Blog

Is een eigen huisartsen­praktijk iets voor mij?

19 maart 2025
Leestijd 3 min

De Belastingdienst gaat strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Misschien denkt u daarom over een eigen huisartsenpraktijk. In deze blog stellen onze adviseurs u 3 vragen om te ontdekken of een eigen praktijk bij u past. Is dit een te grote uitdaging of biedt het juist ook vrijheid?

Waarnemend huisarts

1. Past het bij mij als persoon?

Als praktijkhoudend huisarts bent u zowel arts als ondernemer. U bent verantwoordelijk voor de zorg, het team en de richting van uw praktijk. Om erachter te komen of het praktijkhouderschap wel bij u past, kunt u zich afvragen:

  • Vind ik ondernemen leuk?
  • Wil ik een team opbouwen en een visie voor mijn praktijk ontwikkelen?
  • Kan ik omgaan met verantwoordelijkheden buiten het spreekuur, zoals personeelszaken en financiën?
  • Ben ik bereid om langdurig verantwoordelijkheid te dragen voor patiënt, praktijk en personeel? 

Als u energie krijgt van autonomie en het creëren van uw werkomgeving, kan praktijkhouderschap een waardevolle stap zijn.

Veel huisartsen die de stap maken van waarnemen naar praktijkhouder zeggen nu juist meer grip te hebben op hun werk-privébalans.

2. Hoe zie ik mijn toekomst? 

Als waarnemer heeft u verschillende praktijkvisies gezien. Hoe ziet u de toekomst van uw eigen of gedeelde praktijk? Een duidelijke visie geeft u richting. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Hoe ziet de ideale werkweek eruit voor mij? 
    Als praktijkhouder bepaalt u de flexibiliteit van uw praktijk. Wilt u parttime werken en taken delen met een collega, of liever volledige controle over uw agenda?
  • Op welke locatie wil ik me vestigen?
    De locatie van uw praktijk beïnvloedt uw patiëntenbestand en de zorgvraag. Kijk naar het bestaande zorgaanbod in de regio. Wat mist er en hoe kunt u daarop inspelen? Zijn er mogelijkheden voor praktijkovername?
  • Met wie en hoe wil ik samenwerken? 
    Heeft u waardevolle ervaringen opgedaan met fysiotherapeuten, psychologen of apotheken? Houd hiervan een lijst bij en kies zelf met wie u wilt samenwerken en waarom.

Een eigen praktijk

 We denken graag met u mee.

Bekijk onze huisartsenpraktijk-pagina

3. Hoe combineer ik een eigen praktijk met mijn privéleven?

Veel huisartsen vragen zich dit af, vooral bij gezinsuitbreiding. Maar er zijn allerlei opties voor een goede werk-privébalans. Stel uzelf in ieder geval de volgende vragen:

  • Is er een optie voor samenwerking?
    Duo-praktijken of bredere samenwerkingsverbanden kunnen de werkdruk verlichten en parttime mogelijkheden bieden. Goede afspraken en juridische begeleiding zijn essentieel. Een visietraject helpt om te zien of jullie visies bij elkaar passen. 
  • Hoe combineer ik praktijkhouderschap met kleine kinderen? 
    Vaak zijn waarnemend huisartsen met kleine kinderen terughoudender in het aangaan van een eigen praktijk. Toch zien onze adviseurs ook veel praktijkhouders die meer flexibiliteit ervaren dan toen ze waarnemer waren. Zij hebben vaak nagedacht over een back-up plan voor ad hoc uitdagingen, zoals een ziek kind. Dit is in iedere situatie anders, maar zeker belangrijk om mee te nemen voor u een beslissing maakt. 
  • Wat is er geregeld bij ziekte en verlof? 

    Bij langdurige ziekte of verlof is goede afstemming met collega’s essentieel voor waarneming. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is belangrijk. Bent u zwanger? U heeft vanuit de overheid recht op een uitkering van 16 weken. Deze vraagt u zelf aan wanneer u praktijkhouder bent. 

Sarah (33) twijfelt over praktijk­houderschap

Haar situatie

Sarah werkt als zzp’er op 2 locaties. Haar opdrachtgevers zouden Sarah graag bij hen in loondienst willen nemen vanwege de risico's rondom schijnzelfstandigheid. Samen met haar partner, die over een paar jaar klaar is met zijn huisartsopleiding, denkt Sarah na over praktijkhouderschap. Ze willen een goede werk-privébalans vinden, zeker nu ze recent ouders zijn geworden van een zoon. Bovendien willen ze een huis kopen. 

Een baby, een nieuw huis, én de mogelijkheid om een praktijk te starten. Dat vraagt om een helder plan. Met een duidelijk stappenplan helpen onze ondernemersadviseurs Sarah. Voor haar specifieke situatie zijn verschillende scenario’s uitgewerkt. Bijvoorbeeld in geval van loondienst of praktijkhouderschap. Zo wordt duidelijk wat haar opties zijn en kan ze een gefundeerd besluit nemen.

Doe het samen met VvAA

Praktijkhouderschap is niet voor iedereen, maar voor u misschien een kans om op uw eigen manier huisarts te zijn. Twijfelt u nog? Ga in gesprek met ervaren praktijkhouders, en spar met onze adviseurs. Doe het samen.

Meer lezen?

zzp'er doet administratie
16 april 2025
Leestijd 2 min

Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet

De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.

Spaar fiscaal vriendelijk bij voor een beter fysiopensioen
2 april 2025
Leestijd 2 min

Heeft u voldoende pensioen als u stopt als fysiotherapeut?

Daalt uw inkomen nadat u stopt met werken? Zet fiscaal vriendelijk geld opzij voor een beter fysiopensioen.

Houd uw zorgorganisatie gezond met oplossingen voor personeelstekort
31 maart 2025
Leestijd 2 min

Zorg onder druk: oplossingen personeelstekort

Houd als werkgever of praktijkmanager uw organisatie gezond met oplossingen voor personeelstekort in de zorg.

Man en vrouw overleggen aan tafel bij laptop
27 maart 2025
Leestijd 3 min

E-health: wat verandert er en wat moet u weten?

Steeds meer zorgverleners gebruiken e-health, vaak zonder de juridische aspecten vooraf goed te regelen.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen