Blog

Een bevlogen fysiotherapeut: passie en de financiële realiteit

1 november 2023
Leestijd 2 min

Wat gebeurt er wanneer de passie en toewijding van een fysiotherapeut tegenover de uitdagingen van het veranderende verzekeringsbeleid staan? Els van den Heuvel, een zelfstandige fysiotherapeut die werkt bij Fysiotherapie Overschie in Rotterdam, deelt haar verhaal. Met haar pensioen op de horizon en de vraag of ze het financieel zal redden, blijft Els vastberaden om de kwaliteit van haar zorg hoog te houden en haar patiënten met een glimlach te ontvangen.

Luisterend oor

Els is al 41 jaar fysiotherapeut. Sinds haar afstuderen op 22-jarige leeftijd is zij met hart en ziel toegewijd aan het vak met als expertise sport- en oedeemtherapie. Ze onderscheidt zich door niet alleen fysieke behandelingen te bieden, maar ook door een luisterend oor te bieden aan haar patiënten. Ze behandelt veel patiënten met borstkanker die zij persoonlijke aandacht en adviezen geeft, waar ze direct in de thuissituatie wat aan hebben.

Ze gelooft dat haar levenservaring haar beroep verrijkt en een bron van vertrouwen is voor haar patiënten. "En hoe ouder je wordt, hoe leuker dat is. Dat klinkt gek, maar ik denk dat je zelf heel veel levenservaring hebt die je kan gebruiken in je vak. Ik merk op het moment dat er heel veel jonge mensen zijn die speciaal naar de oudere professionals gaan, die naar mij vragen om mijn ervaring. En je doet wat ervaring op hoor in ruim 40 jaar werken!"

Het dilemma van afnemende vergoedingen

Maar het leven van een fysiotherapeut is niet zonder hindernissen, vooral niet met de heersende verzekeringsdynamiek die het beroep onder druk zet. "Patiënten krijgen steeds minder sessies vergoed en niet iedereen heeft de ruimte om zich aanvullend te verzekeren."

Hoewel Els benadrukt dat de kwaliteit van de zorg hoog blijft, erkent ze dat de beperkingen en financiële zorgen soms resulteren in kortere behandelperioden. Ze betreurt dat ze niet altijd de uitgebreide zorg kan bieden die ze zou willen, maar haar vastberadenheid om haar patiënten te helpen blijft onverminderd.

Balanceren op de dunne lijn van voldoening

Met haar pensioen binnen vier jaar in zicht, bevindt Els zich op een tweesprong. Ze wil met plezier blijven werken, maar het financiële plaatje maakt het steeds moeilijker. "Ik weet niet of ik het op deze manier vol kan houden. Ik heb dit jaar al een keer op het punt gestaan om te zeggen dat ik stop." Toch put ze kracht uit de dankbaarheid van haar patiënten en de passie voor haar vak.

Els benadrukt de noodzaak van eerlijke financiële vergoeding voor het harde werk dat fysiotherapeuten verrichten. Het contrast met vele andere beroepen, waar bijvoorbeeld 10 tot 12% loonsverhoging en extra vergoedingen voor de enorme hoge energiekosten voorkwamen, is onmiskenbaar. "Daarnaast lijken de enorme administratieve lasten die wij hebben maar niet minder te worden."

Een toegewijde reis

Hoewel Els en haar collega's dagelijks worden geconfronteerd met financiële uitdagingen, blijft hun passie voor het vak hen voortstuwen. Ze roept op tot erkenning van de waarde van hun werk en hoopt op een toekomst waarin financiële compensatie recht doet aan de toewijding van degenen die zorgen voor de gezondheid en het welzijn van anderen.

Deel uw verhaal

Heeft u of uw collega ook een inspirerend verhaal dat u wilt delen met andere zorgprofessionals? Neem dan contact met ons op. Wij ontvangen graag een korte omschrijving van uw mogelijke bijdrage.

Mail ons

Meer lezen?

Karin Derks
20 februari 2024
Leestijd 3 min

#LidAanHetWoord: logopedie in een holistisch perspectief

Karin Derks is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid.

Twee lachende vrouwelijke dokters
15 februari 2024
Leestijd 2 min

Bezielings­boosters: inspirerende verhalen

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging sterk voor maken. Lees deze inspirerende verhalen van zorgprofessionals.

Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof op Schiphol
24 januari 2024
Leestijd 3 min

Huisarts (62): op Schiphol gebeurt zoveel, daar laad ik me aan op

Peter Nijhof (62) studeerde in 1995 af als huisarts. Naast zijn praktijkhouderschap werkt hij ook op de Eerste Hulp op Schiphol.

Ambulancemedewerkers helpen patiënt met zuurstof
24 januari 2024
Leestijd 2 min

Bezielingsboosters: een baan met impact

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging hard voor maken. Maar wat maakt het zo'n essentieel onderdeel van wat we doen?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen