Blog

Het hypotheek­gesprek: stap 1 naar een eigen huis

27 maart 2025
Leestijd 3 min

Zoekt u een koophuis? Dan spendeert u ongetwijfeld heel wat tijd op Funda én bent u vast benieuwd naar uw financiële speelruimte. Daarvoor is het hypotheekgesprek. Maar dat is niet de enige stap in uw zoektocht.

Stap 1: het eerste hypotheekgesprek

Een eerste hypotheekgesprek is gratis en vrijblijvend. U gebruikt het om inzicht te krijgen in hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten dan zullen zijn. Met andere woorden: u ontdekt de bovengrens van uw zoekopdracht op Funda. Én na dit gesprek weet u wat uw speelruimte is, zodat u snel een bod kunt uitbrengen. Aan het eind van het hypotheekgesprek weet u wat uw maximale hypotheek is.

Vragen om te stellen 

  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
    In het hypotheek­gesprek kijkt u met de hypotheek­adviseur naar uw inkomen, schulden en een eventuele woning die u verkoopt.  Vraag ook naar de extra hypotheek­ruimte voor verduur­zaming van uw huis.
  • Wat worden mijn maandlasten?
    In uw hypotheek­gesprek krijgt u te horen wat uw bruto- en netto-maandlasten ongeveer gaan worden. Bepaal van te voren wat u maandelijks kunt of wilt betalen.
  • Welke documenten moet ik straks aanleveren?
    Handig om alvast te weten welke documenten u moet aanleveren bij een volgende stap.

Stap 2: op zoek naar een huis

Na uw eerste hypotheek­gesprek gaat u op zoek naar uw droomhuis. Beslis of u een aankoop­makelaar in de arm wilt nemen. Blijf ook na de teleur­stelling van een afgewezen bod denken in mogelijkheden. Zijn er buurten of huizen die u eerder heeft weggestreept? Kunt u met een verbouwing toch uw woon­wensen realiseren? Hoe flexibeler u bent, hoe groter uw kans op succes.

Tip: als u een bod uitbrengt, doe dat dan altijd onder voorbehoud van financiering. Zo voorkomt u een boete als u de financiering niet rond krijgt. De hypotheekverstrekker bepaalt namelijk of u de hypotheek daadwerkelijk krijgt.

Een nieuwe woning in 2025?

Goed om te weten: in 2025 krijgen alleen­staanden en kopers met een lager inkomen meer mogelijkheden. Ontdek hier of deze veranderingen van de hypotheekregels gunstig zijn voor u.

Lees het artikel

Stap 3: bod geaccepteerd

Gefeliciteerd, uw bod is geaccepteerd! U gaat uw volgende hypotheek­gesprekken in. Nu gaat u betalen voor het hypotheek­advies en de hypotheek­aanvraag. U tekent een overeen­komst van opdracht met uw hypotheekspecialist en levert alle benodigde informatie aan. Uw volgende hypotheek­gesprekken gaan als volgt:

  1. Uw hypotheek­adviseur gaat aan de slag met alle gegevens over uw inkomen, schulden en de waarde en hypotheek van een eventuele huidige woning. Bent u zzp’er of zelfstandige? Dan worden ook uw bedrijfs­gegevens meegenomen.

    Tip: bedenk of u een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) wilt afsluiten.

  2. In een hypotheek­gesprek bespreekt u uw situatie, wensen en toekomst­plannen. U krijgt een advies­rapport met een voorstel voor de hypotheek die het beste bij u past.

    Tip: weet u nu al dat u uw hypotheek later wilt verhogen, dan kunt u dit laten opnemen in het hypotheek­voorstel. Dit heet een verhoogde inschrijving.

  3. Gaat u akkoord met het voorstel? Dan regelt de hypotheek­adviseur de hypotheek­aanvraag. U krijgt een overzicht van alle documenten die de hypotheek­verstrekker nodig heeft. Meestal duurt het zo’n 6 tot 8 weken voordat uw aanvraag is goedgekeurd.

    Tip: laat uw huis op tijd taxeren. Uw hypotheek kan nooit hoger zijn dan de waarde van uw huis.

Stap 4: uw hypotheek is goed­gekeurd

Goed nieuws: de hypotheek­gesprekken hebben de hypotheek opgeleverd die u wilde. Het belangrijkste is dat u naar de notaris gaat voor de transport­akte van uw huis en om de hypotheek­akte op te stellen en te laten inschrijven. Na de overdracht bent u de trotse bezitter van uw nieuwe woning.

Vergeet niet uw opstalverzekering en inboedelverzekering te checken en/of af te sluiten. En het is ook goed om te kijken naar uw financiële situatie bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Onze hypotheekspecialist neemt dit mee in het adviesrapport.

Via VvAA krijgt u wél een hypotheek

Wist u dat het voor zorg­professionals niet altijd makkelijk is om een hypotheek te krijgen? Zeker als u een tijdelijk contract heeft, net gestart bent als waarnemer of pas bent toegetreden tot een maatschap. Bij VvAA Hypotheek­advies kijken we naar uw verwachte inkomens­groei en krijgt u eerder een hypotheek.

Naar VvAA Hypotheekadvies

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werk­­dagen tussen 8.30 en 17.30 uur.

Ledenservice
030 247 47 89

Meer lezen?

Vrouw staat met groene map met salarisadministratie in een kantoor.
25 april 2025
Leestijd 3 min

De uitdagingen van salaris­administratie in de zorg

Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.

Man en vrouw lopen over het strand en lachen
25 april 2025
Leestijd 3 min

Welke keuzes heeft u in het nieuwe pensioen?

Pensioenfondsen hebben bekendgemaakt hoe de nieuwe pensioenregeling er in grote lijnen uit komt te zien.

Praktijkruimte huisarts
25 april 2025
Leestijd 2 min

Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers

Zorg voor je praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?

Medische aansprakelijkheid: Het Oogziekenhuis kiest voor VvAA
2 april 2025
Leestijd 1 min

Medische aansprakelijkheid: Het Oogziekenhuis kiest voor VvAA

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de medische aansprakelijkheidsverzekering ondergebracht bij VvAA.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen