Blog

Interview met een internist

10 juli 2019
Leestijd 2 min

In de laatste periode van dit studiejaar volgde ik het vak ‘Pathologie van het bewegen.’ Ik kreeg colleges over hoe verschillende aandoeningen de fitheid en bewegingsmogelijkheden van patiënten kunnen aantasten. Mijn groepje koos het onderwerp hart- en vaatziekten voor het eindverslag. We kregen de mogelijkheid om een internist op de afdeling van hart- en vaatziekten te interviewen. Een deel van het interview wil ik graag met jullie delen. De internist benoemde de verschillende misvattingen en problemen rondom hart- en vaatziekten.

Man en vrouw zitten tegenover elkaar en man stel vrouw vragen

Consumeren we te veel zout?

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer twee tot drie keer meer zout dan het lichaam nodig heeft. Dit houdt in dat we negen gram of meer eten, terwijl we maar drie of vier gram nodig hebben. Overmatig zoutgebruik heeft ongewenste effecten op de gezondheid. Omdat het lichaam meer vocht vasthoudt, neemt het bloedvolume toe en komen de vaten onder meer druk te staan. Hierdoor ontstaat een verhoogde bloeddruk. Ook heeft een te hoge zoutinname een relatie met het ontstaan van hart- en vaatziekten.

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer twee tot drie keer meer zout dan het lichaam nodig heeft.

En hoe zit het met cholesterol?

In de spreekkamer valt steeds vaker de vraag: ‘cholesterol is toch helemaal niet zo slecht?’ Het klopt dat cholesterol verschillende goede functies in het lichaam heeft. Het is een belangrijke bouwstof en maakt onder andere deel uit van de wanden van lichaamscellen. Ook speelt het een rol in de productie van vitamine D.

Er is echter sprake van zowel goed als slecht cholesterol. Het ‘goede’ cholesterol, HDL, is het cholesterol dat een hoge waarde moet hebben. HDL-cholesterol speelt een belangrijke rol in het vervoeren van het overtollige cholesterol naar de lever, waar het kan worden hergebruikt.

Het LDL-cholesterol, het ‘slechte’ cholesterol, moet juist laag zijn. Hoe meer LDL-deeltjes in het bloed circuleren, hoe eerder ze aan de binnenwand van de vaten blijven plakken en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Vanwege de nadelige gevolgen van LDL-cholesterol blijft het belangrijk om niet teveel cholesterol binnen te krijgen. Dat geldt vooral voor de patiënten met hart- en vaatziekten.

Het is belangrijk dat patiënten zich bewust worden van het belang om een verhoogd cholesterol te behandelen.

Hoe ontdek je een verhoogd cholesterol?

Aan het einde van het interview noemde de internist dat het lastig is om een verhoogd cholesterol op te merken en te behandelen. Een verhoogd cholesterolgehalte wordt in veel gevallen pas gevoeld als het zich uit in hart- en vaatziekten. Tot die tijd voelen mensen over het algemeen minder snel de noodzaak om er iets aan te doen. Medicijnen slikken voor iets dat je niet merkt, kan tegenstrijdig voelen. Het is belangrijk dat patiënten zich bewust worden van het belang om een verhoogd cholesterol te behandelen. Dit kan in de vorm van medicijnen, maar een belangrijke stap is ook het volgen van een cholesterolarm dieet. De internist hoopt dat dit bewustzijn de komende jaren gaat groeien.

Over de auteur

Roos Ritmeester

student Gezondheidswetenschappen

Expertises

Ik ben Roos Ritmeester, 19 jaar en ik zit in het eerste jaar van de studie Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Ik reis op het moment nog heen en weer, maar hoop uiteindelijk op kamers te gaan. Naast mijn studie vind ik het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, muziek te maken, te sporten en met vrienden af te spreken. Ik zal vooral schrijven over mijn studie en dingen rondom het leven van een student.

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Student staat met armen in haar zij en kijkt zelfverzekerd naar camera
12 september 2020
Leestijd 2 min

Eerste hulp bij tentamenstress

12 september 2020 is het 'De dag van de eerste hulp'. Wij steken deze dag in nét een ander jasje en geven je eerste hulp bij de welbekende tentamenstress.

Medische stage of coschap in het buitenland voor 2 studenten.
27 januari 2020
Leestijd 4 min

Coschap of stage in het buitenland

Denk jij over een coschap of medische stage in het buitenland? Lees de ervaringen van andere studenten en bekijk tips voor een goede voorbereiding.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen