Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Een gezonde zorgpraktijk, dan denk je aan tevreden patiënten, een sterk team en kwalitatieve zorg. Maar hoe scherp heb je eigenlijk zicht op de risico’s binnen je eigen praktijk? Volgens Maaike van Pinxteren, manager Belastingadviseurs en Consultants bij VvAA is dat aspect vaak onderbelicht. Een gemiste kans, want de financiële situatie van een praktijk raakt alles: van de sfeer in je team tot je rust en regie als ondernemer.
Een gezond financiële praktijk
Financiële gezondheid draait niet alleen om een juiste en volledige boekhouding of het streven naar een maximaal resultaat. Het gaat over grip en betrokkenheid als ondernemer bij je praktijk: weten wat er speelt in jouw financiën, welke kansen er liggen en welke keuzes passen bij jouw visie als ondernemer. Daarbij helpen je financiële cijfers. Ze helpen je richting te geven en doelgerichte keuzes te maken.
Neem vragen als: wil ik een auto leasen of kopen? Wat zijn de fiscale gevolgen van privé-gebruik? Of: wil ik uitbreiden in patiëntaantallen, verbouwen of nieuwe collega’s aannemen? Deze vragen komen vaak op tafel tijdens het bespreken van de (half)jaarcijfers: een ideaal moment om niet alleen terug, maar juist vooruit te kijken. De financieel adviseur stelt daarbij gerichte vragen en zo komt misschien wel de financiering van een aanbouw of efficiënte personeelsinzet aan bod. Zo wordt je ondernemersbrein geprikkeld en komt er ruimte voor nieuwe inzichten.
Financiële gezondheid is cruciaal om goede zorg te kunnen blijven leveren
Van cijfers naar inzicht en actie
Een ander voorbeeld: stijgend ziekteverzuim. Dat lijkt op het eerste gezicht een HR-kwestie. Maar het kan ook iets vertellen over je bedrijfsvoering. Is er sprake van een hoge werkdruk? Een verstoorde balans in het team of een vroeg signaal van overbelasting? Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken, werk je aan duurzame inzetbaarheid. Coachingstrajecten kunnen bijdragen aan veerkracht en werkplezier welke weer effect hebben op financiële resultaten en patiënttevredenheid.
Voor alle beroepsgroepen
Als zorgprofessional bén je ook ondernemer. Door dat eigenaarschap te omarmen en slim te sturen op cijfers, bouw je aan een praktijk die in balans is. Elke zorgprofessional heeft te maken met eigen uitdagingen, tariferingen en financieringsvormen. Als je met een financieel adviseur in gesprek gaat is het van belang dat diegene jouw beroepsgroep door en door kent en dezelfde taal spreekt – of je nu huisarts, fysiotherapeut of dierenarts bent. Want zij combineren het inzicht in jouw financiële administratie met jouw dagelijkse praktijk, zodat jij met vertrouwen beslissingen kunt nemen.
Daarom staan onze experts voor je klaar, als adviseur én partner in jouw duurzame praktijkvoering.
Meer informatie
Grip op uw financiën is belangrijk voor de continuïteit van uw praktijk. Dat begint bij inzicht als basis om de juiste beslissingen voor de toekomst van uw praktijk te nemen. Daarom helpen wij graag verder.
Meer lezen?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.
Welke keuzes heeft u in het nieuwe pensioen?
Pensioenfondsen hebben bekendgemaakt hoe de nieuwe pensioenregeling er in grote lijnen uit komt te zien.
Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.
Heeft u voldoende pensioen als u stopt als fysiotherapeut?
Daalt uw inkomen nadat u stopt met werken? Zet fiscaal vriendelijk geld opzij voor een beter fysiopensioen.