Terugblik 100 jaar VvAA: de jaren 80
Op 21 juni 2024 vieren we ons 100-jarig bestaan op het jubileumcongres ‘Leve de zorgprofessional’. In aanloop er naartoe nemen we je mee in de jubileumreeks ‘VvAA-door-de-decennia-heen’. Welke herinneringen roepen de jaren 80 bij jou op? Ontdek hoe zorgverleners destijds omgingen met bezuinigingsdruk en massaal de straat op gingen om te protesteren.
1980-1990
Economische crisis jaren 80
De economische crisis van de jaren 80 zette de zorg onder druk. Bezuinigingsoperaties, vastgestelde budgetten en maximumtarieven leidden bij zorgverleners tot een botsing tussen hun idealen en dat wat mogelijk was. De totale mensbenadering bleek niet mogelijk, het patiëntgericht verplegen stond onder druk.
1986: Oprichting Stichting Voorlichting Patiënten
Deze stichting werd opgericht door de Landelijke Specialisten Vereniging (nu Federatie van Medisch Specialisten) en VvAA. Het doel: betere patiëntenvoorlichting en communicatie tussen arts en patiënt. In 2005 zocht het bestuur de samenwerking met Medisch Contact, onder andere voor een tweejaarlijkse prijsuitreiking: de Medisch Contact Communicatieprijs. Voor zorgverleners/initiatieven die de communicatie met de patiënt aantoonbaar hebben verbeterd. In 2023 ging de eerste prijs naar AlloMedics, een platform dat ondersteuning biedt bij taal- of cultuurbarrières. Eerdere prijswinnaars waren onder andere het Groene Hart Ziekenhuis, het Emma Kinderziekenhuis, kinderdermatoloog Elodie Mendels, Kinder- en jeugdpsychiatrie UMC Utrecht Hersencentrum, Kind bij de Dokter en de Crossculturele dementietest.
1989: demonstratie protestbeweging de Witte Woede
Als gevolg van de eerdergenoemde bezuinigingen en de botsing tussen idealen en werkelijkheid, ontstond de protestbeweging de Witte Woede. Geblokkeerde wegen, het buitenhangen van vuile was en met 60.000 verzorgenden en verpleegkundigen demonstreren in Den Haag: het was de grootste staking van verzorgenden en verpleegkundigen ooit. Een van de organisatoren, Marcellino Bogers, herinnert zich de saamhorigheid nog goed. “Het publiek reageerde gelukkig altijd welwillend. We blokkeerden kruispunten met ziekenhuisbedden en liepen zijn allen van het ene naar het andere ziekenhuis. De motoragent die ons begeleidde fluisterde ons over welke baanhelft we het beste konden lopen. Zodat het verkeer écht stil zou staan.” De impact van hun acties is nog steeds voelbaar in deze beroepsgroep en de protestbeweging is ook vandaag de dag nog actief.
1989: naamswijziging VvAA
We sluiten het overzicht af met de laatste naamswijziging van VvAA. Van het oorspronkelijke OVAA (Onderlinge Verzekering van Artsen Automobilisten) evolueerden we naar VvVvAA en uiteindelijk naar de afkorting die we tot op de dag van vandaag gebruiken. En eigenlijk hoort daar nu een 'Z' bij, want we zijn er inmiddels niet alleen voor artsen, maar voor alle zorgverleners én de organisaties waar zij werken.
De zorg leeft. En VvAA leeft mee. Ook de komende 100 jaar.
Meer lezen?
Hoge autopremies in 1924 leidden tot start van 'verzekeringscommunity' VvAA
Wat doe je als je vaak schade rijdt als je je in het holst van de nacht naar een patiënt moet haasten en je verzekeraar de premie daardoor steeds meer verhoogt?
AI in de zorg: wat doet u met patiëntgegevens?
Artificial Intelligence (AI) biedt grote voordelen in de zorg, maar roept ook belangrijke vragen op over veiligheid en wetgeving.
VvAA verwelkomt 2 nieuwe bestuursleden
Twee nieuwe leden zijn toegetreden tot het bestuur van VvAA: huisarts Danka Stuijver en tandarts-endodontoloog Daniëlle Boonzaaijer.
De integrale oplossing van WaterStarters in Kenia
Tijdens haar reis naar Kenia bezoekt VvAA-collega Sigrid Stevens het innovatieve WaterStarters-programma van Amref Flying Doctors.