Zzp’er en nu?
Met zzp'ers is natuurlijk niets mis en ze zijn onmisbaar voor de zorg. Flexibiliteit is noodzakelijk, zowel voor de professional zelf als voor organisaties. Het wordt lastiger wanneer we iedere dag of week dezelfde zzp'er voor dezelfde taak in één organisatie laten werken. Dat heeft namelijk weinig meer te maken met flexibiliteit en ondernemerschap.
Onrust bij zzp'ers en werkgevers
Toch gaat er nu handhaving plaatsvinden die rigide is en mijn inziens niet uitvoerbaar. Vanzelfsprekend leidt dit tot veel onrust, niet alleen bij alle zzp'ers, maar ook bij werkgevers. Zzp'ers vervullen immers een belangrijke rol in de dagelijkse zorgverlening in alle sectoren in Nederland. Niet alleen in de zorg, maar ook bij de overheid zijn nog een groot aantal zzp'ers werkzaam.
Ondernemerschap: een keuze
In dit vraagstuk zijn er dan ook veel meningen. Dit geldt ook voor mij. Als oud-werkgever weet ik hoe belangrijk de zzp'ers zijn om het rooster goed op orde te krijgen. Teamleden die soms heel enthousiast waren over zzp-ers en er waren ook teams die erop vastliepen. Dit geldt overigens ook voor cliënten, die vaak veel belang hadden bij vaste gezichten en professionals die hen echt goed kenden.
De zzp'er heeft bewust gekozen voor meer zeggenschap en autonomie, zodat hun werkbalans past bij hun leven. Zij houden van het ondernemerschap en de afwisseling en moeten er niet aan denken om weer vast bij één werkgever te werken.
Ja, zzp'ers zijn duur, maar een volledige afwezigheid van flexibiliteit is ook niet wenselijk
Meer werkdruk, minder werkplezier
En dan het grote bovenliggende belang om zorgprofessionals te behouden voor de hele sector: hoe gaan we uit deze knoop komen? Detacheringsbureaus lijken het antwoord wel te weten: kom bij hen in dienst en daarmee zijn de zorgen weg. Maar dat is zeker niet de oplossing. Kijk je er macro naar, dan zullen de kosten minimaal toenemen door de btw en ongetwijfeld ook door een tarief -opslag. Wetende dat dit publiek geld is, voelt dit toch ook niet comfortabel. En dus worden er minder mensen ingehuurd, waardoor de werkdruk weer zal toenemen, en dat draagt zeker niet bij aan het werkplezier.
Flexpools en maatwerk: oplossingen met beperkingen
Ook werkgevers komen met initiatieven voor gemeenschappelijke flexpools, waardoor je toch op verschillende plekken kunt werken. Ik zie ook dat er echt wordt geprobeerd aan te sluiten bij individuele wensen voor roosters en interesses. Voor sommigen is dit zeker een oplossing, maar lang niet voor alle Zzp'ers.
Het is ook weer typisch Nederland, of misschien wel dit kabinet, om direct maatregelen af te kondigen die niet uitvoerbaar zijn. Het is geen gekke schatting om te veronderstellen dat 20% van het personeel op de OK een zzp-achtergrond heeft. Als we al deze mensen de laan uit sturen, staan we voor een forse uitdaging. Dan wordt u niet meer geholpen aan uw gebroken heup of ontstoken galblaas. Dit geldt ook voor al die ouderen die langer thuis wonen en mogelijk minder thuiszorg kunnen krijgen.
Iedere zorgprofessional is hard nodig
Natuurlijk zijn zzp'ers duur. Op termijn is een afname naar een maximumpercentage wenselijk. Maar een flexibele schil van werknemers is niet verkeerd voor zorgorganisaties en daarmee ook voor de patiënt. Bovendien hebben we tijd, geld en ruimte nodig om nieuwe zorgverleners op te leiden. Dat is niet morgen geregeld. Daar is een doordacht plan voor nodig, en dat kost ook geld. Net zoals het tijd kost om zzp'ers weer te verleiden om in loondienst te gaan werken.
Conclusie: het is een illusie om te denken dat we zonder flexibele schil kunnen werken in de zorg. Mijn advies aan het ministerie van VWS en de sector definieer de flexibele schil maar zet die niet op nul. We hebben namelijk iedere zorgprofessional hard nodig. We maken ons als VvAA daar hard voor.
Over de auteur
Jacqueline Joppe
voorzitter bestuur Vereniging VvAA
Meer lezen?
VvAA: opnieuw verbeterpotentieel zorgverzekeraars
De ervaringen met zorgverzekeraars verschillen tussen beroepsgroepen.
Smartengeld: wat is het en hoe wordt de hoogte bepaald?
Bij (medische) aansprakelijkheid wordt vaak gesproken over 'smartengeld'. Maar wat is smartengeld en hoe wordt de hoogte ervan bepaald?
Juridische dag van Waarde over verzuim en inzetbaarheid
Op 24 oktober 2024 organiseerden we de 2e Juridische dag van Waarde op kasteel Waardenburg, over duurzame inzetbaarheid, verzuim, disfunctioneren en agressie.
Onzekere tijden voor de zorg door einde zzp-inzet
Het einde van het handhavingsmoratorium plaatst zorginstellingen en -professionals voor een groot dilemma.