Artikel

Uw woning energiezuiniger maken. Zo pakt u het aan

22 mei 2024
Leestijd 2 min

Uw woning energiezuiniger maken heeft eigenlijk alleen maar voordelen. U bespaart op uw energierekening, verlaagt uw CO2-uitstoot en verhoogt de waarde van uw huis. Maar hoe financiert u de investering, welke subsidieregelingen zijn er en waar krijgt u goed advies? VvAA helpt u op weg.

Uw huis duurzamer maken (en financieringsmogelijkheden) met zonnepanelen op uw dak.

Investeren loont

Woningisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp zijn de bekendste manieren om minder gas en elektriciteit te verbruiken. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 5 en 7 jaar. Ook bij relatief nieuwe huizen kan het gasverbruik door isolatie fors dalen. En de salderingsregeling voor opgewekte zonne-energie blijft nog even. Kortom, voldoende redenen om te gaan investeren.

Spaargeld inzetten

De spaarrente is nog steeds relatief laag. Daarom kan het interessant zijn om eigen spaargeld in te zetten voor een verduurzaming van uw woning. Natuurlijk gaat het om flinke bedragen. Zorg er daarom voor dat u zeker weet dat u dit geld niet nodig heeft voor andere uitgaven.

Gunstig geld lenen

Bij het Nationaal Warmtefonds kunt u terecht voor een Energiebespaarlening met gunstige voorwaarden voor energiebesparende investeringen in uw eigen woning. Boven € 15.000 is het meestal voordeliger om uw investering met een hypothecaire lening te financieren. De lagere rentelasten wegen dan op tegen bijkomende kosten zoals taxatierapporten en notariskosten.

Extra lenen bij aankoop huis

Als u een huis koopt, mag de bank meer aan u lenen wanneer u investeert in energie­besparing. U krijgt dan tot 106% van de waarde van de woning in plaats van de gebruikelijke 100%, met een maximum van € 9.000. Voorwaarde is dat u het extra hypotheek­bedrag ook daadwerkelijk gebruikt voor energie­besparende maat­regelen in uw huis.

Kijk goed naar subsidieregelingen

Subsidieregeligen voor de verduurzaming van woningen kunnen uw kosten aanzienlijk verlagen. Zo is er de landelijke subsidieregeling ISDE voor onder andere woningisolatie, zonnepanelen of zonneboilers en warmtepompen. Ook veel gemeenten en provincies hebben subsidiepotjes. Op verbeterjehuis.nl van de stichting Milieucentraal vindt u hierover veel informatie.

Opstalverzekering

Een nieuwe warmtepomp of zonnepanelen vallen automatisch onder de dekking van uw opstalverzekering. Het is wel verstandig om een grote verbouwing bij uw verzekeraar te melden, ook als verduurzaming het doel is. Dit komt omdat de herbouwwaarde van uw woning hierdoor verandert.

Gratis advies voor leden

Wilt u uw huis verduurzamen, maar heeft u behoefte aan advies? Roep dan de hulp in van Energie­bespaarders. Als VvAA-lid krijgt u een gratis advies­rapport ter waarde van € 189. Bovendien krijgt u € 100 korting per installatie (isolatie, zonne­panelen, warmte­pomp) die u via Energie­bespaarders laat uitvoeren.

 

Bekijk uw voordeel

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werk­­dagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Hypotheekadvies
030 247 40 25
Bel ons

Meer lezen?

Man met VvAA Zorgfit bij de fysiotherapeut
30 april 2024
Leestijd 2 min

Gezond en fit met Zorgfit

Heeft u stress, een conflict op uw werk of klachten omdat u in de overgang zit? Maak dan gebruik van Zorgfit, gratis en exclusief voor verzekeringnemers.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.
20 december 2023
Leestijd 3 min

Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2023

De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Wat betekent dat voor u?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
Leestijd 7 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen