Nieuwe cultuur en leiderschap in de verpleegkunde
Als kersverse duovoorzitter is het nu mijn beurt om mijn eerste blog te schrijven. Vanzelfsprekend schieten er de afgelopen dagen diverse onderwerpen door mijn hoofd. Woorden als zeggenschap, verpleegkundig leiderschap en ook gedachten over mijn eigen ervaringen als verpleegkundige komen voorbij. En vaak denk ik terug aan mooie momenten als (student)verpleegkundige. Hoe ik als zij-instromer met open armen werd ontvangen in de ouderenzorg. Het mogen zorgen voor mensen die al zoveel levenservaring hadden, blijft heel bijzonder.
Zeggenschap en leiderschap
Tegelijkertijd denk ik ook, waarom ben ik niet actief gebleven als verpleegkundige, waarom vertrekken er zoveel mensen uit dit mooie vak? Heeft dit met zeggenschap, leiderschap te maken? Zeker, net als iedere professional wil je zeggenschap hebben over je werkzaamheden en wil je ertoe doen. Voor al die cliënten en patiënten doe je er zeker toe maar of je dat ook altijd zo voelt binnen je team of organisatie is de vraag. Natuurlijk helpt het dan als je als verpleegkundige leiderschap toont en opkomt voor je vak, voor je patiënten et cetera.
Cultuur en hiërarchie
En toch wist ik mij als zij-instromer met de nodige dosis werk- en leidinggevende ervaring maar moeilijk staande te houden in de cultuur zo vol met (hiërarchische) gewoonten. Waarom dragen verpleegkundigen een ander uniform dan artsen, niemand die het mij ooit heeft kunnen uitleggen. Is het dan toch omdat dit verschil in status weergeeft? Waarom zijn de opleidingsbudgetten zo verschillend? Of zijn we allemaal toe aan een nieuwe cultuur? Waarin gelijkwaardigheid, respect voor ieders vak en met plezier als team samenwerken de norm is. Waarbij jonge collega’s met andere wensen, die gewoon kenbaar kunnen maken en we er gezamenlijk uit proberen te komen.
Een positief geluid voor 2024
Kortom, het is hoog tijd voor een nieuw, positief geluid. Sámen maken we het verschil en VvAA kan dit als geen ander. En omdat verpleegkundige zijn een prachtig beroep is, zoek ik nog een werkplek waar ik af en toe mag meewerken als stagiaire (met geldige BIG-registratie) in de regio Utrecht. Wie biedt?
Over de auteur
Jacqueline Joppe
voorzitter bestuur Vereniging VvAA
Meer lezen?
Fusies rond ziekenhuizen: wat moet u weten?
Fusies van ziekenhuizen, van medische staf en Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB), combi-coöperaties. De expert van VvAA Legal over de juridische impact.
Goede mondhygiënegewoonten leren ontwikkelen
Sanja Ninkovic (46) runt een mondverzorgingspraktijk in Amsterdam, maar haar levensverhaal begint duizenden kilometers verderop, in het voormalig Joegoslavië.
Voor hen die namens ons spreken in de zorg
Stem zijn namens zorgprofessionals is cruciaal. Het is van evident belang dat we vanaf de werkvloer laten horen wat er speelt.
Een luisterend oor en hulp bij het gitaarspelen
Zin in Zorg-ambassadeur Mieke van der Steen, fysiotherapeut, deelt een bijzondere ervaring met een cliënt met een onbehandelbare hersentumor.