Artikel

Zo voorkomt u schade door winterweer

6 januari 2025
Leestijd 5 min

Het is koud, de bomen zijn kaal en een besneeuwd landschap kan voor mooie plaatjes zorgen. De winter kan prachtig zijn, maar donkere dagen, sneeuw of vorst brengen ook risico’s met zich mee. Wat kunt u doen aan uw woning of wanneer u met de auto de weg op gaat?

Maak uw woning winterklaar

Strenge vorst, hevige regenval en sneeuw kunnen schade veroorzaken aan uw huis. Denk aan bevroren leidingen, lekkages door (smelt)water of verstopping van uw dakgoten. Gelukkig kunt u veel doen om uw woning te beschermen.

Voorkom schade door bevroren leidingen

Tijdens strenge vorst kunnen waterleidingen in uw woning bevriezen en zelfs springen. Dit gebeurt vooral als leidingen niet goed geïsoleerd zijn. Het gevolg? Een lekkage die flink wat schade kan veroorzaken. Zet daarom de verwarming nooit helemaal uit, ook niet als u niet thuis bent. Houd onverwarmde ruimtes zoals een bijkeuken of zolder voldoende warm. Heeft u een buitenkraan? Draai de hoofdkraan dicht en tap het water af om schade te voorkomen.

Controleer uw dak en goten

Een dik pak sneeuw op uw dak kan voor problemen zorgen, zeker als u zonnepanelen heeft. Als sneeuw smelt, dan kan het lekkages veroorzaken als het water niet goed wordt afgevoerd. Controleer daarom regelmatig uw dak en zorg ervoor dat uw dakgoten vrij zijn van bladeren en vuil. Heeft u zonnepanelen? Laat deze nauwkeurig installeren door een erkend installateur. Zo zitten uw zonnepanelen veilig en stevig vast op uw dak, ook als er een laagje sneeuw valt.

Bent u verzekerd tegen vorstschade?

Ondanks uw maatregelen, kan er altijd schade ontstaan door vorst. Bijvoorbeeld door een gesprongen waterleiding of smeltwater van de sneeuw. Gelukkig dekt een woonhuisverzekering meestal de schade. Heeft u schade aan uw huis? Dan valt dit vaak onder de opstalverzekering. Met een inboedelverzekering is de schade aan uw spullen goed verzekerd. Bekijk de voorwaarden om te zien wat uw opstal- en inboedelverzekering wel en niet vergoedt. Goed om te weten: achterstallig onderhoud wordt vaak niet vergoed.

5 tips voor een winterklare woning

  1. Zet de verwarming minimaal op 15 graden, ook ’s nachts en op zolder.
  2. Isoleer waterleidingen in onverwarmde ruimtes met speciale buisisolatie.
  3. Doe folie achter de radiatoren in uw huis. Zo isoleert u de muur en houdt u de warmte binnen.
  4. Controleer uw dak en dakgoten en verwijder bladeren, vuil en sneeuw.
  5. Blijf uw woning ventileren, want zo komt er droge lucht binnen. Droge lucht is makkelijker te verwarmen.

Winterweer en uw veiligheid in het verkeer

Winterweer maakt autorijden een stuk uitdagender. Sneeuw, ijzel en slecht zicht kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. U wilt natuurlijk veilig thuiskomen én schade aan uw auto voorkomen. Hoe gaat u goed voorbereid de weg op?

Zorg dat uw auto winterklaar is

Maak uw ruiten goed schoon en controleer uw (mist)lampen. Kies voor winterbanden of all season banden, vooral als u op wintersport gaat. Vergeet dan ook geen passende sneeuwkettingen mee te nemen. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel wintersportlanden wel. Goed om te weten: winterbanden behouden hun effectiviteit bij een profieldiepte van minimaal 4 mm. In landen zoals Oostenrijk is deze profieldiepte wettelijk verplicht.

Uw auto opwarmen

Wilt u uw auto even kort opwarmen tijdens de koude wintermaanden? Laat uw auto nooit onbemand draaien om op te warmen, want u bent niet verzekerd als iemand ermee vandoor gaat. Heeft u een elektrische auto? Zorg ervoor dat uw laadkabel en stekker droog zijn voordat u ze inplugt en verwarm de auto met de kabel aangesloten. Zo voorkomt u vastvriezen en zorgt het voor makkelijk ontdooien.

Rijden tijdens code geel, oranje en rood

Het KNMI kan kleurcodes afgeven per provincie als het weer gevaarlijk wordt. Code geel, oranje of rood. Code rood is een weeralarm. Het is dan opletten geblazen voor bijvoorbeeld verraderlijke gladheid. Het wordt sterk afgeraden om bij code oranje of rood de weg op de gaan. Mocht het niet anders kunnen en gaat u toch de weg op, neem dan voldoende voorzorgsmaatregelen. Zorg dat uw zicht goed is, alle (mist)lampen werken en uw banden in goede staat zijn. Wees extra alert, rijd rustig en houd extra afstand tot de auto voor u. Meer informatie over de kleurcodes vindt u op de website van het KNMI.

Wat dekt uw autoverzekering?

De VvAA Autoverzekering kent 3 verschillende dekkingen.

  • Met een WA autoverzekering bent u verzekerd voor schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Schade aan uw eigen auto is hierbij niet verzekerd. 
  • Een WA+ Beperkt Casco autoverzekering biedt u ook dekking voor schade aan uw eigen auto. Bijvoorbeeld in geval van diefstal, ruitschade en schade door weersomstandigheden, zoals hagel en storm. 
  • Met een WA+ Volledig Casco autoverzekering bent u uitgebreid verzekerd. Zo bent u gedekt voor schade aan uw eigen auto door bijvoorbeeld een botsing, van de weg raken of te water raken.

Slipcursus met korting

Weet u wat u moet doen als uw auto in een voorwiel- of achterwielslip raakt? Bij een slipcursus van Rijvaardigheidscentrum Lelystad wordt u bewust van de risico's die het dagelijks verkeer met zich meebrengt. Nu met korting voor VvAA-leden.

5 tips voor veilig autorijden in de winter

  1. Gebruik all season banden of winterbanden voor extra grip en controle. Zéker in het buitenland.
  2. Maak uw ruiten en spiegels volledig ijsvrij voordat u gaat rijden. Zorg voor een ijskrabber en antivries in uw auto.
  3. Zorg ervoor dat uw laadkabel en stekker droog zijn voordat u ze inplugt en verwarm uw elektrische auto met de kabel aangesloten.  
  4. Zet uw auto in de eerste versnelling of in de parkeerstand (P) in plaats van op de handrem. Zo voorkomt u vastvriezen bij vorst en hierdoor blijft uw auto veilig op z’n plek.
  5. Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van uw autobanden.

Meld uw schade

Met onze winterweer tips vergroot u de kans om schadevrij de winter door te komen. Of het nu gaat om uw woning of auto, een goede voorbereiding is het halve werk. Heeft u toch schade? Meld uw schade dan zo snel mogelijk via Vive, MijnVvAA of Whatsapp. U staat er niet alleen voor en zo bent u snel weer op weg. Wij helpen u graag. 

Meer lezen?

Runningtherapie van gratis Zorgfit
3 maart 2025
Leestijd 3 min

Blijf fit met deze kleine stappen

Zorg goed voor uzelf, check deze micro-tips voor minder stress, betere slaap en gezonder eten.

Zonnepanelen op het dak? Tot 2025 wordt uw opbrengst nog voor 100% verrekend
3 maart 2025
Leestijd 3 min

Uw energielabel verhogen in 2025? Zo doet u dat

Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. VvAA helpt u op weg.

Digitalisering in de zorg: wat zijn de bedrijfsrisico's?
24 februari 2025
Leestijd 2 min

Personeelstekort en digitalisering: welke risico’s loopt uw organisatie?

Inzicht in de bedrijfsrisico’s van personeelstekort en digitalisering is onmisbaar voor uw zorgorganisatie.

Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis
31 januari 2025
Leestijd 3 min

Een nieuwe woning in 2025? Dit verandert er voor u

Meer kansen op een hypotheek voor alleenstaanden en lage inkomens in 2025.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen