Blog

Eerste hulp bij tentamenstress

12 september 2020
Leestijd 2 min

Hoera! Het collegejaar is weer begonnen en dat betekent voor velen van jullie ook de welbekende tentamenstress. Vandaag, 12 september 2020, is het de ‘Dag van de Eerste Hulp’. Wij steken deze dag in nét een ander jasje. Uit onze Instagrampoll van vorige week kwam namelijk naar voren dat 57% van onze volgers niet voldoende voorbereid aan een tentamen begint. Met dit blog helpen wij jou hopelijk met een frisse start van het nieuwe collegejaar én met minder tentamenstress.

Student staat met armen in haar zij en kijkt zelfverzekerd naar camera

Situatieschets

Tentamentijd! Voorheen planden jij en je (studie)maten misschien lange dagen in de UB (Universiteitsbibliotheek). Wel last-minute, waardoor de studiestof zich inmiddels heeft opgestapeld en je hebt tentamenstress (a.k.a. tijdtekort). “Laten we een vroege pakken”, dan maar. Betekenis: je staat vlak vóór openingstijd voor de UB om vervolgens als een gek te rennen naar een chille studiespot. Je drapeert studiespullen, jassen en voedselpakketten tactisch om je heen om een plek te claimen voor jou en je studiematen die ‘er echt over tien minuten zijn’. Na een lange sessie in de UB, besta je voor 80% uit koffie en kom je ’s avonds niet in slaap. Maar goed, morgen heb je weer een nieuwe lange studiedag gepland, dus je probeert toch nog wat slaap te pakken. Overmorgen is het tentamen, dat kan prima in 2 dagen … toch?

Komt bovenstaand scenario jou nét iets te bekend voor? Lees dan snel verder. Vanwege COVID-19 heeft de UB het aantal studieplekken voorlopig beperkt, waardoor je helaas minder makkelijk UB-sessies plant. Maar gelukkig zijn er meerdere manieren om goed voorbereid aan je tentamens te beginnen!

Basisregels

Het is waarschijnlijk ietwat voorspelbaar, maar de volgende ‘basisregels’ moet je in (aanloop naar) de tentamenweek niet laten varen. 

  • Maak een strakke studieplanning.
  • Zorg voor een studieplek met zo min mogelijk prikkels.
  • Slaap voldoende en zorg voor een vast ritme.
  • Plan ontspanmomenten in.

Tips van jouw medestudenten

Nu we de basisregels op een rijtje hebben staan, gaan we verder met de ingezonden tips die binnenkwamen op het Instagramaccount van VvAA Student.

Stofbeheersing

Zorg dat je tijdens je (online) colleges aantekeningen maakt en neem ze meteen daarna door. Snap je bepaalde studiestof nog niet helemaal? Maak er direct werk van en zoek het uit totdat je het snapt.
Houd vanaf het begin van jouw vak een samenvatting bij, zodat je later flashcards kan maken. Vraag of iemand je overhoort!
Heb je het idee dat je klaar bent voor het tentamen? Maak oude tentamens, zo toets je of je alles goed beheerst en wat meer aandacht nodig heeft. Herhalen is de key!

Alternatieve UB

Is je (studenten)kamer maar 10m2, maar heb je wel beschikking over een gemeenschappelijke ruimte? Spreek met je huisgenoten af dat jullie hier een UB van maken. Dat betekent stilte in de thuisbibliotheek! Studeer in blokken van maximaal 2 uur. Na een blok loop je een rondje buiten of doe je 50 squats om wat energie te krijgen.

Achtergrondmuziek

Moet je alleen studeren en luister je daarom lekkere hitjes uit de top 40? Tip: zoek op Spotify een chille (instrumentale) afspeellijst op, zodat je medische begrippen niet per ongeluk gaat verwarren met de lyrics!

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Medische stage of coschap in het buitenland voor 2 studenten.
27 januari 2020
Leestijd 4 min

Coschap of stage in het buitenland

Denk jij over een coschap of medische stage in het buitenland? Lees de ervaringen van andere studenten en bekijk tips voor een goede voorbereiding.

Studente tijdens haar coschappen zit aan tafel.
14 oktober 2019
Leestijd 6 min

Haal alles uit je coschappen

Haal alles uit je coschappen met deze 9 tips om assertiever te worden en ervaringsverhalen van studenten.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen