Hoe een zzp-arbeidsrelatie te beoordelen?
De handhaving op schijnzelfstandigheid nadert: vanaf 1 januari 2025 pakt de Belastingdienst de controles weer op. Daarom is het van belang tijdig uw eigen arbeidsrelatie(s) te beoordelen. Maar hoe doet u dat? Welke meetlat is daarbij bruikbaar? Onderstaand Deliveroo-schema kan u hierbij helpen.
Van Burgerlijk Wetboek naar Deliveroo
De basis om de grens tussen zelfstandig en in dienst werken te bepalen, is het begrip arbeidsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek. Dit geldt zowel voor de arbeidsrechtelijke, als fiscale beoordeling. Dit is echter een zeer korte beschrijving met niet veel meer houvast dan de begrippen arbeid, loon, tijd en gezag. Een ‘open norm’ dus. De rechtspraak in de praktijk moet nadere invulling geven aan deze globale beschrijving. De uitspraak in de zaak Deliveroo uit 2023 is daarbij op dit moment de meest gezaghebbende. Deze is in de rechtspraak en bij de Belastingdienst nu de norm. Daarnaast zijn er andere meetlatten die hun diensten kunnen bewijzen, zoals de publiekswebsite van de overheid (voor een eerste beeld), of het wetsvoorstel Vbar (hoewel nog zonder formele status).
Bekijk het Deliveroo-schema
De elementen die bij de Deliveroo-zaak speelden hebben we in bijgaand schema compact op een rijtje gezet. U leest bij alle 9 elementen de concrete indicaties voor een arbeidsovereenkomst en zelfstandigheid.
Afwegingskader Belastingdienst
Naar aanleiding van een aangenomen motie van BBB in de Tweede Kamer publiceerde de Belastingdienst begin november het zogenoemde ‘Beslis- en afwegingskader’. Dit is een toelichting op de beoordeling van een arbeidsrelatie. Ook in dit kader staat het Deliveroo-arrest centraal.
Over de auteur
Meer informatie
Bekijk onze themapagina voor meer informatie of ondersteuning voor opdrachtgevers en zzp'ers.
Meer lezen?
Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.
Is een eigen huisartsenpraktijk iets voor mij?
Onze adviseurs nemen een aantal vragen onder de loep waarmee u ontdekt of praktijkhouderschap bij u past.
Zekerheid en flexibiliteit van zorg onder druk
De handhaving op schijnzelfstandigheid zet de flexibele schil onder druk om de zorgkwaliteit te garanderen.
Invoering verplichte AOV voor ondernemers vertraagd
De AOV voor ondernemers wordt verplicht, maar de invoering loopt vertraging op. Blijf op de hoogte.