Zorgplannen kabinet-Schoof: steun praktijkhouders
De bekendmaking van het regeerprogramma door het kabinet-Schoof, daags voor Prinsjesdag, is bij VvAA met belangstelling gevolgd. In het zorghoofdstuk van het regeerakkoord wordt de eerstelijnszorg terecht als cruciale schakel in ons zorglandschap gezien. Het kabinet wil drempels verlagen voor startende praktijkhouders, zodat het makkelijker wordt een huisartsenpraktijk over te nemen. Maar hoe concreet zijn deze plannen en wat betekent dit voor huisartsen in de praktijk?
Focus op de eerstelijnszorg
Het is bemoedigend om te zien dat minister Agema het enorme belang van de eerstelijnszorg erkent. De koers die met het Integraal Zorgakkoord (IZA) is ingezet, krijgt een vervolg, met extra nadruk op het versterken van de eerstelijnszorg. Daarbij wordt ingezet op voldoende praktijkhoudende huisartsen in de wijk, en staat het terugdringen van de administratieve lastendruk onverminderd hoog op de agenda. Dit klinkt veelbelovend, al is het belangrijk om te kijken naar de uitvoerbaarheid van deze plannen. Het kabinet wil de drempels voor startende praktijkhouders verlagen, maar als we voldoende praktijkhouders willen behouden, moeten we juist verder kijken dan alleen de startfase.
Het kabinet wil de drempels voor startende praktijkhouders verlagen, maar als we voldoende praktijkhouders willen behouden, moeten we juist verder kijken dan alleen de startfase.
Kijk naar het praktijkhouderschap zelf
Het gaat namelijk niet alleen om het verlagen van drempels bij de start, maar ook om het aanpakken van de uitdagingen binnen het praktijkhouderschap zelf. Huisartsen hebben te maken met een complexere zorgvraag en worden uitgedaagd om daarin samen te werken met andere zorgprofessionals. Waar een praktijk 20 jaar geleden vaak bestond uit een huisarts en een doktersassistent, zijn praktijkhoudende huisartsen nu verantwoordelijk voor grotere teams en worden zij geconfronteerd met uitgebreide wet- en regelgeving en een toenemende digitalisering. De nieuwe generatie artsen wil bovendien een balans vinden tussen een veeleisende carrière en hun privéleven, zodat ze met meer voldoening en energie hun werk kunnen blijven doen.
Ondersteuning voor alle praktijkhouders
Bij VvAA begeleiden we praktijkhouders in elke fase, vanaf de start tot aan het einde van hun loopbaan. De dagelijkse praktijk is een stuk complexer geworden en vraagt om stabiele, continue ondersteuning. Minder regeldruk en betere samenwerking met andere zorgprofessionals kunnen het praktijkhouderschap aantrekkelijker maken. Als huisartsen zich kunnen richten op hun kerntaak, de zorg voor patiënten, komt hun werkplezier terug. Dit heeft meerdere voordelen: de huisarts doet wat hij of zij het liefst doet, de kwaliteit van zorg gaat omhoog, en door andere taken anders te organiseren, benutten we de schaarse capaciteit optimaal.
VvAA als partner om praktijkhouders te ontzorgen
Bij VvAA zien we op veel plekken in het land hoe huisartsen en andere zorgprofessionals zich inzetten voor innovatieve samenwerkingen om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg te waarborgen. Regionale huisartsenorganisaties spelen hierin een belangrijke rol en verdienen een overheidsbeleid dat hen ondersteunt in hun taak om praktijkhouders in de regio en wijk te ontzorgen.
Met onze jarenlange expertise in de ondersteuning van praktijkhouders, willen wij deze positieve ontwikkelingen mede mogelijk maken. Wij blijven ons inzetten voor het verminderen van de regeldruk en bieden ondersteuning aan praktijkhouders, zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaak: het bieden van zorg. VvAA staat klaar om samen te werken met alle betrokkenen om ballast weg te nemen en de bedrijfsvoering eenvoudiger en effectiever te maken.
Het regeerprogramma biedt perspectief, maar om echt impact te maken, is daadkracht en duidelijkheid nodig. Alleen dan kunnen huisartsen de zorg leveren die onze samenleving verdient.
Lees het zorghoofdstuk uit het regeerprogramma op Rijksoverheid.nl.
De auteur
Bart Janknegt
Voorzitter hoofddirectie VvAA Groep
Onze dienstverlening
VvAA ziet de noodzaak om de huisartsenzorg toekomstbestendig in te richten. Daarom brengen wij alle opties, inclusief nieuwe aanbieders, voor u in kaart. Zo hoeft u dat niet zelf te doen. Wij staan klaar als sparringpartner en vergelijken graag de beste keuzes voor uw praktijk.
Meer lezen?
Al een verplicht verzuimprotocol in uw praktijk?
Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben.
Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte
Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.
Hoe bereidt student farmacie Xander van Es zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Toekomst van de zorg: stevige hervorming noodzakelijk
De toekomst van onze gezondheidszorg: personeelstekorten, stijgende kosten, toenemende werkdruk, vergrijzing, meer complexiteit. Stevige hervorming is nodig.