Artikel

Pensioenaftopping: hoe zit dat eigenlijk?

  • 28 december 2022
  • Leestijd 1 min

Als medisch specialist heb je te maken met pensioenaftopping. Je betaalt minder pensioenpremie, maar bouwt daardoor ook minder pensioen op. Welke invloed dit op jou heeft, hangt helemaal af van hoe je hiermee omgaat en in hoeverre je wilt anticiperen op de toekomst. Als je niet voorbereid met pensioen gaat, kan het financieel nog wel eens tegenvallen. Flink tegenvallen. En ja, je pensioen lijkt ver weg. Maar je kunt nu al zoveel doen om van je pensioen een zachte landing te maken.

Wat houdt pensioenaftopping ook alweer in?

Kort gezegd: verdien je meer dan € 128.810 per jaar, dan bouw je géén pensioen op over het inkomen boven een ton. Als medisch specialist, waarbij je daar al snel boven zit, betekent dit een flinke terugval in inkomsten zodra je met pensioen gaat. Niet alleen het eigen pensioen – oftewel ouderdomspensioen – gaat erop achteruit. Ook het nabestaandenpensioen valt vanwege deze regeling minder hoog uit. En daar houden maar weinig medisch specialisten rekening mee.

Voordelen van pensioenaftopping

Voordelen? Zijn die er dan? Jazeker. Je betaalt namelijk ook minder pensioenpremie; je bouwt immers minder pensioen op. Daarmee is je nettosalaris hoger. Nu zie je dat misschien als standaard onderdeel van je inkomen, maar als je slim bent beschouw én behandel je dat stukje extra salaris als pensioen. En dat kun je dus opzij zetten voor later, bijvoorbeeld door te sparen of beleggen, op de manier die jij prettig vindt. Zo heb je dus meer eigen regie, maar daar heb je alleen wat aan als je er ook écht wat mee doet.

Wat kun je doen?

Eén ding is zeker: door inflatie, rentestanden en beleggingsrendementen is de opbouw en toereikendheid van de pensioenpot in de toekomst onzeker. Je kunt er dus geld op inzetten dat de huidige situatie nog gaat veranderen gedurende jouw werkzame leven. Daarom: houd je pensioenoverzicht in de gaten, volg de ontwikkelingen en als er veranderingen komen, zorg er dan voor dat je weet welke consequenties deze voor jou hebben.

Jouw pensioen goed geregeld

Op al je vragen omtrent pensioen hebben wij een antwoord. En dat niet alleen: onze adviseurs dragen ook direct concrete oplossingen aan om jou te helpen. Benieuwd hoe we dat doen?

Naar Persoonlijke Financiële Adviesservice

Meer lezen?

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
  • 21 september 2023
  • Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.