Artikel

Mia Wessels, jonge dokter met een droom

2 oktober 2024
Leestijd 3 min

Met haar vernieuwende visie pleit Mia Wessels (30) voor een integrale benadering van gezondheid, waarin we terugkeren naar wat steeds meer verloren gaat: samen leven en echte verbinding maken met de mensen om ons heen, zoals familie, vrienden, buren en collega’s. Gezondheid is niet alleen wat we voelen, benadrukt ze, maar ook wat we om ons heen hebben.

Mia Wessels | Fotografie: Norbert KleijnFotografie: Norbert Kleijn

Je bent een jonge dokter met een brede kijk op gezondheidszorg. Kun je daar iets over vertellen?

Mia: We hebben aan de ene kant een heel goed systeem opgetuigd. Een systeem dat vaak fantastisch werkt bij acute gezondheidsklachten, zoals infecties, hartinfarcten of ongelukken. Maar bij niet-acute klachten, waar meerdere factoren een rol bij kunnen spelen, is het vaak een ander verhaal. Denk aan chronische buikpijn, hoofdpijn of mentale klachten. Wil je deze echt goed kunnen begrijpen en behandelen, dan is een brede kijk cruciaal: hoe zit het met de voeding van de patiënt, beweegt hij/zij voldoende, ervaart de persoon veel stress, is er sprake van onverwerkt trauma of een samenloop van omstandigheden? Veel diagnoses in de zorg beschrijven eigenlijk alleen het verschijnsel. De vraag waardoor de klachten zijn ontstaan, wordt niet altijd of onvoldoende beantwoord. Terwijl juist de antwoorden op die vraag zo veel kunnen helpen de klachten structureel te verminderen.

De jongere generatie lijkt steeds vaker een holistische kijk op gezondheidszorg te omarmen. Zie jij dat ook zo?

Klopt, al zie ik ook nog vaak dat zij het lastig vinden zich hierover uit te spreken. Vooral als het gaat om minder concrete factoren zoals stress en trauma. Het frappante is dat deze brede kijk op gezondheidszorg helemaal niet nieuw is. In Amerika bestaan al jaren poli’s integrative medicine. En de relatie tussen voeding en gezondheid wordt in veel culturen erkend en in de leefstijl geïntegreerd, zoals in ons buurland Duitsland.

Hoe ziet jouw ideale zorgtoekomst eruit?

Dat is een toekomst waarin we het goede van de moderne tijd combineren met de kennis en inzichten uit eerdere tijden. Waarin we terughalen wat steeds meer verloren gaat: samen leven, in echte verbinding met de mensen om ons heen; familie, vrienden, buren, collega’s. En waarin deze 2 belangrijke gezondheidsvragen centraal staan: wat is de context waarin de klachten zijn ontstaan en waarom spelen ze nu? Idealiter begrijpen we steeds beter welke factoren van invloed zijn op onze gezondheid en leren we van jongs af aan hoe we voor onszelf kunnen zorgen. En krijgen we klachten, dan is het aan ons om aan de bel te trekken. In een ideale situatie is er vervolgens tijd en ruimte om de klachten in hun context te onderzoeken en behandelen.

Mia Wessels
De oudere generatie is opgevoed met het principe van “even doorbijten”, terwijl de jongere generatie juist de nadruk legt op het idee dat je eerst voor jezelf moet zorgen

Wat is in jouw ogen een gezonde werkcultuur?

Dat is een cultuur waarin je je durft uit te spreken. Een cultuur waarin er ruimte is voor het individu, maar waarin we ook als individuen bijdragen aan het grotere geheel. Er is een balans tussen individuele verschillen en behoeften aan de ene kant en gezamenlijk de schouders eronder zetten aan de andere kant. Nu is er vaak onbegrip tussen generaties, omdat deze verschillen erg aan de oppervlakte liggen. De oudere generatie is opgevoed met “even doorbijten” en de jongere generatie bij uitstek met “je moet eerst voor jezelf zorgen”. Dit botst misschien soms, maar ik denk dat we van elkaar kunnen leren.

En tot slot, het belangrijkste thema van de Zin in Zorg-beweging: werkplezier. Hoe zorg jij ervoor dat je zelf plezier houdt in je werk?

Door ergens écht voor te gaan en daarin moeilijke keuzes te durven maken. Door echt te weten wie ik ben en daar zo dicht mogelijk bij te blijven. En door af en toe helemaal met iets anders bezig te zijn, zoals kitesurfen, reizen, maar ook door diep te ontspannen tijdens een massage.

Samen met arts en coach Rachelle Jongen richtte Mia Practice op: een platform dat mensen oproept om de kracht van hun eigen lichaam te ontdekken. Door middel van inspirerende content, praktische tools en persoonlijke begeleiding, maken ze gezondheid toegankelijk voor iedereen.

Luistertip

Mia en Rachelle lanceren binnenkort de audio-documentaire Er is niks mis met jou. In 6 afleveringen gidsen zij luisteraars door de gezondheidsjungle, samen met meer dan 15 artsen en experts. Thema's, interventies en trends worden vanuit diverse perspectieven belicht, met praktische tips en inzichten voor wie met chronische klachten of gezondheidsthema's worstelt. 

Meer lezen?

Bart Janknegt
8 januari 2025
Leestijd 1 min

2025: samenwerken aan de zorg van morgen

2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.

Xander van Es
23 december 2024
Leestijd 4 min

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

28 november 2024
Leestijd 4 min

Wardell Amerika: leefstijl ­als persoonlijke missie

Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?

amref
30 oktober 2024
Leestijd 3 min

Etmée en Johan fietsen voor Amref rond de Kiliman­jaro

Een groep VvAA-collega’s en -leden fietste de indrukwekkende Africa Classic in Tanzania.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen