Nieuwsbericht

VvAA-onderzoek zorgverzekeraars: wat gaat goed en wat kan er beter?

17 mei 2023
Leestijd 1 min

VvAA start samen met onderzoeksbureau SiRM een onderzoek naar de verbetermogelijkheden in de relatie tussen zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Ruim 16.000 zorgprofessionals worden eind mei gevraagd hun ervaringen met zorgverzekeraars te delen. De uitkomsten kunnen een belangrijke stap voorwaarts betekenen in het versterken van de relatie tussen beide, een van de speerpunten van het IZA. De resultaten worden dit najaar bekendgemaakt.

Stel op de bank met laptop

Aanleiding

Aanleiding voor het onderzoek zijn, naast de komst van het Integraal Zorgakkoord (IZA), de Brede verkenning zorglandschap en de Quickscan Bezieling die VvAA eerder uitvoerde. Daaruit bleek onder andere dat zorgprofessionals sterke behoefte hebben aan meer vertrouwen en waardering vanuit zorgverzekeraars en minder controle en regels.

Wat gaan we vragen?

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op beroepsgroepen waarbij deze behoefte sterk naar voren komt: huisartsen, tandartsen, apothekers en fysiotherapeuten. Vragen die aan bod zullen komen zijn bijvoorbeeld: Welke zorgverzekeraar scoort het beste op bereikbaarheid? Bij welke zorgverzekeraar zitten mensen met de juiste kennis van zaken en welke biedt de meeste ruimte voor innovatie?

Win-win

De huidige relatie blijft vaak steken op kritiek. De focus verleggen naar leren en verbeteren, kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen. Beide partijen zijn gebaat bij het onderzoek: zorgprofessionals kunnen per zorgverzekeraar de cruciale elementen in de relatie aangeven, zorgverzekeraars kunnen zien op welke onderdelen zij de grootste verbeterslag kunnen realiseren.

Planning en opvolging

Eind mei ontvangen zo’n 16.000 zorgprofessionals een uitnodiging per mail. In de zomerperiode worden de antwoorden verwerkt en in het najaar maakt VvAA de resultaten bekend. In eerste instantie met zorgverzekeraars, vervolgens met haar achterban. VvAA streeft ernaar ook bij de opvolging betrokken te zijn, naar verwachting voornamelijk in een verbindende rol. De exacte opvolging zal tot stand komen in samenspraak met zorgprofessionals en zorgverzekeraars.

Meer informatie

Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling Corporate Communicatie van VvAA via: communicatie@vvaa.nl.

Meer lezen?

16 mei 2024
Leestijd 6 min

Aansprakelijkheid bij AI-implemen­tatie: risico's en verplichting­en

Artificial Intelligence (AI) heeft de potentie om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en de werkdruk te verlichten.

14 mei 2024
Leestijd 2 min

Hoe Amref Flying Doctors de Afrikaanse gezond­heidszorg transformeert

Onlangs heeft VvAA collega Sigrid Stevens een bijzondere reis naar Kenia gemaakt om meer te leren over de Amref programma’s die we daar steunen.

Witte Woede - Marcellino
14 mei 2024
Leestijd 2 min

Terugblik 100 jaar VvAA: de jaren 80

Op 21 juni 2024 vieren we ons 100-jarig bestaan op het jubileumcongres ‘Leve de zorgprofessional’. In aanloop er naartoe nemen we je mee in de jubileumreeks.

30 april 2024
Leestijd 3 min

Een vruchtbare bodem: streven naar passende zorg

In een tijd waarin de gezondheidszorg voor immense uitdagingen staat, wordt het steeds duidelijker dat voorlopers de ruimte moeten krijgen om te innoveren.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen