Casus conflictcoaching: onvrede in de maatschap
Ze werken al jaren samen in een maatschap van 4. Een van hen is na langdurige uitval weer gestart met werken en heeft in overleg met de bedrijfsarts afgesproken te starten met niet-patiëntgebonden taken. De andere maten zijn blij met haar herstel én hebben moeite met het besluit. Ze hadden gehoopt in ieder geval weer minder diensten te draaien.
De 4 maten hopen hier samen uit te komen. Toch wordt de communicatie hierover steeds stroever en lopen de emoties hoog op. Dat brengt geen oplossing, alleen meer afstand. Daarom wordt er contact opgenomen met de teamcoaches van VvAA. Na een adviesgesprek wordt besloten tot conflictcoaching.
Individuele gesprekken
In de individuele intakegesprekken blijkt dat miskenning, niet gewaardeerd worden in wat je doet, de rode draad is in alle gesprekken. De maat die met re-integreren is gestart, wil graag 'ns horen dat de collega's blij zijn dat ze terug is én bij elk overleg aanwezig is. De andere maten willen graag horen hoe fijn het is dat ze maandenlang die dubbele diensten hebben gedraaid.
Dit thema blijkt al langer te spelen, vooral rondom de taakverdeling binnen de maatschap. En er zijn meer misverstanden. Er blijkt in de gesprekken dat veel e-mails en apps verkeerd geïnterpreteerd worden, aan beide kanten. Er zijn negatieve aannames over wederzijdse intenties. Deze misverstanden worden steeds nét niet besproken.
Conflictcoaching, oplossingen voor een gezamenlijke toekomst
Een conflict gaat vaak over verschillende waarheden die niet in één verhaal passen. Bij conflictcoaching richt de gespreksbegeleider zich daarom op het bieden van ruimte voor ieders perspectief, met de focus op echt naar elkaar luisteren en vragen stellen. Zo worden de verschillen en overeenkomsten in de beleving van de situatie zichtbaar.
Inzicht in de temdynamiek
Hoewel er flink wat negatieve aannames zijn, wil het team aan een gezamenlijke oplossing werken. De coaching die volgt wordt serieus benut en na enkele intensieve gesprekken is er veel in beweging gezet. Samen lukt het om feiten en gevoelens van elkaar te scheiden. Doordat iedereen reflecteert op eigen gedrag, ontstaat er ruimte voor waardering én voor het uitspreken van wat dwarszit. Belangrijk, want dit geeft de opening naar betere samenwerking.
Na de coaching hebben de maten meer inzicht in de teamdynamiek. Ook is de oorzaak van de onvrede zichtbaar geworden. Namelijk, lastige situaties worden niet besproken. Juist dit vermijdende gedrag zorgt ervoor dat dat de bom ontploft als de werkdruk te hoog word. Nu begrijpen de maten waardoor ze vermijdend omgaan met diverse situaties. Hierdoor word het mogelijk om het patroon van vermijdend gedrag te bespreken en te doorbreken.
Een gezamenlijke oplossing
Onze teamcoaches zien het vaker, vermijdend gedrag. Het komt in vele vormen en kan voor onnodige problemen zorgen. De gerichte aanpak van onze teamcoach, met aandacht voor wat er werkelijk speelt en ruimte voor ieders perspectief, helpt om zaken bespreekbaar te maken en in verbinding te komen met elkaar. Daar begint de oplossing, ook bij deze maten. De maten hebben nu afspraken gemaakt voor de specifieke situatie én in hun werkafspraken. Zo hebben ze nu een duidelijker proces bij langdurig verzuim. Naast de praktische afspraken hebben ze ook een methode om in gesprek en verbinding te zijn en te blijven met elkaar.
Bent u benieuwd wat onze teamcoaches voor uw team kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we helpen u graag.
Vragen?
Neem voor meer informatie over opleidingen en trainingen contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur, of stuur een e-mail.
- VvAA Opleidingen en Teamcoaching
- 030 247 43 28
- opleidingen@vvaa.nl