Artikel

Bezieling in de zorg: de kracht van sterke inspiratie

  • 4 oktober 2023
  • Leestijd 1 min

"Mensen die bevlogen zijn werken hard omdat ze hun werk plezierig en waardevol vinden. Ze doen dit dus omdat ze het willen. Ze hebben een positieve motivatie. Bovendien vinden bevlogen mensen hun vrije tijd ook belangrijk net als hun relaties met anderen”, aldus de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Het belang van bevlogen zorgprofessionals. Het is een thema dat enorm leeft in de zorg. Al bijna 100 jaar spant VvAA zich in om deze belangrijke zorgwaarde te waarborgen.

Hoe komt bevlogenheid tot stand?

Dat dit valt of staat met de juiste voorwaarden, blijkt uit deze metafoor van de EUR (2023): "In de natuur heeft een boom een gezonde voedingsbodem nodig. De kwaliteit van de bodem bepaalt samen met de inspanningen van de boom de hoeveelheid vruchten die hij draagt. (…) Als de bodem waar een boom in staat niet gezond is, zal de oogst uiteindelijk tegenvallen, ook al doet de boom nog zo hard zijn best."

Improvisatie- en veranderkracht

De kwaliteit van de bodem heeft aandacht nodig, maar gelukkig zien we ook de enorme improvisatie- en veranderkracht van zorgprofessionals. Hieronder een aantal voorbeelden op een rij:

  • Twentse partners slaan handen ineen voor kwetsbare ouderen: huisartsen, ziekenhuis, verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT-instellingen), verzekeraar en zorgkantoor werken samen aan betere zorg voor kwetsbare ouderen.
  • Green Teams in steeds meer ziekenhuizen: gericht op het bevorderen van duurzaamheid in ziekenhuizen, zoals het Groene Hart Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis.
  • Ontregelen in het Spaarne Gasthuis: over het ontregelen van het nazorgproces, dat resulteerde in een betere samenwerking, verkorte ligduur van de patiënt en tientallen telefoontjes minder per dag.
  • Zin in Zorg: via onze beweging Zin in Zorg werken we aan het bevorderen van bevlogenheid en werkplezier onder zorgprofessionals. In eerste instantie vooral onder jonge dokters, maar sinds dit jaar zijn ook vele andere beroepsgroepen aangesloten waaronder fysiotherapeuten, verloskundigen, apothekers, psychologen, verpleegkundigen en orthopedagogen. Het aantal aanvragen om met Zin in Zorg het land in te gaan voor een workshop of presentatie groeit.
  • Zin in Zorg bij Medisch Centrum Leeuwarden: tijdens de opleidingsdag in juni stond het thema werkplezier centraal. Artsen gingen in gespreken over hun ervaringen en deelden voorbeelden van hoe je je werkplezier kunt bevorderen.

Meer lezen?

30 november 2023
  • 30 november 2023
  • Leestijd 2 min

7 kinderen en een eigen praktijk: een huisarts met passie

Door de goed georganiseerde praktijk en investering in haarzelf, weet ze de balans te vinden. Al is het soms een puzzelwerk.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen