Blog

Checklist op kamers gaan (voor een goede start)

4 augustus 2023
Leestijd 3 min

Inpakken, meubels uitzoeken en je huisgenootjes leren kennen. De leukste dingen van je eerste studentenkamer. Toch moet je ook een aantal belangrijke zaken regelen. Wat precies? Bekijk onze checklist om goed voorbereid op kamers te gaan.

Student met verhuisdoos in deuropening

Op kamers gaan

Eindelijk ben je klaar met de eindeloze hospiteeravonden. Het is bijna tijd voor de leuke dingen, zoals het inrichten. In onderstaande checklist lees je wat je moet regelen wanneer je op kamers gaat. Na de checklist lees je per onderwerp extra informatie.

Check-list

  • 1. Huurcontract controleren

  • 2. Inschrijven bij gemeente

  • 3. Check gas, water, licht en internet

  • 4. Maak een budgetlijst (let op toeslagen)

  • 5. Verzekeringen voor studenten

  • 6. Pas je adres aan

  • 7. Inrichten, meubels kopen en huisavondjes

1. Huurcontract controleren

Je hebt een kamer. Gefeliciteerd! Je nieuwe huisbaas schuift een contract onder je neus. Maar wat staat er precies in? Zorg dat je weet wat je ondertekent. Laat bijvoorbeeld je ouders of iemand die je kan helpen meekijken. Bekijk ook het overzicht van de Rijksoverheid. Hier zie je precies wat er in een huurcontract moet staan.

2. Inschrijven bij gemeente

Je staat ingeschreven bij de gemeente waar je woont. Is je studentenkamer in een andere gemeente? Zoek online je nieuwe gemeente op en schrijf je in. Inschrijven kan vanaf 5 weken voor en tot 5 dagen ná het verhuizen. Let er dus op dat je dit op tijd regelt. 

3. Check gas, water, licht en internet

Vaak hoef je dit niet zelf af te sluiten. Kijk hiervoor goed in je huurcontract. Bij de meeste studentenkamers zijn deze prijzen namelijk inbegrepen. Is de prijs inbegrepen, let dan op of bedragen na verbruik worden verrekend. Misschien krijg je eens per jaar wel een deel terug. Moet je het wel zelf regelen? Vraag dan na of je verplicht bent het bij een bepaalde maatschappij af te sluiten

4. Maak een budgetlijst (let op toeslagen)

Breng je in- en uitgaven in kaart en maak een budgetlijst. Inschatten hoeveel je precies gaat uitgeven kan lastig zijn. Probeer een inschatting te maken en stuur het bij na de eerste maand. Zicht houden op je uitgaven maakt je bewust waar je kan besparen. Je kan bijvoorbeeld ook thuis een lekkere lunch maken. Of je eigen havermoutcappuccino. 

Als student heb je meestal recht op zorgtoeslag. Waarschijnlijk heb je dit al geregeld. Huurtoeslag krijg je alleen als je een woning hebt mét eigen voordeur, keuken en badkamer. Via de belastingdienst vraag je toeslagen aan. De website helpt je met het maken van een berekening.

5. Zorg dat je bent verzekerd

Verschillende verzekeringen zijn belangrijk wanneer je op jezelf gaat wonen. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk tegen een auto aanfietst. Dan is het fijn dat dit wordt verzekerd. Ook wanneer je op reis gaat of een auto wil kopen. Bekijk in onderstaand overzicht verzekeringen die voor jou belangrijk zijn.

Verzekeringen voor studenten

6. Pas je adres aan

Altijd een lastige opgave, maar bedenk waar je allemaal bent ingeschreven. Om het je makkelijker te maken, zijn hier de belangrijkste:

  • universiteit of hogeschool
  • huisarts
  • tandarts
  • de bank 
  • werkgever

7. Inrichten, meubels kopen en huisavondjes

Heb je de checklist doorlopen? Dan is het nu écht tijd voor het inrichten. Trommel je vrienden en familie op en pak je verhuisdozen in. Zodat jij zo snel mogelijk kan genieten van je eerste kamer. Kijk voor het inrichten ook eens op Marktplaats. Zo hoef je niet alles nieuw te kopen én ben je ook duurzaam bezig. 

Plan samen met je nieuwe huisgenootjes een huisavond. Zo leer je elkaar goed kennen. Van samen koken tot karaoke. Geniet van je eerste studentenkamer!

Tips kamer vinden

Ben je nog op zoek naar een kamer? Gebruik ons netwerk via Ledemaatjes. Ook zijn er verschillende Facebook-groepen of kan je kijken op Kamernet.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen