Veel interactie in zinderend Zin in Zorg Café
In een speciaal ingericht Zin in Zorg Café spraken zorgprofessionals en Zin in Zorg-ambassadeurs Berend van Doorn, Tommie Niessen, Heleen Snijders en Roderick Schmitz vorige maand met bezoekers van ons jubileumcongres over de cultuur in de zorg.
Dingen in het ziekenhuis gaan vaak zo, omdat ze al heel lang zo gaan. Vaak niet eens omdat het de beste oplossing is.
Berend nam ons mee in zijn ervaringen. Over hoe a-functionele hiërarchie soms voor obstakels zorgt bij het doorvoeren van veranderingen. Maar zijn betoog is vooral optimistisch en vastberaden. Volop inspirerende voorbeelden van mentorschap en samenwerking. Hij roept op tot actie en reflectie. Want, zo zegt hij, de gezondheidszorg kan alleen evolueren door open communicatie, respectvolle samenwerking en streven naar uitmuntendheid.
Zorg verlenen gaat niet alleen om medische handelingen, het gaat ook om menselijk contact en iets betekenen voor anderen.
Tommie deelde zijn reis door de zorgsector, die resulteerde in een specialisatie als zelfstandig verpleegkundige en het schrijven van blogs over zijn ervaringen in de zorg. Zijn doel: een realistisch beeld geven van werken in de zorg, het liefst weg van de overheersende negativiteit. Om zo anderen te inspireren ook te kiezen voor een carrière in de zorg.
Sommige mensen vroegen zich af waarom ik me nu ineens liet “afzeiken” door mijn assistent. Terwijl het juist een kans is, een voorrecht, om inzichten met elkaar te delen.
Organisaties hebben nog steeds te maken met dubbele agenda's, wat een inclusieve cultuur in de weg staat.
Er was veel herkenning bij de aanwezigen. Over hoe een hechte organisatie een wereld van verschil kan maken ten opzichte van een gefragmenteerde organisatie. Over de impact van fusies op de werkcultuur en hoe diversiteit binnen het team samenwerking kan bevorderen. Ook het belang van zorgverleners die zich goed voelen in hun werk en plezier hebben in wat ze doen kwam vaak voorbij: het draagt bij aan betere zorg en gaat uitval tegen.
Meer lezen?
Micro-regime jaarverantwoording zorg biedt onvoldoende oplossing
Micro-regime jaarverantwoording zorg biedt onvoldoende oplossingen. VvAA reageerde genuanceerd maar kritisch.
Beter benutten en behouden van zorgpersoneel
VvAA benadrukt het belang van het vergroten van werkplezier, vermindering van administratieve lasten en het herstellen van vertrouwen.
Nationale (Ont)Regelmonitor 2023: vermindering administratielast blijft achter
De resultaten van de Nationale [Ont]Regelmonitor zijn bekend. Lees meer over hoe zorgprofessionals de administratiedruk ervaren.
Zonder passende administratie geen passende zorg
De ervaren regel- en administratiedruk is toegenomen, zo blijkt uit de (Ont)Regelmonitor van VvAA. Ziet een nieuw kabinet de noodzaak voor verandering?