Regionale samenwerking in de eerstelijnszorg: een nieuw tijdperk
Ik stel me voor dat het het jaar 2035 is. Een tijd waarin mensen zich gezonder en vitaler voelen dan ooit tevoren. Hoe? Door actief bij te dragen aan hun eigen gezondheid, ondersteund door een netwerk van organisaties die hen omringen en ondersteunen in diverse domeinen. Deze toekomst vraagt niet alleen om grote betrokkenheid vanuit organisaties en de openheid om bestaande structuren ter discussie te stellen, maar ook om een cultuurverandering onder de Nederlandse bevolking.
Burgergerichte zorg
Tegen die tijd zouden burgers zelf moeten weten welke hulpvragen tot hun eigen verantwoordelijkheid behoren, welke vragen een plek hebben in het sociaal domein en voor welke hulpvragen zij een beroep kunnen doen op de eerstelijnszorg. Het is ook van groot belang dat burgers op de juiste manier gebruik kunnen maken van beschikbare zorgdiensten en weten bij welke zorgverlener in de eerste lijn ze aan moeten kloppen voor specifieke gezondheidskwesties. Daar ligt weer de verantwoordelijkheid van geïntegreerd en toegankelijk aanbod vanuit de zogenaamde eerste lijn. Juist dat is een van de speerpunten in de vastgestelde visie van VWS en partijen uit de eerste lijn op de eerstelijnszorg in 2030.
Ongelijkheid in volwassenheid
Het is duidelijk dat een gelijk speelveld essentieel is voor het succes van regionale samenwerkingsverbanden. Een van de grootste uitdagingen bij regionale samenwerkingsverbanden is de ongelijkheid in volwassenheid en professionaliteit. Hoewel de ambitie om samen te werken er is, is de realiteit dat nog niet alle samenwerkingsverbanden even sterk zijn. Om echt effectief te zijn, moeten de ketenpartners in staat zijn een sterke en stabiele relatie met elkaar aan te gaan, waarbij professionaliteit, good governance en doorzettingsmacht centraal staan.
Investeren in professionalisering
Recentelijk is aangekondigd dat er 104 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om de visie eerstelijnszorg 2030 te realiseren. Namens VvAA Groep pleit ik ervoor om een deel van deze middelen te investeren in de professionalisering van de recent opgerichte samenwerkingsverbanden, vooral diegene die nog in een vroeg stadium van ontwikkeling zijn.
Versterken van samenwerking
Het versterken van de professionaliteit van deze samenwerkingsverbanden is in het belang van alle betrokken partijen. Het vraagt om aanvullende ondersteuning deze versterking te realiseren, nu de druk op de zorg in het hier en nu sterk voelbaar is en al bijna alle aandacht en energie opslokt. Want uiteindelijk wordt het niveau van samenwerking bepaald door de zwakste schakel in de keten. Laten we daarom investeren in de kracht van regionale samenwerkingsverbanden en de eerstelijnszorg ijzersterk maken voor alle uitdagingen die in toenemende mate op ons afkomen. VvAA zal er alles aan doen om deze verbanden te ondersteunen en te helpen bij het opzetten, ontwikkelen en professionaliseren van hun structuren en processen.
De auteur
Bart Janknegt
Voorzitter hoofddirectie VvAA Groep B.V.
Meer informatie
- Bekijk de grafische weergave, inclusief opsomming van de doelen binnen de overheidsvisie op de eerstelijnszorg in 2030.
- Lees de visie van VWS en partijen uit de eerste lijn op de eerstelijnszorg in 2030 en de bijbehorende kamerbrief.
Meer lezen?
Kabinet: zzp-modelovereenkomsten nog even overeind
De Belastingdienst pakt zoals eerder aangekondigd vanaf 1 januari 2025 de reguliere handhaving op schijnzelfstandigheid weer op.
Voor hen die namens ons spreken in de zorg
Stem zijn namens zorgprofessionals is cruciaal. Het is van evident belang dat we vanaf de werkvloer laten horen wat er speelt.
VvAA-aandelen SpotOnMedics verkocht aan HCI
De aandelen in SpotOnMedics (SOM), leverancier van EPD-software voor fysiotherapeuten, zijn verkocht aan Health Cloud Initiative (HCI).
Scheiden? Vermijd deze financiële valkuilen
Een scheiding is niet alleen emotioneel maar ook praktisch en financieel complex. Goede begeleiding is dan ook heel belangrijk.