Nieuwsbericht

Nieuwe pensioen­wet gaat waar­schijnlijk op 1 juli 2023 in

  • 1 februari 2023
  • Leestijd 1 min

Als na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer akkoord geeft, kan de nieuwe pensioenwet op 1 juli ingaan. Kern van het nieuwe pensioenstelsel is een beschikbare premie die wordt belegd. De uiteindelijke pensioenuitkering wordt onzekerder dan in het huidige stelsel, maar er komen ruimere fiscale mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen, ook voor zelfstandigen. Alle huidige pensioenregelingen moeten in 2027 zijn omgezet naar het nieuwe stelsel.

Stel (man en vrouw) bekijken hun pensioenoverzicht op het beeldscherm van de laptop.

Iedere pensioenregeling binnen het nieuwe stelsel wordt een zogeheten beschikbare premieregeling. Dit houdt in dat de premie vaststaat, maar niet de uiteindelijke pensioenuitkering. In het huidige systeem doen pensioenfondsen toezeggingen over de hoogte van het pensioen. Dat is in het nieuwe systeem verleden tijd.

Individueel pensioenpotje

Deelnemers aan een pensioenregeling nieuwe stijl krijgen een premie toegezegd in de arbeidsvoorwaarden. Pensioenfondsen beleggen deze premies collectief, maar iedere deelnemer krijgt zijn of haar eigen pensioenpotje. Uit het opgebouwde vermogen in dat potje wordt de uiteindelijke pensioenuitkering betaald. In het beleggen is variatie mogelijk. Jongere werknemers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om hun potje risicovoller te laten beleggen.

Gelijke pensioenpremies voor jong en oud

In het nieuwe pensioensysteem is de premie die belegd wordt niet meer afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Nu wordt er voor oudere werknemers meer premie opzij gezet dan voor jongere werknemers. De bedoeling is dat het nieuwe stelsel oudere werknemers aantrekkelijker maakt voor werkgevers om in dienst te nemen of te houden. Pensioenkosten voor oudere werknemers zijn nu namelijk veel hoger dan voor jonge werknemers.

Extra fiscale ruimte voor eigen pensioenopbouw

Deelnemers aan de pensioenregelingen nieuwe stijl krijgen extra fiscale ruimte op zelf pensioen op te bouwen met behulp van lijfrentes. Dit geldt voor mensen die erop achteruitgaan door het nieuwe pensioenstelsel. Maar de fiscale kaders voor de aftrek van lijfrentepremies worden ook verruimd voor zelfstandigen. Zo moet iedereen, ongeacht iemands arbeidsvorm een gelijkwaardig pensioen kunnen opbouwen.

Meer informatie

  • Bent u huisarts en wilt u weten wat er anders is aan uw pensioen vanaf 2022? Lees het artikel
  • Goed zorgen voor later begint met een inzicht en overzicht. Wij helpen u graag met onze Persoonlijke Financiële Adviesservice.

Vragen of advies

Wilt u (extra) pensioen opbouwen? Onze persoonlijk adviseurs denken met u mee en dragen concrete oplossingen aan.

Persoonlijke Financiële Adviesservice
030 247 42 12
Bel ons

Meer lezen?

Waarborgsom en bankgarantie
Financieel??
Financieel
22 maart 2023
  • 22 maart 2023
  • Leestijd 2 min

Waarborgsom en bank­garantie

Bij de koop van een huis betaalt u meestal vooraf een waarborgsom. Of u kiest voor een bankgarantie. Wij bieden u dit in samenwerking met Nationale Waarborg.