Inloggen

Handige tips voor met de auto op reis

Handige tips voor met de auto op reis

Pech onderweg, dat wilt u zoveel mogelijk voorkomen als u op vakantie bent. Daarom geven wij u graag een aantal handige tips als u met de auto op reis gaat, want voorkomen is beter dan genezen.

Algemeen

 • Laad vanwege het gevaar van diefstal uw auto pas in op de dag van vertrek.
 • Laad uw auto bij thuis-/aankomst ook direct weer uit.
 • Sluit uw auto en/of caravan goed af, ook bij tanken en rustpauzes.
 • Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter in uw auto.

Voor vertrek

Controleer uw auto (en caravan of aanhangwagen) ruim voor vertrek op belangrijke punten als remmen, accu, koeling en banden.

Het oliepeil

Het olieverbruik kan bij lange ritten hoger zijn dan normaal. Controleer dus het oliepeil vaker dan u gewend bent. Doe dit bij voorkeur met een koude motor. Zorg er ook voor dat uw auto op een vlak stuk staat. Neem het geschikte type olie en koelvloeistof mee, zodat u altijd kunt bijvullen als dat nodig is.

Cooling down motor

Stopt u op een parkeerplaats langs de snelweg, laat dan de motor nog twee minuten stationair draaien voordat u deze uitschakelt. De zwaar belaste motor kan dan goed afkoelen.

Airconditioning

Bij intensief gebruik van de airconditioning kan er een plas water onder uw auto ontstaan. U hoeft zich dan geen zorgen te maken, dit is alleen condenswater en geen lekkage. Let op: is het water vettig, dan is er wellicht een lek in uw koelsysteem.

Documenten

Belangrijk is dat u altijd uw rijbewijs, een geldige groene kaart en uw kentekenpapieren bij u hebt. Controleer voor vertrek of u een schadeformulier in uw auto heeft liggen.
Vanaf juni 2012 is de kinderbijschrijving in het paspoort van de ouders vervallen, kinderen van alle leeftijden hebben nu een eigen reisdocument nodig.

Banden

Een band zonder de juiste spanning is minder veilig en zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik. In combinatie met volle belading, hogere snelheden en een slecht wegdek krijgen uw banden het zwaar te verduren.
Controleer voor vertrek de bandenspanning van uw auto, caravan of aanhangwagen. Vergeet ook uw reserveband niet. Hebt u een ‘thuiskomertje’, dan kunt u daarmee geen caravan trekken. Neem dan een volwaardige reserveband mee.

Verlichting

Controleer niet alleen voor vertrek, maar ook tijdens de vakantie de verlichting van de auto en caravan of aanhangwagen. Goede verlichting is belangrijk voor uw veiligheid.

Ruitenwissers

Versleten ruitenwissers zorgen voor slecht zicht tijdens flinke regenbuien, vooral op onbekende en donkere wegen. Controleer voor vertrek uw ruitenwissers en ruitenwisservloeistof.

Klimmen en afdalen

Gebruik de juiste versnelling in de bergen en houd het toerental aan waarop de motor het maximum aan koppel heeft. Bij benzinemotoren ligt dit tussen de 3.000 en 4.000 toeren en bij dieselmotoren tussen de 2.000 en 3.000 toeren.

Bij afdalen schakelt u naar een lagere versnelling, zodat u op de motor afremt. Hebt u een automatische versnelling? Kies dan een vaste versnelling om op de motor te kunnen afremmen.

Handige websites

 • www.anwb.nl/verkeer
  Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste wegwerkzaamheden in binnen- en buitenland. U kunt hier de verkeersdruktekalenders per land bekijken.
 • www.autoroutes.fr
  Hier kunt u het totaalbedrag aan tol van begin- tot eindpunt op de Franse wegen uitrekenen.
 • www.autogas.nl
  Handige informatie over het rijden op autogas in het buitenland. Zo vindt u er bijvoorbeeld welke verloopnippels in de verschillende landen nodig zijn.
 • www.pasar.be 
  Onder ‘Op weg praktisch’ vindt u een overzicht van de brandstofnamen en brandstoprijzen in het buitenland.

Reisverzekering

Wij adviseren u om ook een reisverzekering af te sluiten. Dan is bijvoorbeeld repatriëring van de auto en eventueel caravan gedekt als u door ziekte of pech uw reis niet kunt voortzetten.

Handige telefoonnummers

Artsen Alarm Service is vanuit het buitenland 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer (+31)302412908, vanuit Nederland op 030 2412908.
Het telefoonnummer van VvAA ledenservice is +31 (0)30 247 47 89, bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot  17.30 uur.

Controle voor vertrek (caravan)

Wist u dat het totale gewicht van de beladen caravan niet meer is dan 80% van het totale gewicht van de (beladen) auto (vuistregel)? Controleer daarom altijd het gewicht van uw beladen caravan. Mogelijk kunt u gebruikmaken van een weegbrug bij u in de buurt.

Op het plaatje van de trekhaak en/of op het aanvullingsblad bij het kenteken kunt u zien wat de maximaal toegestane kogeldruk is. Hiervoor kunt u de kogeldrukweger gebruiken die u bij een kampeerwinkel kunt krijgen.

Controleer de bandenspanning van uw caravan. Deze spanning is veelal flink hoger dan die van de auto. Vergeet niet de reservewielen te controleren.

Controle bij vertrek (caravan)

 • Hebt u alles vergrendeld, zoals deuren, laden, ramen en dakluiken?
 • Is de trekhaakkogel en/of handrembreekkabel goed bevestigd?
 • Hebt u het neuswiel volledig opgedraaid en goed geborgd?
 • Hebt u de uitdraaisteunen geheel ingedraaid?
 • Is de 12-voltstekker goed bevestigd en werkt de verlichting?
 • Hebt u de handrem van de caravan ontgrendeld?
 • Staan uw caravanspiegels in de juiste stand?
 • Gaat u rijden door heuvel- of bergachtig gebied? Houd dan twee wielblokken binnen handbereik. Daarmee kunt u de caravan tegen wegrijden beveiligen als u deze moet ontkoppelen.

Wij helpen u graag

Hebt u een vraag of wilt u meer informatie?