Samen tegen AMR: onze stem telt
Recentelijk heeft VvAA het Investor action on AMR-initiatief ondertekend. Samen met andere institutionele beleggers uiten wij via dit initiatief onze bezorgdheid over de maatschappelijke en economische impact van antimicrobiële resistentie (AMR). AMR is een groeiend probleem waarbij bacteriën, virussen en schimmels ongevoelig worden voor medicijnen zoals antibiotica.
Wereldwijde toegang tot medicijnen
De Access to Medicine Foundation (AtMF) is een onafhankelijke non-profitorganisatie, opgericht in Nederland en wereldwijd erkend. Hun doel is om de farmaceutische industrie te stimuleren de toegang tot medicijnen te verbeteren en antimicrobiële resistentie (AMR) tegen te gaan. Het ontstaan en de verspreiding van AMR is een groeiend en lastig aan te pakken probleem aangezien bacteriën, virussen en schimmels weerstand opbouwen tegen de medicijnen die bedoeld zijn om hen te doden. Door het Investor action on AMR-initiatief te ondertekenen, sluiten we ons aan bij vele andere beleggers om hier voortvarend en internationaal gecoördineerd actie tegen te ondernemen.
Impact van AMR
AMR vormt wereldwijd een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. In totaal overlijden jaarlijks 5 miljoen mensen, direct of indirect, aan de gevolgen ervan. De verwachting is dat dit aantal oploopt tot 10 miljoen doden per jaar in 2050. De economische impact van AMR is ook zorgwekkend, met geschatte kosten van 92 biljoen euro en een verwachte daling van het wereldwijde BBP met 3,8% in de loop naar 2050. Het misbruik en overmatig gebruik van antimicrobiële middelen en het gebruik van niet-gekwalificeerde of ineffectieve medicijnen - in zowel de humane als veterinaire sector - dragen bij aan dit probleem.
Aanpak van de AMR-crisis
Het plan van de AtMF om de crisis aan te pakken omvat het instellen van een onafhankelijk panel voor regelmatige AMR-beoordelingen, het ontwikkelen van een internationaal kader met wetenschappelijke doelen en het verminderen van antibioticagebruik in de landbouw. Ook wordt een wereldwijd geïntegreerd bewakingssysteem voor AMR voorgesteld, inclusief nauwkeurige rapportage van antibioticagebruik in de veehouderij. Tot slot maken onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële middelen, evenals verbetering van de toegang tot deze middelen in lage- en middeninkomenslanden, deel uit van de aanpak.
Gecoördineerde aanpak
Als beroepsoverstijgend collectief en vertegenwoordiger van de gezondheidszorg geven we uiting aan onze bezorgdheid door ons aan te sluiten bij initiatieven zoals de Investor action on AMR. Door gezamenlijk op te treden met beleidsmakers, investeerders en de farmaceutische industrie, streven we naar een gecoördineerde aanpak van de AMR-crisis.
Over de auteur
Miranda Hendriks
Lid van de hoofddirectie VvAA Groep
Onze dienstverlening
Wij bieden opleidingen en trainingen die deze transitie werkend helpen te krijgen. Daarnaast verzorgen we ook coaching en procesbegeleiding om professionals te ondersteunen bij het succesvol implementeren van vernieuwingen.
Meer lezen?
2025: samenwerken aan de zorg van morgen
2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.
Al een verplicht verzuimprotocol in uw praktijk?
Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben. Wat moet er in staan?
Handhaving wet DBA en toekomst huisartsenzorg
Huisarts Isabel van Hövell-Ullman over de aangescherpte handhaving van wet DBA en de toekomst van huisartsenzorg
Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte
Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.