Hoe maakt u werknemers duurzaam inzetbaar?
Duurzame inzetbaarheid betekent werknemers tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam houden. Zowel binnen de organisatie als op de arbeidsmarkt. Dit geldt voor het hele personeelsbestand en moet onderdeel zijn van de organisatiecultuur. Maar hoe maakt u werknemers duurzaam inzetbaar?
Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?
Met de krapte op de arbeidsmarkt en met de stijgende pensioenleeftijd is het voor u als werkgever - maar ook voor uw werknemers - van belang dat uw werknemers tevreden zijn en lichamelijk en geestelijk gezond blijven. Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor duurzame inzetbaarheid zorgt voor gemotiveerde werknemers, goede werksfeer, minder verloop, minder ziekteverzuim, hoger kennisniveau en zelfs meer diversiteit.
Start met het levensfasebewust personeelsbeleid
Houd in uw personeelsbeleid rekening met de verschillende levensfasen en de verschillende omstandigheden van uw werknemers. Met een zogenaamd levensfasebewust beleid biedt u groepen van werknemers specifieke mogelijkheden aan die direct aansluiten op hun behoeften. Het leven van een jonge ouder is immers anders dan dat van een collega met veel dienstjaren. Een goed levensfasebewust personeelsbeleid verhoogt de inzetbaarheid van uw werknemers.
Wat zijn duurzame inzetbaarheid maatregelen voor iedereen?
Een aantal maatregelen is voor elke medewerker - jong of oud, startend of ervaren – waardevol. Ter inspiratie een aantal mogelijkheden.
- Bied flexibele werktijden of uitruilmogelijkheden
Laat medewerkers kiezen tussen beschikbare werktijden of laat ze zelf een pakket van vrije dagen en scholing samenstellen. Dit heeft allemaal een positieve impact op de werk-privébalans.
- Besteed aandacht aan evaluatie- of functionerings- en ontwikkelgesprekken
Ga – in alle rust en met aandacht - met medewerkers in gesprek. Bespreek hoe de medewerker zijn werkzaamheden ervaart en wat energie geeft en wat niet. Stel samen vast of de vaardigheden en kennis van uw werknemer toereikend zijn. Zet de conclusies van deze gesprekken vervolgens om in acties.
- Onderlinge coaching
Oudere werknemers zijn vaak bereid hun kennis en ervaring te delen. En jonge werknemers staan open voor het aanleren van vaardigheden en kennis dat ze kan helpen in zowel hun professionele als persoonlijke ontwikkeling. Voordeel is dat de oudere werknemer ook weer leert van de inzichten en kennis van de startende werknemer.
Jonge werknemers, geef ze perspectief en ruimte
Bij levensfasebewust personeelsbeleid voor de jonge werknemers - bijvoorbeeld generatie Z - kunt u denken aan afwisselende werkomgevingen of tijd in de agenda voor het werken aan creatieve of innovatieve oplossingen. Of een opleidingsbudget voor persoonlijke ontwikkeling of intervisie buiten de deur. En een mentorprogramma waar ervaren collega’s of externe professionals jongere werknemers coachen, of een lezing door een gastspreker, dragen direct bij aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden.
Oudere werknemers, zorg dat ze geestelijk en fysiek gezond blijven
Voor oudere werknemers is vitaliteit vaak belangrijk. Investeer daarom in gezondheidsprogramma’s om hun gezondheid en fitheid te bevorderen. Denk ook aan ergonomische werkplekken, geleidelijk kunnen afbouwen van werkuren of kennissessies om de technologische en werkinhoudelijke ontwikkelingen te kunnen volgen. Verwijs werknemers ook naar het pensioenfonds, zij kunnen met de werknemers meedenken over de pensioenmogelijkheden.
Aan de slag met duurzame inzetbaarheid
Het is dus zaak dat uw organisatie over een levensfasebewust personeelsbeleid beschikt. Niet alleen goed voor het welzijn van uw werknemers, maar ook voor de continuïteit en toekomst van uw organisatie.
Vragen?
Wij helpen u graag met duurzame inzetbaarheid. Neem daarvoor contact op met onze ervaren professionals van de HR Servicedesk.
- HR Servicedesk
- 030 686 64 54
- HR Servicedesk
- hrservicedesk@vvaa.nl
Meer lezen?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.
Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?
Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.
Heeft u voldoende pensioen als u stopt als fysiotherapeut?
Daalt uw inkomen nadat u stopt met werken? Zet fiscaal vriendelijk geld opzij voor een beter fysiopensioen.