Terugblik 100 jaar VvAA: de Watersnoodramp en meer
Het is weer tijd voor een nieuwe VvAA-door-de-decennia-heen, in aanloop naar ons jubileum in 2024. Deze keer over de naoorlogse geneeskunde, de hulp aan getroffen artsen door de Watersnoodramp en de verhuizing van Amersfoort naar Utrecht, waar ons hoofdkantoor tot op de dag van vandaag is gevestigd.
1947 – 1957 De geneeskunde in de naoorlogse decennia
In de naoorlogse ontwikkeling van de medische wetenschap verloor de Duitse geneeskunde haar toonaangevende positie. Europese medici raakten definitief georiënteerd op de Amerikaanse en Angelsaksische geneeskunde. Wie een (aanvullende) opleiding of ervaring wilde opdoen in natuurwetenschappelijk onderzoek, koos niet langer voor Berlijn of Wenen, maar voor de wetenschappelijke researchcentra van de Verenigde Staten.
1948 - Flinke groei in het aantal leden
Eind 1948 passeerde het ledenaantal van VvAA de 4.500. Deze flinke groei kwam doordat de vereniging vanaf 1943 ook buitengewone leden toeliet; weduwen van overleden leden, vroedvrouwen, wijkverpleegsters en rustende artsen, dierenartsen en tandartsen. Binnen 10 jaar verdubbelde het ledenbestand: in 1958 trad het 10.000ste lid toe.
1951 – VvAA verhuist naar Utrecht
In 1950 besloot het bestuur Amersfoort te verruilen voor Utrecht. De verhuizing volgde op 3 september 1951, naar een voormalige dokterswoning aan de Burgemeester Reigerstraat 89. Om iedereen een eigen plek te kunnen geven, kocht de vereniging 3 jaar later het achterliggende pand erbij. De groei zette door met nog enkele verhuizingen tot gevolg. De stamplaats bleef Utrecht, tot op de dag van vandaag, met inmiddels ook 6 regiokantoren door het hele land.
1953 – Noodcommissie VvAA voor getroffen artsen Watersnoodramp
Na de Watersnoodramp in 1953 stelde de vereniging een noodcommissie samen om getroffen leden en collega’s te helpen. Het ging met name om hulp bij het herstel of de vervanging van beschadigde/verloren auto’s. Zo konden leden een renteloos voorschot krijgen en werden financieringen geregeld zonder winst. In bepaalde gevallen werd de hulp zelfs gegeven aan artsen die geen lid waren van VvAA
De zorg leeft en wij leven mee. Ook de komende 100 jaar.
Bron: Watersnoodramp 1953 (Rijkswaterstaat)
Meer lezen?
Voor hen die namens ons spreken in de zorg
Stem zijn namens zorgprofessionals is cruciaal. Het is van evident belang dat we vanaf de werkvloer laten horen wat er speelt.
VvAA-aandelen SpotOnMedics verkocht aan HCI
De aandelen in SpotOnMedics (SOM), leverancier van EPD-software voor fysiotherapeuten, zijn verkocht aan Health Cloud Initiative (HCI).
Terugblik 100 jaar VvAA: 2010 tot nu
Aangekomen bij het heden, eindigen we onze reis door de geschiedenis van VvAA en de Nederlandse gezondheidszorg.
Nieuwe cultuur en leiderschap in de verpleegkunde
Als kersverse duovoorzitter is het nu mijn beurt om mijn eerste blog te schrijven.