Inloggen

Interview met een internist: vragen rondom hart- en vaatziekten

Geplaatst: 10-07-2019

In de laatste periode van dit studiejaar volgde ik het vak ‘Pathologie van het bewegen.’ Ik kreeg colleges over hoe verschillende aandoeningen de fitheid en bewegingsmogelijkheden van patiënten kunnen aantasten. Mijn groepje koos het onderwerp hart- en vaatziekten voor het eindverslag. We kregen de mogelijkheid om een internist op de afdeling van hart- en vaatziekten te interviewen. Een deel van het interview wil ik graag met jullie delen. De internist benoemde de verschillende misvattingen en problemen rondom hart- en vaatziekten.
 

Gebruiken we teveel zout?

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer twee tot drie keer meer zout dan het lichaam nodig heeft. Dit houdt in dat we negen gram of meer eten, terwijl we maar drie of vier gram nodig hebben. Overmatig zoutgebruik heeft ongewenste effecten op de gezondheid. Omdat het lichaam meer vocht vasthoudt, neemt het bloedvolume toe en komen de vaten onder meer druk te staan. Hierdoor ontstaat een verhoogde bloeddruk. Ook heeft een te hoge zoutinname een relatie met het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Zijn statines slecht of niet?

Het viel de internist op dat veel patiënten denken dat statines slecht voor je zijn. Dit is volgens hem een misvatting. Statines zijn veel negatief in het nieuws geweest. Met name de bijwerkingen, zoals spierpijn kwamen naar voren.
Statines worden de laatste tijd steeds vaker geslikt ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Het blijkt echter dat preventieve gebruikers meer last hebben van de bijwerkingen van statines dan de patiënten die al hart- en vaatziekten hebben. De noodzaak voor het slikken van statines om cholesterol te verlagen ligt hoger bij patiënten die al hart- en vaatziekten hebben. Bij hen is het risico op fatale gevolgen van een verhoogd cholesterol groter dan bij preventieve gebruikers.
De therapietrouwheid van patiënten gaat echter steeds meer omlaag. Vooral omdat zij denken dat statines slecht voor je zijn. De helft van de patiënten haalt de medicijnen niet eens op. De internist hoopt dat hier de komende tijd verbetering in gaat komen.

En hoe zit het met cholesterol?

In de spreekkamer valt steeds vaker de vraag: ‘cholesterol is toch helemaal niet zo slecht?’
Het klopt dat cholesterol verschillende goede functies in het lichaam heeft. Het is een belangrijke bouwstof en maakt onder andere deel uit van de wanden van lichaamscellen. Ook speelt het een rol in de productie van vitamine D.
 
Er is echter sprake van zowel goed als slecht cholesterol. Het ‘goede’ cholesterol, HDL, is het cholesterol dat een hoge waarde moet hebben. HDL-cholesterol speelt een belangrijke rol in het vervoeren van het overtollige cholesterol naar de lever, waar het kan worden hergebruikt.

Het LDL-cholesterol, het ‘slechte’ cholesterol, moet juist laag zijn. Hoe meer LDL-deeltjes in het bloed circuleren, hoe eerder ze aan de binnenwand van de vaten blijven plakken en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Vanwege de nadelige gevolgen van LDL-cholesterol blijft het belangrijk om niet teveel cholesterol binnen te krijgen. Dat geldt vooral voor de patiënten met hart- en vaatziekten.
 

Hoe ontdek je een verhoogd cholesterol?

Aan het einde van het interview noemde de internist dat het lastig is om een verhoogd cholesterol op te merken en te behandelen. Een verhoogd cholesterolgehalte wordt in veel gevallen pas gevoeld als het zich uit in hart- en vaatziekten. Tot die tijd voelen mensen over het algemeen minder snel de noodzaak om er iets aan te doen. Medicijnen slikken voor iets dat je niet merkt, kan tegenstrijdig voelen. Het is belangrijk dat patiënten zich bewust worden van het belang om een verhoogd cholesterol te behandelen. Dit kan in de vorm van medicijnen, maar een belangrijke stap is ook het volgen van een cholesterolarm dieet. De internist hoopt dat dit bewustzijn de komende jaren gaat groeien. 
 
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Roos Ritmeester
Roos Ritmeester

Ik ben Roos Ritmeester, 19 jaar en ik zit in het eerste jaar van de studie Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Ik reis op het moment nog heen en weer, maar hoop uiteindelijk op kamers te gaan. Naast mijn studie vind ik het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, muziek te maken, te sporten en met vrienden af te spreken. Ik zal vooral schrijven over mijn studie en dingen rondom het leven van een student.