Blog

Dieren zijn gezond

18 juli 2019
Leestijd 3 min

Een tijd geleden stond er een interessant artikel in de krant die mijn vader aan het lezen was. In de hoorcolleges heb ik het onderwerp ook al een paar keer voorbij horen komen. Aan de titel van de blog, zie je al welk onderwerp ik bedoel. Dieren kunnen naast gezelschap namelijk ook veel gezondheidsvoordelen opleveren.

Man loopt buiten met hond aan lijn

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat (huis)dieren onze stress aanzienlijk kunnen verminderen. Zoek het op via Google en er verschijnen honderden artikelen op je scherm over de voordelen van contact met dieren. Met name de hond wordt vaak genoemd. Het aaien en het aandacht geven van dieren werkt ontspannend. Als we kijken naar de biologie, dan komt het erop neer dat tijdens het aaien of knuffelen de hoeveelheid stresshormoon (cortisol) in ons bloed afneemt. Tegelijkertijd neemt het zogeheten knuffelhormoon (oxytocine) juist toe. Oxytocine wordt al aangemaakt als we 20 seconden met een dier (of mens) knuffelen. Door de combinatie van de afname van cortisol en de toename van oxytocine dalen onze hartslag en bloeddruk en voelen we ons meer ontspannen en gelukkig. 

Puppy’s tegen tentamenstress

Het is mij ook opgevallen dat er steeds meer aandacht komt voor de integratie van dieren in het leven buitenshuis. Op de Universiteit van Amsterdam is dit jaar geëxperimenteerd met een puppykamer. Hier konden studenten puppy’s aaien, knuffelen of met hen spelen tijdens de tentamenweek. Tentamenweken leveren nogal wat stress op en knuffelen met puppy’s klinkt dan als de perfecte remedie. Bij het opzetten van de puppykamer werd ook aan het welzijn van de puppy’s gedacht. Er waren strenge afspraken gemaakt over hoe lang en hoe vaak studenten de puppy’s mochten knuffelen.

In Amerika werd al eerder onderzoek gedaan naar het effect van honden op studenten. Op de Universiteit van Vancouver mochten studenten met honden spelen, de dieren aaien en knuffelen. Uit vragenlijsten bleek dat 37% van de studenten zich na het spelen met de honden energieker voelde en 27% gaf aan blijer te zijn dan daarvoor.

Verlaagde stress door huisdieren

Niet alleen op universiteiten worden dieren geïntroduceerd. In Amerika is er een onderzoek gedaan bij beurshandelaren. Hier werd gekeken of een huisdier het stressniveau van de beurshandelaren kon verlagen. De handelaren die een huisdier kregen, hadden een lagere toename in de bloeddruk dan de handelaren die geen huisdier kregen. 


Grappig is dat na het experiment de beurshandelaren, die voor het experiment een huisdier hadden gekregen, het dier achteraf ook wilden houden. De handelaren zonder huisdier schaften in veel gevallen na het experiment zelf een hond of kat aan. 

Neem een huisdier

Conclusie: we moeten allemaal een hond, kat, konijn of ander knuffelbaar dier nemen! Als student is het in verhouding lastiger om een huisdier aan te schaffen. Op kamers heb je weinig ruimte en het kost ook aardig veel tijd en geld. Knuffelen met studiegenoten is natuurlijk ook altijd een optie, maar het aaien of knuffelen van een dier is toch een stuk laagdrempeliger. Op veel plekken in/rond steden is er altijd wel een kinderboerderij, een park of een dierenasiel te vinden. Mocht de stress hoog oplopen, dan kun je altijd naar de kinderboerderij om met de geiten en schapen knuffelen. Misschien minder leuk dan een puppy, maar ik denk zeker zo effectief.

Roos Ritmeester

Ik ben Roos Ritmeester, 19 jaar en ik zit in het eerste jaar van de studie Gezondheids­wetenschappen in Amsterdam. Ik reis op het moment nog heen en weer, maar hoop uiteindelijk op kamers te gaan. Naast mijn studie vind ik het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, muziek te maken, te sporten en met vrienden af te spreken. Ik zal vooral schrijven over mijn studie en dingen rondom het leven van een student.

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Student staat met armen in haar zij en kijkt zelfverzekerd naar camera
12 september 2020
Leestijd 2 min

Eerste hulp bij tentamenstress

12 september 2020 is het 'De dag van de eerste hulp'. Wij steken deze dag in nét een ander jasje en geven je eerste hulp bij de welbekende tentamenstress.

Medische stage of coschap in het buitenland voor 2 studenten.
27 januari 2020
Leestijd 4 min

Coschap of stage in het buitenland

Denk jij over een coschap of medische stage in het buitenland? Lees de ervaringen van andere studenten en bekijk tips voor een goede voorbereiding.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen