik vond dat er tijdens de open dag niet echt duidelijk naar voren kwam wat er van me werd verwacht. Pas nadat ik daadwerkelijk geneeskunde ging studeren, werd mij duidelijk hoe hoog de lat ligt.”

Fun fact

Minder privéleven maar wel een prestigieuze baan of meer privéleven en geen prestigieuze baan? Van de 288 respondenten geeft 74% aan liever meer privéleven te hebben ook al gaat dat ten koste van een prestigieuze baan. De overige 26% hecht meer waarde aan een prestigieuze baan.

Naast het bezoeken van een open dag hebben de mensen om je heen je misschien ook geholpen bij het maken van een keuze. Maar telt hun mening uiteindelijk echt mee? Van de 224 respondenten vond 75% de mening van naasten niet belangrijk voor het maken van hun uiteindelijke studiekeuze. En dan heb je ook nog de Keuzegids: de gids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt, waar je mee te maken krijgt tijdens het maken van je studiekeuze. Bijna de helft van de respondenten, 44% van de 267 respondenten, heeft rekening gehouden met deze beoordeling bij het maken van hun keuze.

Corien (26), student Geneeskunde
Ik krijg daardoor het gevoel dat ik iets voor iemand heb kunnen betekenen en dat is ook de belangrijkste reden waarom ik Geneeskunde ben gaan studeren.

Hoe tevreden zijn jullie met je studie in de zorg?

En zijn jullie uiteindelijk blij met je studiekeuze? Ja, gelukkig zijn de meesten dat wel. Van de 320 respondenten is 92% tevreden over hun studiekeuze  binnen de zorg. Voor Corien (26), student Geneeskunde, is de waardering van patiënten tijdens haar coschappen erg belangrijk. “Ik krijg daardoor het gevoel dat ik iets voor iemand heb kunnen betekenen en dat is ook de belangrijkste reden waarom ik Geneeskunde ben gaan studeren.” Maar er zijn natuurlijk ook studenten die uiteindelijk geswitcht zijn van studie. Een deel daarvan is gestart met Biomedische Wetenschappen, maar overgestapt naar Geneeskunde. Eline (25) is een van die studenten en werd de eerste keer uitgeloot voor Geneeskunde. “Toen ben ik maar een jaar Biomedische Wetenschappen gaan doen. Dat vond ik niet echt leuk, maar je moet op dat moment iets. Inmiddels zit ik in mijn zesde jaar van Geneeskunde.” Marit (23) besloot na haar bachelor Biomedische Wetenschappen toch een andere kant op te gaan met haar master. “Ik wilde toch geen onderzoek doen en daarom ben ik na mijn bachelor begonnen met de master Farmacie.”

Fun fact

Ook kregen jullie het volgende dilemma voorgelegd: extra studiegerelateerde activiteiten of meer focus op je studie? In totaal zijn er 277 respondenten, waarvan 59% kiest voor extra studiegerelateerde activiteiten en 41% kiest voor meer focus op de studie.

Voldoet jullie studie aan de verwachtingen?

Tijdens je eerste studiejaren ontdek je alle aspecten van het medisch beroep. Maar staat dit gelijk aan je verwachtingen? Deze vraag hebben wij ook aan jullie gesteld. In totaal waren er 276 respondenten, waarvan 84% vindt dat de studie voldoet aan hun verwachtingen. Voor Marloes (22), vierdejaars student Diergeneeskunde, was het belangrijk dat ze tijdens haar studie ook met haar handen kon werken. “Er zijn maar weinig universitaire studies waarbij je zowel op het gebied van kennis als op het gebied van praktische vaardigheden zoveel wordt uitgedaagd.”

Maar er zijn dus ook een aantal studenten waarbij de studie in mindere mate voldoet aan hun verwachtingen. Zo vindt student Geneeskunde Bas (21) het eerste jaar erg zwaar, vooral door de druk van het Bindend Studie Advies (BSA) en de omschakeling van de middelbare school naar de universiteit. “Waar ik op de middelbare school makkelijk met 2 dagen leren zevens en achten scoorde, moet ik nu veel en veel meer doen.” Student Tandheelkunde Carline (21) had verwacht dat haar studie minder intens zou zijn. “Ik had aan het begin veel theorie verwacht, maar ik kreeg meteen in de eerste week een boor in mijn handen geduwd.” 

Fun fact

In het laatste dilemma moesten jullie de keuze maken tussen een topstudie of een feeststad? De meeste van jullie kozen hier voor een betere studie, namelijk zo’n 73% (207 van de 284 respondenten). De overige 27% geeft de voorkeur aan een stad met goede feestjes (77 van de 284 respondenten).

Uit onderzoek van De Geneeskundestudent (DG) blijkt dat 13,2% van de bachelor studenten weleens last heeft van burn-outverschijnselen en dat 16,8% van de coassistenten voldoet aan de criteria van een burn-out. Toen wij aan jullie de vraag voorlegden of de studiedruk hoger of lager is dan jullie verwachtingen, antwoordden 242 van de 326 studenten dat zij de druk hoger vinden dan verwacht. Dat is zo’n 74%. 

Hoe denken besturen over verwachtingsmanagement?

Om een nog beter beeld te krijgen van jullie verwachtingen en in hoeverre de verschillende studies hierop aansluiten, hebben wij een aantal bestuursleden van studieverenigingen door heel Nederland gevraagd om hier eens goed over na te denken. In de video hieronder vertellen zij over hun eigen verwachtingen, de verwachtingen van andere studenten en waarom hun studie hier goed bij aansluit.

Twijfel jij soms wel eens of je de juiste keuze hebt gemaakt? En zou je hulp willen hebben bij het maken van keuzes? De loopbaancoaches van VvAA helpen jou hier bij! Meer informatie? Neem contact op met student@vvaa.nl

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

Winst van goed vergaderen
7 februari 2024
Leestijd 3 min

De winst van goed vergaderen: betere besluiten, minder frustratie en een geaccrediteerde methode

Hoe bevalt de vergadercultuur in uw zorgorganisatie? De incompany training Effectief vergaderen (met accreditatie) helpt: betere besluiten, minder frustratie..

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Young professional zit aan tafel en schrijft een motivatiebrief en doet aan cv-building
13 maart 2023
Leestijd 7 min

Cv-building

Hoe schrijf je een cv en motivatiebrief voor je vervolgopleiding zodat jij je nét wat beter onderscheidt dan je collega’s? Vier opleiders vertellen hierover.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen