Blog

Pakket kwijt of beschadigd: dit zijn uw rechten en plichten

 • 11 december 2023
 • Leestijd 3 min

Wat zijn uw rechten en plichten als uw online bestelling kwijtraakt? Of als uw pakket beschadigd is? De afgelopen tijd kreeg de Juridische servicedesk van VvAA veel vragen binnen over dit onderwerp.

Persoon houdt pakket vast, verschillende pakketten

Pakket niet bezorgd

Als uw pakket niet is bezorgd, moet u eerst zelf nagaan of het bij een bezorgpunt is afgeleverd. "Ook kan het zijn dat de bestelling nog onderweg is. Is dat niet geval, dan kunt u melding maken bij de verkoper. De webwinkel kan vervolgens een onderzoek starten bij het postbedrijf om het pakket op te sporen. Levert dat niets op, dan moet de verkoper kosteloos het product vervangen of het aankoopbedrag terugbetalen", vertelt Niek Beeftink, juridisch adviseur bij VvAA Legal.

Fraude

Onderzoek vóór uw online aankoop altijd of de webshop betrouwbaar is. U kunt deze bronnen raadplegen ter controle: reviews, een keurmerk, de lijst van malafide webshops van de politie en het register van de Kamer van Koophandel. Een dergelijke controle biedt geen volledige zekerheid op het voorkomen van problemen, maar kan vaak wel een goede indruk geven.

Verzendrisico

Er bestaat een zogeheten verzendrisico. Dit houdt in dat de verzender van het pakket het risico voor zoekraken of beschadigingen draagt totdat de ontvanger het aanneemt. Vanaf dat moment ligt het risico bij de ontvanger. "Het is daarom belangrijk dat u bij ontvangst van het pakket gelijk de inhoud controleert. Bij gebreken moet u de verzender zo snel mogelijk op de hoogte stellen om discussie te voorkomen over de oorzaak van de geconstateerde schade aan het pakket."

Retourzending beschadigd

Na ontvangst mag u een pakket (meestal) binnen 14 dagen retourneren op basis van het wettelijk herroepingsrecht. Dit geldt niet voor onder andere producten die beperkt houdbaar of op maat gemaakt zijn. En wat als het pakket beschadigd is aangekomen bij de verkoper? In dit geval kan de verkoper waardevermindering in rekening brengen als u het product wil terugsturen. "Maar alleen op het product zelf en niet op een beschadigde verpakking, tenzij het product ongeopend geïnspecteerd had kunnen worden."

Als de retourzending beschadigd raakt of niet aankomt bij de verkoper, dan komt de schade voor rekening van de consument. "De bezorgdienst aanspreken voor de schade, is meestal niet mogelijk. Bezorgdiensten sluiten vaak hun aansprakelijkheid in vergaande mate uit in hun vervoersvoorwaarden. In de praktijk kan de verzender bij reguliere pakketverzendingen hooguit de kosten voor de verzending terugkrijgen", zegt Beeftink. Dit ligt in sommige gevallen anders als de verkoper een verzendmethode  dwingend voorschrijft en het pakket  raakt zoek door de aangewezen pakketdienst.

Verzendrisico beperken

U kunt ervoor kiezen om het verzendrisico te beperken. "Laat uw kostbare pakketzending boven de 500 euro verzekeren. Zo krijgt u (grotendeels) de waarde van uw product vergoed als deze beschadigt of zoekraakt. U kunt ook een pakket aangetekend versturen. U kunt dan aantonen dat het pakket is aangekomen bij de ontvanger na tekenen bij ontvangst. Aangetekende pakketpost is bovendien tot 500 euro verzekerd. Uiteraard moet u zelf voorzorgsmaatregelen treffen ter voorkoming van schade of zoekraken, zoals het pakket goed en stevig verpakken, bij voorkeur in de oorspronkelijke doos.

Over de auteur

Niek Beeftink

Jurist

+31612221154

VvAA Legal

 • Algemeen verbintenissenrecht
 • Contractenrecht
 • Koop en verkoop onroerend goed

Vragen?

Heeft u vragen over pakketpost, neem dan contact op met de Juridische servicedesk van VvAA Legal. 

Juridische servicedesk
030 247 49 99
Bel ons

Meer lezen?

Dokters in gesprek met elkaar met behulp van AI
20 februari 2024
 • 20 februari 2024
 • Leestijd 2 min

Juridische aspecten van AI-gebruik in de zorg

Artificial Intelligence (AI) zetten we vaker in als hulpmiddel in de gezondheidszorg. Lees meer over deze ontwikkeling en de aandachtspunten voor zorgverleners.

Omgevingswet 2024: wat u moet weten
9 februari 2024
 • 9 februari 2024
 • Leestijd 3 min

Omgevings­wet 2024: wat u moet weten

Naast het stroomlijnen van procedures en het versnellen van beslissingen, introduceert de Omgevingswet een digitaal stelsel (DSO).

Hoever reikt de informatieplicht over de eigen bijdrage. Patiënt bij de huisarts
24 januari 2024
 • 24 januari 2024
 • Leestijd 2 min

Aansprakelijk gesteld: mag u medische informatie verstrekken?

Wat als een patiënt geen toestemming geeft om informatie aan derden te verstrekken bij een aansprakelijkstelling?

Zorgverlener in zijn praktijk bekijkt de administratie en declaraties op een laptop
10 januari 2024
 • 10 januari 2024
 • Leestijd 13 min

Tuchtrechter toetst ook onjuist declareren

Uw praktijkadministratie moet altijd op orde zijn. Dat bewijst o.a. een voorbeeld van een huisarts die door onjuist declareren uit het register is geschrapt.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen