Ga direct naar: InhoudGa direct naar: Menu
Nieuwsbericht

Kabinet stuurt zzp-wets­voorstel Vbar naar Tweede Kamer

23 juli 2025
Leestijd 3 min

Begin deze maand diende minister Van Hijum de definitieve versie van het zzp-wetsvoorstel Vbar in bij de Tweede Kamer. Wat betekent dit voor u? Voorlopig blijft ‘Deliveroo’ nog de meetlat om een arbeidsrelatie te beoordelen. 

Kabinet stuurt zzp-wetsvoorstel Vbar naar Tweede Kamer

Een eerste versie van het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden (Vbar) kwam al in het najaar van 2023 naar buiten. Na een kritische internetconsultatieronde, een advies van de Raad van State en gezaghebbende jurisprudentie (de Uber-zaak) stuurde het kabinet op 7 juli het definitieve wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. 

Schema wetsvoorstel Vbar: meer duidelijkheid over werken met of als zzp’er(s)?

Daadwerkelijke verduidelijking?

De Vbar, de naam zegt het al, heeft als primair doel om de beoordeling van een arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer te verduidelijken. Ofwel: het aanscherpen van de grens tussen zelfstandige en werknemer. Of de Vbar substantieel gaat bijdragen aan dit doel is nog maar de vraag, betoogden we al in 2023. Ja, het biedt zeker een concreter houvast dan wat het Burgerlijk Wetboek nu hierover zegt. Maar dat had de jurisprudentie ons al opgeleverd. Ja, het biedt meer structuur: alle relevante indicaties worden ondergebracht in de hoofdelementen Werknemerschap of Zelfstandigheid. Maar het oordeel voor een praktijksituatie per indicatie en hoofdelement zal voer voor discussie blijven. En dan nog maar gezwegen over het vellen van het totaaloordeel, ofwel: is er sprake van een arbeidsovereenkomst of niet? Vooral in minder evidente situatie geen sinecure. Desondanks is het kabinet doorgegaan met het wetsvoorstel zonder wezenlijk tegemoet te komen aan deze kritiek.

Erik van Dam
Het uiteindelijke oordeel zal voer voor discussie blijven

Verschillen met vorige versie

Ondanks dat het kabinet het niet gelukt is om de uiteindelijke oordeelsvorming over de arbeidsrelatie eenvoudiger te maken, zijn er wel degelijk aanpassingen gedaan sinds de eerste (2023) en tweede versie (2024). Vergeleken met de vorige versie zijn er 3 belangrijke aanpassingen:

  • Extern ondernemerschap direct meegewogen

    Hoe de zzp’er zich buiten de te beoordelen arbeidsrelatie ‘in het economisch verkeer beweegt’ werd aanvankelijk slechts in aanmerking genomen als de indicaties van werknemerschap en zelfstandigheid elkaar in evenwicht houden. Nu wordt dit externe ondernemerschap altijd meegewogen, zonder rangorde, als indicatie voor zelfstandigheid.  
  • Enkelvoudig hoofdelement werknemerschap

    Alle indicaties van de elementen werkinhoudelijke en organisatorische sturing, voorheen aparte elementen, zijn nu opgenomen in een enkel hoofdelement ‘Werknemerschap’.
  • Beoogde invoeringsdatum doorgeschoven

    Als invoeringsdatum wordt nu 1 juli 2026 opgevoerd, in plaats van de oorspronkelijke januari 2025. Eerder gaven wij al aan dat de oorspronkelijke ambitie ook niet erg reëel was.

Perspectief ongewis

Of de Tweede Kamer het wetsvoorstel dit jaar nog bespreekt en ter stemming brengt, is nog maar de vraag. In de aanloop naar de verkiezingen krijgt het mogelijk niet de aandacht die het kabinet graag ziet. Over de gevolgen van de kabinetsval op beide wetsvoorstellen schreven we begin deze zomer al. Daarnaast kan het concurrerende zzp-wetsvoorstel vanuit de Tweede Kamer, de Zelfstandigenwet, ondermijnend gaan werken voor de Vbar. De actuele ontwikkelingen in de politiek zullen de komende maanden het lot van de Vbar bepalen. 

Wat betekent dit voor u?

De Vbar is dus voorlopig nog niet in werking en wettelijk is er verder niet meer dan de kort omschrijving van een arbeidsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek, en die geeft weinig steun. En dat betekent dat u op dit moment het beste het Deliveroo-arrest als handvat voor het beoordelen van een arbeidsrelatie gebruikt. Zoals dat ook gebeurt bij de actuele handhaving en rechtspraak. Een handvat dat inhoudelijk overigens niet wezenlijk afwijkt van de Vbar. 

Over de auteur

Erik van Dam VvAA

Erik van Dam

Senior adviseur kennismanagement

erik.van.dam@vvaa.nl

Expertises

Kennis- en stakeholdermanagement

Zzp in de zorg

Werkt u als of met zelf­standige(n) in de zorg? Op onze thema­pagina vindt u meer over model­overeenkomsten, beoordeling van arbeids­relaties en interessante ontwikkelingen.

Meer informatie

Meer lezen?

22 juli 2025
Leestijd 2 min

Verplichte AOV: moet ik daar als zzp’er nu al iets mee?

Op z’n vroegst komt ie er pas in 2027. Maar de peildatum komt snel dichterbij. Lees waarom die belangrijk is.

18 juli 2025
Leestijd 2 min

De kracht van teamcoaching

Hoge werkdruk en voortdurende veranderingen maken samenwerken in de zorg steeds uitdagender.

9 juli 2025
Leestijd 2 min

Wat goed werkgeverschap in de zorg lastig maakt

Goed werkgeverschap is nu cruciaal. Dit artikel laat zien wat dat belemmert en hoe u obstakels kunt wegnemen.

Zelfstandige fysiotherapeut staat met trots voor zijn fysiopraktijk
24 juni 2025
Leestijd 3 min

Welke gevolgen heeft de kabinetsval voor het zzp-dossier?

Kabinetsval vertraagt zzp-wetgeving; handhaving op Deliveroo-criteria gaat door.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerToegankelijkheidsverklaringCookiegebruikCookie instellingen